25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRegizorul Danny Boyle vrea sa mai faca un film in Mumbai

Regizorul Danny Boyle vrea sa mai faca un film in Mumbai

» Danny Boyle, recent premiat cu un Oscar pentru regia filmului "Slumdog Millionaire", abia asteapta sa revina la munca in vastul platou de filmare oferit de periferiile orasului Mumbai. Dar pana atunci incearca, nerabdator, sa obtina drepturile de ecranizare a unui alt roman inspirat de viata la periferia orasului.

Este de inteles ca e nerabdator sa cumpere drepturile de autor, mai ales ca este vorba despre unul dintre cei mai aclamati scriitori, adorat de critica literara pentru volumul sau, "Maximum City", roman care l-a propulsat direct pe lista finala a nominalizatilor pentru premiul Pulitzer. Este vorba despre Suketu Mehta (46 ani), scriitor si jurnalist, care s-a nascut in India, mai exact in Calcutta, dar a trait in Bombay (azi Mumbai), si a facut scoala in Statele Unite. A urmat cursurile Universitatii New York si cele ale Atelierului de Scenarii de la Universitatea Iowa.
Cartea "Maximum City" (publicata in 2004) este, pe de o parte, un roman de calatorii combinat cu elemente autobiografice, iar pe de alta parte aprofundeaza lumile interconectate din suburbiile Mumbaiului, de la viata dansatoarelor si a interlopilor pana la extremistii radicali hindusi. Cronicarii au gasit asemanari izbitoare cu stilul nonfictiunii abordat de Balzac cand descrie Parisul, de pilda, sau in genul "The Arabian Nights".

Descriind filmarile pentru "Slumdog Millionaire" in mahalalele din Mumbai, Boyle povesteste si ca s-a folosit de "Maximum City". "A devenit in timp Biblia mea, de fapt. Am luat-o cu mine peste tot", spune regizorul. La premiera filmului din ianuarie care a avut loc in Mumbai, cineastul britanic a declarat ca i-ar placea sa regizeze un alt proiect in capitala financiara a Indiei. El a adaugat ca are in minte un thriller modern, care in mare parte se petrece noaptea, cand putini oameni indraznesc sa rataceasca pe strazile intunecate ale orasului, pline de gunoaie si de tot felul de resturi, printre care amusina cainii salbaticiti.
Suketu Mehta nu a putut confirma ecranizarea romanului sau. "Ma tem ca inca nu pot comenta despre aceasta poveste, oficial", a declarat scriitorul pentru jurnalistii de la The Times. De asemenea, agentul lui Boyle nu raspunde la telefoanele ziaristilor si nici la e-mailurile lor.

India a devenit atractiva pentru scenaristii de la Hollywood
Si realizarea filmului "Slumdog Millionaire" s-a bazat pe cartea unui autor indian. E vorba despre romanul "Q & A" (in Romania publicat sub numele "Vagabondul milionar"), scris de diplomatul indian Vikas Swarup. Filmarile au costat 15 milioane de lire sterline, iar potrivit box office-ului productia a adus 353 milioane de euro (220 milioane lire), devenind rapid preferatul festivalurilor. A castigat opt statuete Oscar. A fost un succes neasteptat. Cu cateva saptamani inainte de lansarea in cinematografe, "Slumdog" parea destinat direct cópiilor pe DVD. Succesul a aprins interesul Hollywood-ului pentru tot ce este indian.
Paul Schrader, scenarist la Hollywood, ale caror colaborari includ filmele "Taxi Driver" sau "Raging Bull", lucreaza cu un producator indian pentru urmatorul sau proiect, "Xtrme City", o alta poveste de aventuri care se petrec in Mumbai. Purtatorul de cuvant al lui Mickey Rourke a declarat recent ca actorul, care a recastigat mai nou simpatia criticilor pentru revenirea lui cu "The Wrestler", a fost luat in considerare pentru rolul din "Broken Horses", un film cu gangsteri, o productie in limba engleza realizata de Vidhu Vinod Chopra, regizor indian de succes.

Johnny Depp s-a speriat de Mumbai
Achizitionarea drepturilor de autor pentru ecranizarea romanului "Maximum City" nu asigura, insa, si procesul necesar pentru aparitia pe ecran. si alte adaptari despre India sunt aflate in discutii sau altele au stagnat. Asa s-a intamplat si cu filmarile unui bestseller, "Shantaram" scris de Gregory David Roberts, in care un hot de banci australian, dependent de heroina, evadeaza din inchisoare si se ascunde in zona subcontinentala.
Johnny Depp a fost sedus de aceasta poveste, care se bazeaza in parte si pe experienta de viata a autorului, incat a convins studiourile hollywoodiene Warner Bros sa-l plateasca pe Roberts cu doua milioane de dolari pentru drepturile de filmare. Intre timp, entuziasmul actorului fata de India s-a mai racit, dupa ce a auzit ce probleme a intampinat Angelina Jolie pe vremea cand a lucrat in Mumbai pentru rolul din "A Mighty Heart". Scenele de pe platourile de filmare au dat titlurile de prima pagina in presa locala, ca a publicat afirmatii potrivit carora un bodyguard al Angelinei Jolie ar fi amenintat un ziarist cu un pistol si a ca ar fi fost grosolan cu publicul care asista la scena. Garda de corp a fugit din tara pentru a evita consecintele penale.
si in jurul filmului "Slumdog Millionaire" s-au iscat tot felul de controverse, cum a fost cea legata de situatia celor doi actori-copii care ar fi fost luati din mahalalele orasului si fortati sa joace, ca ar fi fost tratati prost si platiti cu bani putini. Presa locala, iar mai apoi cea straina, a savurat din plin problema saraciei reale raportata la filmul care a scos un buget de succes. Chestiunea asta poate se va stinge acum, cand Danny Boyle a afirmat ca va cumpara fiecarui copil si familiilor lor cate o casa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă