3.6 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSpecialRegimul Erdogan recunoaște, pentru prima dată, posibilitatea unor ERORI în reprimarea tentativei...

Regimul Erdogan recunoaște, pentru prima dată, posibilitatea unor ERORI în reprimarea tentativei de lovitură de stat

Mai mulți lideri din cadrul regimului Erdogan turci au recunoscut luni, pentru prima dată, posibilitatea comiterii unor erori în acțiunile de pedepsire a tentativei de lovitură de stat din 15 iulie din Turcia, informează AFP citată de Agerpres.

Riposta autorităților de la Ankara a fost deja criticată dur în străinătate pentru amploarea ei.

”Dacă au existat erori, noi le vom corecta”, a spus vicepremierul Numan Kurtulmus, după ce Ankara a fost acuzată că a adoptat măsuri radicale în armată, justiție, educație și media după tentativa de puci din 15 iulie, pusă la cale, conform autorităților turce, de predicatorul Fethullah Gülen, autoexilat în SUA și a cărui extrădare este cerută insistent de autoritățile turce.

”Cetățenii care nu au legătură cu simpatizanții lui Gülen ar trebui să fie relaxați întrucât nu li se va face niciun rău, însă cei afiliați cu el trebuie să se teamă și vor plăti prețul”, a adăugat Kurtulmus, într-o conferință de presă.

La rândul său, premierul turc, Binali Yildirim, a evocat posibilitatea ca unele măsuri adoptate de autorități în urma tentativei de lovitură de stat să fi fost aplicate într-o manieră abuzivă.

”Este în desfășurare o acțiune meticuloasă cu privire la cei care au fost concediați. Există printre ei, cu siguranță, unele persoane care au fost victime ale procedurilor incorecte. Vom face diferența între cei care sunt vinovați și cei care nu sunt”, a recunoscut pe un ton conciliant prim-ministrul turc, citat de agenția de presă Anadolu.

Peste 18.000 de persoane au fost plasate sub supraveghere în Turcia în ultimele două săptămâni, dintre care circa 10.000 fac obiectul urmăririi penale și au fost arestate preventiv, inclusiv jurnaliști. Numărul persoanelor concediate după tentativa de lovitură de stat de pe 15 iulie a depășit 50.000.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De ce continuă protestele fermierilor în Europa?

Dintre toate protestele fermierilor din Europa, cele mai dure au fost în Paris și Bruxelles. În majoritatea țărilor UE, acestea continuă. Costurile mari la...

Germania ar putea intra în recesiune

PIB-ul Germaniei va creşte cu doar 0,2% în acest an, a declarat ministrul german de finanţe, Robert Habeck, potrivit zf.ro. Noile prognoze sunt mult mai...

De ce continuă protestele fermierilor în Europa?

Dintre toate protestele fermierilor din Europa, cele mai dure au fost în Paris și Bruxelles. În majoritatea țărilor UE, acestea continuă. Costurile mari la...
Ultima oră
Pe aceeași temă