11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialReforma sistemului sanitar din Alba aduce economii de 5 miliarde lei

Reforma sistemului sanitar din Alba aduce economii de 5 miliarde lei

Trei unitati medicale din judetul Alba vor fi reorganizate, urmand sa isi piarda personalitatea juridica, ca urmare a unei propuneri inaintate Ministerului Sanatatii de catre Autoritatea judeteana de Sanatate Publica. Decizia, care se refera la spitalele din zona Muntilor Apuseni, face parte din reforma sistemului sanitar si a fost luata in urma unei activitati de evaluare a celor 11 unitati medicale mari din judet.
In total, in Alba vor fi reduse 90 de paturi din 11 unitati sanitare. Reorganizarea va avea ca efect imediat diminuarea cheltuielilor de personal din totalul de cheltuieli cu 513.490 RON (5,1 miliarde lei vechi).
Conform propunerii prezentate ministerului, Spitalul Orasenesc Abrud, Spitalul Orasenesc Zlatna si Centrul de Sanatate Baia de Aries devin sectii exterioare ale Spitalului Orasenesc Campeni, unitate cu personalitate juridica. Prin aceasta reorganizare, unitatea din Zlatna nu va mai avea in structura compartimentul de Pediatrie cu 5 paturi, ramanand doar cu un compartiment de 15 de paturi de Medicina Interna si o sectie de Medicina Muncii (boli profesionale), cu 25 de paturi.
Spitalul Orasenesc Abrud isi va pastra in structura compartimentul de Pediatrie cu 15 paturi, cel de Boli Infectioase cu 25 de paturi, singura sectie de profil din zona Muntilor Apuseni, iar compartimentul de Neonatologie va pierde cele 5 paturi nejustificate. Compartimentul de Medicina Interna, cu 15 paturi, va creste la 20 de paturi, precum si compartimentul de Medicina Fizica si Balneologie, care va ajunge de la 10 paturi la 15 paturi. Compartimentul ORL, cu 10 paturi, si ATI, cu 5 paturi, vor disparea, iar restul de 15 paturi din cadrul sectiei Chirurgie Generala vor intregi sectia de Chirurgie a Spitalului Orasenesc Campeni.
Prin preluarea si a celor 60 de paturi existente la Centru de Sanatate Baia de Aries, institutia medicala din Campeni va avea in total 330 de paturi, trecand din categoria a 6-a in categoria a 5-a de unitate sanitara.

Reorganizare in toate spitalele

Masuri de reorganizare vor fi luate si in alte spitale din judet. La nivelul Spitalului Municipal Sebes, din numarul total de 301 paturi se vor reduce 10 paturi. Spitalul Orasenesc Ocna Mures va pierde cate 15 paturi din compartimentele Pediatrie, Obstetrica-Ginecologie si Interne, urmand ca cele 15 paturi rezultate sa faca parte din compartimentul de Recuperare Medicala, care devine sectie cu 30 de paturi.
La Spitalul Municipal Blaj se pastreaza numarul de 308 paturi existent, dar se desfiinteaaza compartimentul de Oncologie Medicala. La Spitalul Orasenesc Cugir, cele 177 de paturi au fost ajustate la 160, reducandu-se paturile sectiei de Obstetrica-Ginecologie, Pediatrie, Diabet si Chirurgie Generala. De asemenea, Spitalul Municipal Aiud va pierde in total 23 de paturi.
La Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia, in cadrul celor 832 de paturi existente, sectia de Diabet Zaharat si Boli de Nutritie, cu 25 de paturi, va pierde 10 paturi si va fi reinclusa in sectia de Medicina Interna I, care va fi completata cu 6 paturi de Reumatologie si 4 paturi de Endocrinologie. Prin aceasta decizie, sotia fostului director al institutiei medicale, Cristian Barbonta (PSD), va pierde functia de sef de sectie.
Reorganizarea din sistemul sanitar al judetului ar avea ca motivatie, potrivit autoritatilor, si faptul ca datoriile totale ale unitatilor medicale se cifreaza la peste 7 milioane RON (70 de miliarde lei vechi).

Cele mai citite

Brățările personalizate pentru cuplu – Cadoul ideal pentru a celebra iubirea

Într-o lume plină de opțiuni când vine vorba de cadouri, brățările personalizate pentru cupluri se disting ca o alegere plină de semnificație și afecțiune....

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

Fotografie emoționantă cu legenda Alain Delon. Cum arată actorul în vârstă de 88 de ani

Pe Instagram, Anouchka Delon a împărtășit o poză cu tatăl ei, Alain Delon, și a menționat că a făcut acest lucru cu consimțământul acestuia....
Ultima oră
Pe aceeași temă