19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialReluarea judecarii lui George Copos in Dosarul Loteria, pe 5 septembrie

Reluarea judecarii lui George Copos in Dosarul Loteria, pe 5 septembrie

Instanta suprema va relua, in 5 septembrie, judecarea cazului Loteria, in care George Copos este acuzat de o frauda de peste un milion de euro, dupa ce a reprimit dosarul de la Curtea Constitutionala.

Judecarea procesului in cazul Loteria, in care George Copos este acuzat de prejudicierea statului cu peste un milion de euro, a fost suspendata, in 15 februarie, dupa ce instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a hotarat trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala, pentru controlul constitutionalitatii unui articol de lege.

Avocatii inculpatilor au contestat constitutionalitatea articolului 13, al 1 indice 2 din Ordonanta de Urgenta 43/2002 privind Parchetul National Anticoruptie (devenit DNA-n.r.), text de lege care stabilieste competenta Directiei Nationale Anticoruptie in privinta infractiunilor de evaziune fiscala cu prejudiciu mai mare de un milion de euro. Aparatorii solicitau ca judecatorii Curtii Constitutionale sa stabilieasca daca acest text de lege incalca prevederea Legii fundamentale potrivit careia moneda nationala este leul, iar in textul contestat prejudiciul este stabilit in euro.

Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate si a inaintat motivarea Instantei Supreme, situatie in care judecarea cazului va fi reluata.

Potrivit rechizitoriului, George Copos – patron al echipei Rapid, actionar la firmele Ana Electronic, Ana Group, Ana Hotels, Ana Pan, Ana Teleferic, Ana International, Ana Imep si Switel Corporation – este acuzat de o frauda de peste un milion de euro.

In rechizitoriul intocmit de procurorii anticoruptie, se mai arata ca Nicolae Cristea – fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie in cadrul Companiei Nationale Loteria Romana (CNLR) – a platit 800.000 de dolari clubului de fotbal Rapid, ca sponzorizari si publicitate, in perioada 1996-1999.

In plus, in 2002, Loteria Nationala a inchiriat pentru cinci ani, de la clubul Rapid, un panou publicitar in afara stadionului Giulesti pentru suma de 175.000 de dolari pe an, pret de patru ori mai mare decat cel al pietei, sustin procurorii. In privinta acestor sponsorizari, procurorii mentioneaza, in dosar, ca nu au dispus inceperea anchetei, ci doar au vrut sa sublinieze relatiile stranse dintre Copos si Cristea.

Procurorii mentioneaza ca relatia de "afaceri privilegiate" dintre cei doi a inceput cu mult timp in urma, cand Loteria a inceput sa dea ca premii televizoare de la Ana Electronic, unde Copos este actionar. La dosar este anexata si o "schema a relatiilor de afaceri" dintre cei doi, in care mai apar Loteria Romana, Fundatia ProRapid si Clubul Rapid.

Alaturi de George Copos, au fost trimisi in judecata pentru evaziune fiscala Gilio Giuzepe Roza (cetatean roman – actionar la SC Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan; administrator unic/director la societatea Rom Tour G.M. Impex si membru fondator al Fundatiei ProRapid) si Stelian Ioan Ratiu (administrator la firma Transilvania International).

Pentru complicitate la evaziune fiscala, au fost deferiti justitiei Nicolae Cristea (fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie in cadrul Companiei Nationale Loteria Romana, in prezent consilier in cadrul CNLR, membru fondator al Fundatiei ProRapid) si Gabriel Rogoveanu (agent imobiliar la firma Euroest Invest).

George Copos (Partidul Conservator) si-a dat demisia, in 1 iunie 2006, din functia de vicepremier, motivandu-si demersul prin faptul ca Guvernul i-a respins propunerile de modificare a Codului Fiscal si alte initiative privind mediul de afaceri.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă