-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialRegatul caprelor negre

Regatul caprelor negre

Biologii au găsit în Parcul Rodna 134 de capre negre, care formează una dintre cele mai numeroase populaţii din Europa ale acestei specii.

În Parcul Naţional Munţii Rodnei, rezervaţie a biosferei, au fost observate, la recensământul de primăvară, 134 de capre negre, mai multe cu 16 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 17 faţă de 2008. Inginerul Călin Şteopan de la Inspectoratul de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Cluj, instituţie care a coordonat evaluarea de primăvară a caprelor negre din Munţii Rodnei, a declarat că 70 de voluntari au participat la evaluarea de primăvară care a avut loc în cursul zilei de marţi, 45 pe versantul sudic şi 25 pe cel nordic. După ce au parcurs 16 trasee prestabilite, participanţii la evaluare au centralizat datele, marţi seara, şi au constatat că au văzut, în total 134 de capre negre în Parcul Na­ţional Munţii Rodnei, cu şase mai puţine faţă de toamna lui 2009, dar mai multe faţă de primăvara anului trecut, când au fost văzute pe creste 118 exemplare.

„Primăvara, sunt mai greu de văzut fiindcă mai sunt şi turme, e multă vegetaţie. Oricum, pentru perioada în care s-a făcut evaluarea, e un record de exemplare monitorizate. Sperăm ca, la toamnă, când vom face o nouă evaluare, să avem bucuria să constatăm că sunt tot mai multe capre negre”, a declarat Călin Şteopan. Potrivit sursei citate, voluntarii care au participat la evaluare au observat capre cu unul şi chiar doi iezi, o dovadă că numărul exemplarelor de capre negre din parc e în creştere. Fiecare echipă a folosit aparate foto, camere video, binocluri, G.P.S. De fiecare dată când cineva a observat un pâlc de capre negre, a completat o fişă de observaţie. Prima evaluare a caprelor negre din Parcul Naţional Munţii Rodnei a avut loc în urmă cu şase ani. Atunci au fost zărite doar 36 de exemplare.

Istoricul parcului

În 1972, când a fost înfiinţat parcul zona a fost populată cu peste 700 exemplare de capre negre. Costurile repopulării au fost imense. Pentru fiecare exemplar, costurile au ajuns la 60.000 lei, resurse echivalente, în vremea aceea, cu preţul unei Dacii sau cu venitul mediu pentru o persoană pe circa 30 de luni. Specialiştii spun că efectivul optim de capre negre stabilit pentru masiv este de 350 exemplare. Ultima populare cu capre negre în Parcul Naţional Munţii Rodnei a avut loc în 2005.

Cele mai citite

Program special pentru instalațiile de transport pe cablu din Sinaia, în prima zi a anului

Telegondola şi telecabina care transportă turiştii din Sinaia către pârtiile situate la cota 2000, vor fi puse în funcţiune mai târziu, decât în ​​zilele...
Ultima oră
Pe aceeași temă