25.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialRegulile europene lasa pustie Sala Sporturilor din Constanta

Regulile europene lasa pustie Sala Sporturilor din Constanta

» Construita pe vremea comunismului, arena din Constanta nu mai indeplineste conditiile de gazduire a marilor competitii europene.

» Reprezentantele orasului sunt nevoite sa isi dispute partidele internationale departe de propriii suporteri.

» Autoritatile locale promit o noua sala, insa pana la aparitia ei va mai trece mult timp.
 
In ultimii ani, capitala sporturilor de echipa din Romania s-a mutat la Constanta. Aici au sosit sapte titlturi nationale, cinci cupe ale Romaniei, toate obtinute de HCM si CVM Tomis. Alte doua formatii ne-au reprezentat sau ne reprezinta in competitiile continentale, CS Tomis a jucat trei ani la rand in Cupa Challenge unde a disputat si o finala, iar CS Volei 2004 va juca in sezonul viitor al Cupei CEV. Toate bune si frumoase pana in acest sezon, cand sportul constantean a primit o lovitura grea.

Nu este vorba de performantele propriu-zise, ci de locul unde acestea sunt obtinute: Sala Sporturilor. Ce s-a intamplat mai exact? Federatia Europeana de Handbal nu a mai permis campioanei Handbal Club Municipal Constanta sa evolueze in propria sala in Liga Campionilor. Motivul este distanta prea mica dintre suprafata de joc si mantinela. Aceasta distanta trebuia sa fie de cel putin un metru si jumatate, iar la Constanta nu sunt decat 70 de centimetri. Acest lucru a indepartat echipa de pe litoral de caldura propriilor fani, iar Stanescu, Toma si compania sunt nevoiti sa isi dispute jocurile de acasa la Buzau.

CVM Tomis a optat pentru o competitie inferioara
Spre deosebire de echipa de handbal, cea de volei a avut posibilitatea de a refuza competitia ce impune reguli stricte, Liga Campionilor. CVM Tomis ar fi putut juca in competitia suprema, avea dreptul, dar a refuzat pentru ca daca s-ar fi calificat in grupe ar fi avut aceeasi soarta ca echipa de handbal: trebuia sa isi joace meciurile departe de proprii fani. Astfel, CVM s-a multumit cu prezenta in Cupa CEV, a doua competitie valorica a continentului. HCM insa nu a avut de ales si a fost nevoita sa indure rigorile unei competitii la care participa cei mai buni dintre cei buni.

O decizie normala
"Exilarea" HCM pentru Liga Campionilor nu este vazuta cu ochi buni de oamenii implicati in sportul constantean, insa se accepta ideea ca decizia EHF este cat se poate de normala. Secundul HCM-ului, Eden Hairi, spune: "Nu avem ce face, trebuie sa jucam la Buzau. Din pacate multi dintre suporteri vor fi privati de bucuria de a ne vedea jucand in compania unor echipe puternice. Sunt sigur insa ca multi dintre ei vor face eforturi pentru a ne urma acolo unde mergem pentru a ne incuraja, singuri nu vom fi niciodata". Fosta handbalista, Elena Francu, actual director al DSJ Constanta, este indignata de decizia EHF, dar o considera justa.

"Nu se mai poate spune nimic. Cea mai importanta echipa a Constantei isi va juca toate meciurile in deplasare. Este o lovitura data sportului constantean, dar este normala. Nu poti tine pasul cu echipele mari atunci cand nu ai baza materiala necesara si trebuie sa admitem ca in conditiile actuale Sala Sporturilor nu se mai poate alinia la cerintele competitiilor de calibru de pe batranul continent", a declarat Elena Francu. Dezamagiti sau nu, constantenii trebuie sa se impace cu ideea ca vor vedea meciurile echipei favorite la televizor.

» Noua cladire, din zona Tomis Nord a orasului, ar fi trebuit sa fie gata anul viitor, dar lucrarile nici macar nu au inceput.

» "Trebuie sa ne impacam cu ideea"
Iulian Hanu este omul care se ocupa de buna functionare a Salii Sporturilor. Inca din 1988, acesta, impreuna cu opt subordonati, pregateste arena pentru marile competitii sau pur si simplu o intretin. Printre momentele de exceptie pe care le-a pregatit, Hanu numara jocul de Cupa Davis dintre Romania si Austria (5-0) sau meciurile din Liga Campionilor la handbal, dintre care remarca partida HCM-ului cu Barcelona. "De cand lucrez eu la Sala Sporturilor, pot spune ca meciul de tenis a necesitat cea mai mare desfasurare de forte. Meciurile de handbal sunt diferite, dar si ele ne supun la niste munci nicidecum usoare. Despre faptul ca HCM nu va mai juca la Constanta in Liga Campionilor ce se poate spune… Trebuia sa ne asteptam sa se intample asa. In primele trei participari HCM a jucat cu derogare si in ciuda modificarilor aduse la bancile de rezerve nu a fost suficient. Trebuie sa ne conformam si sa ne impacam cu ideea ca pentru a evolua la nivel inalt ne trebuie arene de nivel inalt." Iulian Hanu, administrator Sala Sporturilor

» Moment de glorie
Printre evenimentele de marca petrecute in Sala Sporturilor se numara un meci de poveste. Pe 16 octombrie 2004, in fata a 2.000 de spectatori, HCM Constanta invingea, chiar la prima participare in Liga Campionilor, FC Barcelona, echipa ce dominase sezoane bune competitia. Ibericii plecau invinsi de la Constanta cu 27-29, de o echipa de vis a HCM si de minunata atmosfera din Sala Sporturilor. De fapt, toate echipele care au jucat la Constanta in cele trei editii in care echipa de pe litoral a participat au avut numai cuvinte de lauda despre suporterii constanteni.

Cele mai citite

„Transilvanian Ninja” – Motivul pentru care Cornel Palade și Diana Matei s-au antrenat timp de o lună cu un sensei

Actorul Alin Panc se reîntâlnește cu prietenul și colegul său, Vărul Săndel, pentru a aduce pe marele ecran o nouă producție plină de umor...

Fed reduce semnificativ dobânzile, piețele internaționale reacționează pozitiv: patru maxime istorice atinse

Decizia Rezervei Federale (Fed) de a reduce semnificativ dobânzile acum trei săptămâni a adus o revigorare pe piețele internaționale, iar indicii bursieri au atins...

Meta va face schimb de informații cu două bănci britanice pentru a combate fraudele online

Meta Platforms, compania-mamă a Facebook, a anunțat că lucrează alături de două bănci majore din Marea Britanie într-un parteneriat de partajare a informațiilor, menit...
Ultima oră
Pe aceeași temă