2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialRegii neferoaselor

Regii neferoaselor

Sintesti, judetul Ilfov, este comuna cu cele mai multe firme care se ocupa cu colectarea si valorificarea ilegala a metalelor neferoase. Patronii sunt toti rromi, fosti „caldarari” cu carute, acum miliardari cu masini de lux occidentale. Afacerea merge de minune. Intrarea in localitate este strajuita de palate tiganesti impunatoare, cu turnulete si zeci de camere. Toate numai pe drumul principal. Toti au firme comerciale, ba chiar cate doua-trei. Numai acte in regula nu-si fac, pentru ca nu-i intereseaza sa plateasca prea multe taxe. Lucreaza majoritatea la negru, cu marfa furata din depozite si trenuri. Bani fac multi. Sunt adevarati regi ai metalelor neferoase in zona Ilfov si Bucuresti. Sunt neamuri mari, care lucreaza impreuna pentru profituri de miliarde.

Cei fara de lege

Civilizatia nu a patruns aici decat exclusiv prin intermediul masinilor de ultima generatie si al telefoanelor mobile. Copiii sunt casatoriti de parinti de la 10 ani. Desi cu bani multi, unii fura pe rupte energie electrica direct de la stalpii de tensiune. Nu asculta decat de „bulibasa” si de „primar”, un alt fel de lider care-i reprezinta. Umbla murdari, dar cu salbe grele la gat si dinti de aur. Cu firmele fac bani frumosi si evaziunea este singura lege pe care o cunosc, dupa cea tiganeasca. Am intrat ieri dimineata in localitate cu trupe de mascati de la D.P.I.R. si efective importante de politisti si jandarmi de la IPJ Ilfov, impreuna cu lucratori ai SC Electrica SA si reprezentanti ai Garzii Financiare. O actiune complexa, condusa de comisar-sef Petre Popa, care a vizat mai multe aspecte, printre care furtul energiei electrice, comertul cu metale neferoase furate si verificarea actelor automobilelor de lux.

Garajele, pline de marfa furata

Dupa un plan de actiune pus la punct la sediul IPJ Ilfov, intram in satul Sintesti, dominat de rromi in totalitate. La strada troneaza palate imense, de un prost-gust dus la extrem, cu geamuri termopan de diverse culori si camere peste camere. In curti masini luxoase, scumpe, aproape noi toate. Strada principala ii reprezinta si pe cei mai bogati din sat. Pe celelalte ulite stau cei saraci, care lucreaza din greu sau fura pentru bani, tot metale neferoase. O data cu prezenta mascatilor pe strada s-a facut agitatie in Sintesti. Multi dintre localnici au iesit pe la porti. Si au inceput controalele.
Mihai Ion are printre cele mai mari case. Nevasta-sa nici nu mai stie exact cate camere are: „Vreo 30 parca… nu mai stim, am facut si noi sa fie.” Cu firme de comert cu fier vechi, afacerile ii merg de minune din moment ce in curtea imensa are un BMW X5, un Audi A8, un camion si un microbuz de marfa. Dar acasa sunt numai femeile, galagioase si necooperante. Au un garaj in fundul curtii plin cu deseuri presate de aluminiu. Par furate din depozite, pentru ca sunt presate sub o forma standard. Nu au acte pe marfa si nici nu pot justifica provenienta: „Am cumparat-o si noi de la lume… oameni veniti la poarta cu ea… doar nu am furat-o noi!”. Si intr-adevar, cei bogati de aici nu mai fura, au oameni care fac asta pentru ei. Familia Mihai se alege cu marfa lasata in custodie si procese-verbale pentru bunurile gasite fara acte.

„BMW X5 pentru asta micu'!”

Peste drum de Mihai Ion sta Mihai Duca. Cam pe toti ii cheama Mihai, pentru ca sunt neamuri. Acum cele doua familii sunt si mai apropiate, ca s-au incuscrit recent. Fata e mica de varsta ca „numai asa stim ca e curata, ca nu s-a atarnat nimeni de ea sa faca rusine la parinti”, explica Gheorghita, nevasta lui Ion. Duca are si el firme prospere. Nu si pe acte insa, ca nu prea are. Tine in curte doua BMW-uri X5 aproape noi, in valoare de minimum 40.000 euro fiecare. Unul negru si celalalt argintiu. In curte un pusti se uita la televizorul uneia dintre masini. E baiatul lui Duca. Taica-su se lauda ca a luat masinile si pentru el: „Am luat si eu aicea doua masani, sa fie in curte, ca cu una merg io si asta neagra e a lu' asta micu'”. Intrebat cati ani are, pustiul spune ca 14, asa ca tatal o drege: „Creste repede domnule, nici nu-ti dai seama! Am luat de acuma ca nu se stie, poate n-oi mai putea!”. De fapt unii spun ca masinile sunt de multe ori folosite pentru caratul lingourilor de cupru si aluminiu, ca sa nu bata la ochi.

Sintesti: regatul cuprului

Toata localitatea pare si de fapt este un adevarat depozit de metale. Prin tot satul pluteste un miros specific de la cablurile de cupru arse pentru indepartarea izolatiei. Unele sunt de inalta tensiune, noi, destul de scumpe. Altele sunt proaspat scoase din pamant, groase. Nu se stie de unde sunt furate, dar mai mult ca sigur ca in urma a ramas un prejudiciu imens. Plus ca metalul are un regim strict de comercializare, numai prin unitati de stat. La Sintesti insa aproape fiecare palat are la scara un morman de deseuri neferoase. Iar cei din ulitele laturalnice sunt muncitorii sau hotii. Lulu Gogu sta pe strada principala. Are chiar la intrarea in casa cateva tone de aluminiu. Printre resturi deslusim corpuri mari de iluminat stradal, radiatoare pentru transformatoarele industriale de energie electrica, cabluri de inalta tensiune noi, toate completate in peisaj de un VW Touareg in valoare de peste 50.000 euro, cumparat recent cu bani jos de la reprezentanta. In garaj mai are cateva tone de aluminiu. Asta nu inseamna decat livrarea pe cateva zile. Lulu se alege si el cu marfa lasata in custodie si procese-verbale. Urmeaza ancheta, dar cei de aici sunt obisnuiti. Intre timp se descopera o autoutilitara plina ochi cu conductori electrici de cupru noi, nefolositi. Ilegalitatea pandeste din fiecare curte.

Bogatii hoti de curent

Ani de-a randul palatele tiganesti de aici nu au avut contoare de energie electrica. Toti au mers pe principiul furtului direct de la stalp, prin cabluri agatate artizanal, desi in imensele case unii au cate 100 de becuri. Cei de la SC Electrica SA au incercat in repetate randuri sa-i faca pe rromi sa-si monteze contoare si sa plateasca legal facturile, dar nu au avut sorti de izbanda cu toti. Unii au inteles, insa din precautie lucratorii au montat contoarele pentru fiecare casa in varful stalpilor, pentru a nu putea fi modificate. Altii insa se incapataneaza sa nu plateasca nimic pentru consumul energiei. Nu mai putin de 42 de locuinte erau conectate ilegal la reteaua de energie, acestea fiind debransate, unii dintre ei alegandu-se si cu dosare penale. Actiunea nu s-a soldat cu rezultate spectaculoase, scopul fiind nu neaparat de a stopa fenomenul traficului cu metale neferoase in Sintesti, pentru ca amploarea face acest lucru deocamdata imposibil, ci de a mentine totusi un control asupra activitatilor din zona. Au fost legitimati zeci de rromi si au fost controlate actele contabile ale firmelor descoperite. Toate masinile gasite in curti au fost verificate in baza de date a Politiei. O camioneta plina de cabluri groase de cupru a fost retinuta cu totul, alte patru tone de metale neferoase sub forma de deseuri fiind lasate in custodie pana la definitivarea cercetarilor. Pana la noi legi, rromii din Sintesti raman regii neferoaselor din Ilfov.

Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

ONG-urile cer politicienilor să protejeze facilitățile fiscale: „Ne temem pentru viitor”

Organizațiile non-profit din România au lansat un apel către clasa politică, solicitând o poziție publică și transparentă cu privire la legislația care sprijină sectorul...

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...
Ultima oră
Pe aceeași temă