11.1 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024
AcasăSpecialRegistrul Comertului, inapoi la CCINA

Registrul Comertului, inapoi la CCINA

Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, a salutat decizia Senatului Romaniei, care a aprobat trecerea Registrului Comertului la Camerele de Comert. „Ne dorim ca anul 2005 sa insemne revenirea Registrului Comertului la cei care l-au infiintat acum 15 ani”, a precizat Daraban. Acesta a multumit pentru sprijinul pe care l-au acordat in Senat, in vederea aprobarii acestei legi, senatorii de Constanta Puiu Hasotti si Dorel Onaca.

Potrivit unei decizii a Senatului privind proiectul de Lege al Camerelor de Comert si Industrie din Romania, acestea vor asigura organizarea si functionarea Oficiului Registrului Comertului si evidenta permanenta a situatiei firmelor comerciale. Cu aceasta hotarare nu este de acord Ministerul Justitiei, in subordinea caruia functioneaza acum ORC-urile. Ministrul Monica Macovei spune ca astfel ne vom alinia unei directive europene care cere ca Registrul Comertului sa ramana in subordinea ministerului. Ideea de baza, adauga ministrul, este ca investitorul care inregistreaza o societate sa nu ia nici un ban in plus fata de cat costa inregistrarea firmei. Potrivit unui amendament adoptat de senatori, Camerele de Comert vor prelua de la Ministerul Justitiei si de la tribunale bazele de date, aplicatiile de intretinere si utilizare a acestora, necesare pentru tinerea si administrarea Registrelor Comertului. Oficiul Registrului Comertului a trecut in subordinea Ministerul Justitiei in anul 2002, dupa ce, din 1990, functionase in cadrul Camerelor de Comert. Motivul transferului a fost ca s-au constatat cazuri in care au fost operate mai multe inregistrari fictive de firme, iar prin apartenenta la MJ se putea asigura un control mai eficient.

Atributii clare

Conform proiectului de lege adoptat, Camerele de Comert si Industrie vor fi organizatii de utilitate publica, autonome, neguvernamentale, apolitice si cu personalitate juridica. Scopul lor este de a sustine si apara interesele membrilor lor si ale comunitatii de afaceri in raport cu autoritatile publice si cu autoritatile din tara si din strainatate.
Ele vor acorda asistenta si consultanta in activitatea de constituire si functionare a societatilor comerciale.
De asemenea, senatorii au aprobat infiintarea Camerelor de Comert bilaterale, care sa aiba atributii in dezvoltarea relatiilor economice ale Romaniei cu celelalte tari. CCINA Constanta a realizat deja astfel de colaborari cu camere de comert din Coreea de Sud.

Europa, divizata

In Uniunea Europeana exista mai multe modele in aceasta privinta. In Austria, Belgia, Luxemburg, Franta si Spania, Registrul Comertului se afla in subordinea Ministerului Justitiei, in Finlanda, Danemarca si Marea Britanie este subordonat Ministerului Industriilor si Comertului, iar in Italia, Olanda, Grecia – este organizat pe langa Camerele de Comert si Industrie.
In unele state est-europene, ca de exemplu Cehia, Estonia si Slovacia, Registrul Comertului se afla in subordinea Ministerului Justitiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă