2.9 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialREFERAT DNA: Există indicii că Marta se baza pe relaţiile din guvern...

REFERAT DNA: Există indicii că Marta se baza pe relaţiile din guvern ale lui Elan Schwartzenberg pentru a-i menţine în funcţii pe Blejnar şi Comăniţă

Conexiunile reţelei de evazionişti cu produse petroliere, destructurată zilele acestea de procurorii DNA, ajungeau până la vârful unor structuri-cheie ale statului. Procurorii susţin inclusiv faptul că liderii grupării erau interesaţi de menţinerea lui Sorin Blejnar la conducerea ANAF şi că s-ar fi bazat în acest sens pe relaţiile din guvern ale omului de afaceri Elan Schwartzenberg.

 

Referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în care se cere arestarea preventivă a unsprezece inculpaţi şi a încă şase inculpaţi care, în acest moment, se sustrag anchetei, dezvăluie amănunte spectaculoase referitoare la reţelele de crimă organizată care fac afaceri cu produse petroliere. Astfel, fostul preşedinte ANAF, Sorin Blejnar, apare în dosarul în care procurorii DNA au făcut, luni, aproximativ 40 de percheziţii, în calitate de învinuit pentru complicitate la evaziune fiscală şi sprijinirea unui grup infracţional organizat. Aşa cum RL a arătat încă de la început, capul reţelei destructurate de procurorii anticorupţie la începutul acestei săptămâni, este constănţeanul Radu Nemeş, alături de Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Blejnar, şi de George Guliu, asociat al lui Nemeş în firma EXCELLA REAL GROUP. În acest moment, Radu Nemeş, alături de soţia sa, Diana,  Codruţ Marta şi încă trei complici, se sustrag urmăririi penale, DNA cerând pentru aceştia emiterea unui mandat de arestare în lipsă pentru 30 de zile.

Întâlnirea Nemeş-Schwartzenberg

Pe parcursul anchetei, procurorii au monitorizat atât convorbirile telefonice purtate de membrii reţelei, cât şi întâlnirile avute de aceştia în diferite locaţii. Astfel, în cadrul monitorizării operative, procurorii au descoperit faptul că Radu Nemeş s-a întâlnit, la un moment dat, chiar cu Elan Schwartzenberg, fostul patron de la Realitatea TV şi bun prieten cu Marta şi Blejnar. De altfel, Schwartzenberg a şi fost audiat de procurori  în dosarul în care aceştia verifică dispariţia subită a lui Codruţ Marta. Soţia fostului şef de cabinet al lui Blejnar a reclamat, în urmă cu o lună, faptul că soţul ei este negăsit.

Ce dezvăluie monitorizarea

Din interceptările convorbirilor telefonice rezultă că Marta şi Nemeş încercau să-l convingă pe Sorin Blejnar să nu-şi dea demisia din funcţia de preşedinte ANAF, cel puţin până erau finalizate unele „operaţiuni”. Membrii reţelei au mai fost surprinşi discutând despre faptul că, în cazul demisiei/demiterii lui Blejnar, vor încerca să îl impună la conducerea ANAF pe un fost adjunct al Gărzii Financiare, Viorel Comăniţă, reţinut şi el în acelaşi dosar. „Astfel, indicii obţinute relevă că Marta Codruţ Alexandru se bazează pentru a asigura menţinerea în funcţie (până la mijlocul lunii aprilie 2012, conform celor discutate cu Nemeş Radu la 1.03.2012) a lui Blejnar Sorin şi Comăniţă Viorel pe relaţiile deţinute de Schwartzenberg Elan la nivelul conducerii aparatului guvernamental de la acel moment. Mai mult, a rezultat că, în situaţia în care schimbarea din funcţie a lui Blejnar Sorin devenea certitudine, cei în cauză intenţionau să-l propună la acel moment, ca înlocuitor, pe numitul Comăniţă Viorel, care a şi susţinut un interviu preliminar cu Nicoleta Nolden, fostă Cristuş, judecător cu grad de Curte de Apel, fost preşedinte al Judecătoriei Sectorului 1, actualmente detaşat la Ministerul Afacerilor Externe, începând cu data de 01.02.2012″, se arată în referatul procurorilor DNA. Potrivit informaţiilor DNA, la acel moment în cărţi pentru a-i lua locul fostului preşedinte ANAF era şi Sorin Florea, comisarul general adjunct al Gărzii Financiare. 

Blocarea modificărilor la Codul Fiscal

Excella Real Group, firma controlată de capii reţelei de evaziune fiscală cu produse petroliere (Radu Nemeş, Diana Nemeş şi George Guliu) destructurate luni de procurorii DNA, a reuşit să obţină la Curtea de Apel Constanţa suspendarea unor norme metodologice din Codul Fiscal. Demersurile au fost iniţiate în 14 mai, procesul fiind deschis în contradictoriu cu Guvernul României. Trei zile mai târziu, magistraţii acestei instanţe admiteau acţiunea firmei controlate de soţii Nemeş şi de George Guliu.

Lotul celor ridicaţi

Procurorii DNA au reţinut luni seară 11 persoane în dosarul evaziunii fiscale cu produse petroliere, printre acestea regăsindu-se fostul şef al GIPI Constanţa, Florin Dan Secăreanu, şi Viorel Comăniţă, fost şef al Vămii. Alături de cei doi, au primit ordonanţe de reţinere alţi nouă oameni de afaceri. Toţi aceştia vor fi prezentaţi în cursul zilei de marţi Curţii de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.

Cele mai citite

Gigi Becali, afectat grav de un nou virus din China. „Am înțeles că nu prea e bine”

Starea de sănătate a lui Gigi Becali s-a agravat recent, iar patronul FCSB se confruntă cu simptome grave de răceală, provocate de un virus...

Detaliile crimei de la mănăstirea Ieud: Atacatorii și victimele petrecuseră împreună la o cabană

Un tânăr de 24 de ani a fost ucis, iar alți trei au fost răniți într-un conflict violent care a avut loc în apropierea...

Numărul firmelor cu capital străin, înființate în România, a scăzut cu 13% în 2024

Firmele olandeze dețin cel mai mare capital social, circa 13.000 miliarde de dolari, în doar 6.210 firme În primele 11 luni ale anului 2024, România...
Ultima oră
Pe aceeași temă