28.1 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialRegele din Bahrain îşi cumpără liniştea facând cadouri populaţiei

Regele din Bahrain îşi cumpără liniştea facând cadouri populaţiei

Regele Bahrainului a anunţat vineri că va da 1.000 de dinari (2.650 de dolari) fiecărei familii din regat, în condiţiile în care pentru luni au fost anunţate proteste care cer reforme politice, economice şi sociale în regatul cu majoritate şiită condus de lideri sunniţi, relatează al-Jazeera, citat de NewsIn.

Demonstraţiile de protest convocate începând de luni vor coincide cu a zecea aniversare a Constituţiei regatului, iar “cadoul” financiar făcut de rege supuşilor are ca pretext acest eveniment.

“Cu ocazia celei de-a 10-a aniversări a Cartei pentru Acţiune Naţională şi ca semn al aprecierii pentru poporul Bahrainului care a aprobat-o, regele Hamad bin Issa al-Khalifa a ordonat a fiecare familie din Bahrain să primească 1.000 de dinari”, a anunţat vineri agenţia oficială BNA.

Deşi mulţi analişti nu văd un risc imediat de revoltă în Bahrain, după protestele care i-au răsturnat de la putere pe liderii din Tunisia şi Egipt, mica naţiune este considerată cea mai vulnerabilă dintre ţările Golfului.

În ultimele săptămâni, guvernul a făcut câteva concesii, cum ar fi sporirea bugetului pentru cheltuieli sociale sau eliberarea câtorva minori, arestaţi în august în timpul unei intervenţii în forţă împotriva unor grupuri şiite.

Tensiunile dintre familia conducătoare a regatului şi populaţia majoritar şiită rămân în general la un nivel redus, deşi au fost unele ciocniri înainte de alegerile din octombrie anul trecut.

Nu este clar cât de ample vor fi protestele de săptămâna viitoare, dar analiştii şi diplomaţii spun că grupul şiit de opoziţie Wefaq aşteaptă să vadă ce concesii este dispus să facă guvernul.

Deşi Bahrainul are un sistem parlamentar, mulţi şiiţi au sentimentul că alegerile nu servesc decât la cooptarea lor în sistemul politic, dar nu le îmbunătăţesc accesul la posturile şi serviciile guvernamentale.

Bahrainul respectă alegerea poporului egiptean, a scris sâmbătă cotidianul proguvernamental Al Watan, citând un comunicat al guvernului, după demisia preşedintelui Hosni Mubarak. Regatul Bahrainului este încredinţat că noua instanţă conducătoare, Consiliul Militar, va restaura securitatea şi ordinea în Egipt, mai scrie ziarul. De asemenea, Bahrainul este convins că Egiptul va continua să aibă un rol primordinal în activitatea comună a arabilor şi în apărarea intereselor naţiunii arabe.

Cele mai citite

Elena Lasconi își anunță candidatura la șefia USR

Elena Lasconi, primarul reales din Câmpulung, și-a anunțat candidatura la șefia USR, după ce în prealabil a spus că vrea să se asigure că...

Care este valoarea lunară a celor 4,74 de milioane de pensionari și care este cea mai mică pensie

Un număr de 4.747.604 de pensionari era înregistrat în mai 2024 în România, cu 670 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...

Clienții Hidroelectrica primesc o veste proastă. lata online prin aplicația iHidro se amână

Hidroelectrica reia licitație pentru implementarea unui sistem de plăți online în aplicația sa, iHidro. Prima licitație a fost anulată dearece oferte primite au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă