19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRegele împlineşte 49 de ani, Hagi în faţa unei noi provocări în...

Regele împlineşte 49 de ani, Hagi în faţa unei noi provocări în carieră

Gheorghe Hagi, supranumit „regele” fotbalului românesc, împlineşte azi 49 de ani. Hagi rămâne şi în prezent cel mai important jucător pe care l-a avut naţionala României, iar viitorul l-ar putea aduce din nou alături de tricolori, mai exact de cei mici.

Hagi, în prezent preşedintele şi patronul clubului de fotbal din Liga I, Viitorul Constanţa, a adunat în tricoul naţionalei 35 de goluri în 125 de meciuri, doar Dorinel Munteanu depăşindu-l ca număr de prezenţe în tricoul României. De asemeni Mutu a reuşit să-i egaleze goluri, însă nimeni nu a mai reuşit să încline atât de mult balanţa în favoarea României într-un meci de fotbal. Un maestru al şuturilor de la distanţă şi al driblingurilor el a fost cunoscut în Europa drept Maradona din Carpaţi. De altfel duelul Hagi – Maradona, de la mondialul din 1994, a dat în cele din urmă câştig de cauză tricolorilor, România impunându-se atunci cu 3-2. 

Hagi a avut o carieră promiţătoare încă de la început. S-a impus repede ca junior în loturile de tineret ale naţionalei dar chiar şi în primul eşalon al fotbalului românesc, Divizia A. A început cariera la Constanţa, însă a fost luat de Sportul, echipă care a terminat pe locul doi în sezonul 1984/1985. Ajunge la Steaua, iar la nici jumătate de an reuşeşte performanţa din Supercupa Europei, înscriind unicul gol al partidei, împotriva celor de la Dinamo Kiev. În Divizia A a marcat 141 goluri în 223 meciuri, a câştigat trei titluri de campion şi trei Cupe ale României. Gheorghe Hagi a fost de două ori cel mai bun marcator din campionatul României, în sezoanele 1984/1985 şi 1985/1986.

El a ajuns apoi în fotbalul mare, fiind transferat în 1990, pentru suma record, de 4,3 milioane de dolari, la Real Madrid. După un an ajungea la Barcelona. Singurul său regret este că nu a reuşit să câştige cu niciuna din cele două campionatul în Spania. Următorul moment important din cariera sa a fost transferul la Brescia, în Italia, unde a rămas între 1992-1994. Finalul carierei sale a fost unul prolific, unul de care nu mulţi jucători au parte. Transferat la Galatasaray el a jucat 167 de meciuri, între 1996-2001, marcând 78 de goluri, ceea ce l-a făcut să ajungă în inimile suporterilor, care chiar şi azi încă îl mai revendică pe „rege”, considerând că este al lor cel puţin în egală măsură cu România.

După ce s-a retras, gala sa fiind una impresionantă, la care au participat cele mai mari vedete ale fotbalului mondial, Hagi a încercat o carieră de antrenor, însă satisfacţiile nu au fost la fel de mari. El încearcă acum să construiască viitoarele loturi de juniori ale fotbalului Românesc, având planuri mari cu proiectul Viitorul Constanţa.

Candidat la alegerile FRF, Gică Popescu declara că ar vrea să înfiinţeze centre regionale de juniori, care să reprezinte pepiniere pentru echipele de fotbal, dar şi pentru naţională. Un astfel de centru ar putea fi chiar Academia Gheorghe Hagi. Hagi a mai declarat recent că nu-l mai interesează cariera de antrenor, ci şi-ar dori ca în cadrul FRF, să se ocupe de centrele de juniori.

Gheorghe Hagi a fost născut la Săcele, Braşov, pe 5 februarie 1965. Tot azi, un alt „rege” împlineşte 29 de ani. Este vorba despre Cristiano Ronaldo, câştigătorul Balonului de Aur 2013.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă