1.4 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSpecialRectorul Ioan Mihai, anchetat pentru ca a primit mita o vila

Rectorul Ioan Mihai, anchetat pentru ca a primit mita o vila

» Fostul rector al Universitatii de Vest din Timisoara, Ioan Mihai, este cercetat penal de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu, luare de mita si avizarea unor cheltuieli nejustificate din fondurile institutiei de invatamant superior. Surse din DNA afirma ca prejudiciul ar putea atinge un milion de euro.

Drectia nationala anticoruptie Timisoara a inceput urmarirea penala impotriva fostului rector al Universitatii de Vest din Timisoara, Ioan Mihai, un personaj extrem de controversat in lumea academica banateana. Potrivit procurorilor anticoruptie, Ioan Mihai este cercetat penal pentru ca si-ar fi construit o casa cu ajutorul uneia dintre firmele cu care Universitatea de Vest a avut contracte pentru lucrari de modernizare a institutiei. Nu insa orice firma de constructii, ci una "dedicata". Este vorba despre celebra societate "Cristian Andronic", al carei nume este legat de un alt scandal penal de rasunet. Mai exact, amintita firma apare in procesul penal intentat fostei directoare de la Administratia Finantelor Publice Timis, Klara Ilona Piroska, anchetata de DNA pentru luare de mita si returnari de TVA cu cantec. Cele doua cazuri, cel al ex-sefei de la Administratia Financiara, respectiv cel al fostului rector al UVT, sunt aproape identice. In virtutea inaltelor functii detinute, ambii au profitat din plin de serviciile firmei "Cristian Andronic", abonata intr-o vreme la lucrari de anvergura pe bani publici. Cei doi s-au ales cu cate o vila luxoasa.

 

Coincidenta sau nu, amintita firma a castigat initial (si) licitatia pentru ridicarea noului sediu al Finantelor timisene. In cazul fostului rector Ioan Mihai, neregulile au iesit la iveala in urma unui control al Curtii de Conturi. Verificarile s-au derulat in urma cu aproximativ doi ani la Universitatea de Vest. Au fost descoperite 14 contracte cu cantec, incheiate pentru modernizarea institutiei de invatamant superior. Anchetatorii spun ca universitatea a fost prejudiciata cu aproape un milion de euro. Ei sustin ca, drept "plata" pentru contractul de reabilitare obtinut firma de constructii, i-ar fi ridicat ex-rectorului o vila pe strada Crisan din Timisoara, estimata la cateva sute de mii de euro. Ioan Mihai, care a condus destinele prestigiosului institut de invatamant superior intre anii 1999 si 2007, sustine ca lucrurile nu stau asa si ca ar exista un alt raport, la care sunt anexate si facturi, care demonstreaza ca imobilul ar fi fost achitat integral.

"Sunt acuzat ca mi-am construit o casa, pe care nu am achitat-o si pe care am construit-o cu una dintre firmele ce au avut multe contracte cu universitatea. Garda Financiara Timis a verificat firma respectiva si a gasit facturile si toate platile pe care le-am facut. A incheiat un raport in care se demonstreaza ca s-a achitat casa. DNA spune ca nu e adevarat, ca nu s-a achitat, lucru ce nu este adevarat", a declarat fostul rector Ioan Mihai. Pe de alta parte, procurorii sustin ca probele invocate de Mihai "nu sunt concludente".

Cat timp s-a aflat la conducerea UVT, fostul rector Ioan Mihai a facut aproape in permanenta obiectul unor scandaluri si acuzatii de abuzuri. Mai multe cadre universitare, grupate intr-o organizatie care avea ca scop curatirea morala a mediului academic banatean, l-au acuzat pe Mihai de practici clienteliste si nepotism. Grupul pentru Reforma Universitara (GRU) a iesit adesea in fata presei si a opiniei publice cu mai multe dezvaluiri, nu doar despre practicile cu iz totalitarist ale fostului rector, ci si cu acuzatii de ordin penal.
Un alt episod ce a facut obiectul altor cercetari penale de amploare, in care apare din nou numele ex-rectorului Ioan Mihai, are in prim-plan rasunatorul scandal de la fabrica de bere Timisoreana de dinainte de privatizare. Povestea s-a finalizat cu nenumarate plangeri penale si zeci de procese civile prin instante, pentru ca in final sa fie ingropata. Nu inainte insa ca fosta conducere, respectiv fostii actionari, sa primeasca sume consistente care sa le asigure un trai linistit pentru multi ani. De pe urma afacerilor cu fabrica de bere, la care a fost o perioada director, Ioan Mihai s-a ales cu o avere considerabila.

 

Amintim ca la mijlocul anilor ‘90, impreuna cu Ioan Honcescu, seful Corpului de Control al prim-ministrului de atunci Nicolae Vacaroiu, Ioan Mihai a fost implicat in privatizarea fabricii de bere prin metoda MEBO. Serviciul de Combatere a Criminalitatii Economice Timis i-a intocmit la acea data un dosar penal (P904/1997) in care se arata ca Ioan Mihai a incasat, ca director, salarii si dividende consistente, fara acoperire, prejudiciul creat statului ridicandu-se la peste 20 milioane de dolari. De altfel, Mihai a recunoscut ca a incasat sume mari de la fabrica de bere. "Eu sunt acoperit, de la fabrica de bere am luat destui bani cat sa traiesc bine. In viata mea n-am luat un capat de ata de la nimeni", se apara fostul rector fata de acuzatiile referitoare la vila construita de "Andronic".
Tot la acea vreme se spunea ca expertiza financiar-contabila efectuata in cauza, menita sa-i "albeasca" pe acuzatii de la fabrica de bere, expertiza care, de altfel, a stat la baza rezolutiei de "neincepere a urmaririi penale", a fost facuta de Petru Igna, angajat ulterior ca sef de personal la Universitatea de Vest.

Intr-un alt scandal, in toamna anului 2002, a fost efectuat un alt control la Universitatea de Vest, ocazie cu care au reiesit nereguli grave cu privire la anularea unor sporuri cuvenite profesorilor. Verificarile au fost realizate de Serviciul Audit si control Financiar al Ministerului Educatiei si Cercetarii, in urma carora s-au incheiat nota de constatare si adresa nr. 17236/2002. S-a descoperit ca rectorul a anulat, printr-o simpla decizie, toate sporurile cuvenite cadrelor didactice pentru anul universitar 2001-2002, conferite printr-un ordin al ministerului. Ioan Mihai s-a ales doar cu un avertisment pentru a stopa aceste nereguli. Pe de alta parte, persista suspiciunile de frauda la bugetul UVT, Mihai fiind acuzat ca, atat timp cat s-a aflat in fruntea acestei institutii, a dispus netransparent si dupa bunul plac de banii universitatii. "Universitatea incaseaza cate 400 de euro de la studentii care ocupa locuri cu plata, dar nimeni nu stie care e suma totala si nici cum a fost cheltuita aceasta", au mai acuzat profesorii. Pe langa suspiciunile de ordin penal, fostului rector i s-a reprosat continuu politica de indepartare a unor elite banatene.

In schimb, el s-a inconjurat si a promovat oameni controversati, mediocri din punct de vedere academic si cu o probitate morala indoielnica, mai spun profesorii din cadrul universitatii.
In septembrie 2006, Sindicatul "Universitas Timisiensis" formula un protest la adresa conducerii Universitatii de Vest, acuzand incalcari grave privind raporturile de munca si masurile abuzive luate impotriva anumitor cadre universitare: disponibilizari pe motiv de "reorganizare a catedrelor" fara notificarea sindicatului, deci prin eludarea legislatiei in vigoare. Doua dintre deciziile de concediere i-au privit pe Dan Ungureanu, lector de limba romana, timp de doi ani, la Universitatea Sorbona din Franta, si pe Gabriela Radu, fosta bursiera a statului american, ambii asistenti la Catedra de Limbi Clasice a Facultatii de Litere din cadrul UVT.

 

Politizare fortata
Membrii Grupului pentru Reforma Universitara au dezvaluit ca fostul rector i-a fixat institutiei, cu de la sine putere, o anumita orientare politica social-democrata. La un moment dat, mai multi membri sau simpatizanti ai PSD au pus stapanire pe catedrele unor facultati. Este cazul decanului de la "stiinte Politice", Ioan Biris, al directorului SISEC, Grigore Silasi, si al lui Romulus Dabu de la Facultatea de Sociologie. Mai mult, in 2000, in timpul alegerilor locale si parlamentare, fostul rector si cativa decani ai UVT au figurat, in calitate oficiala, pe listele de sustinere a
candidatilor PSD, incalcand regula neimplicarii institutiei de invatamant superior in politica. In plus, in calitatea sa de rector, Ioan Mihai s-a implicat si in sustinerea pesedistilor Dan Ioan sipos si Adrian Nastase in campania electorala de acum patru ani, angajand astfel politic intreaga universitate, peste capul profesorilor.

Promovari: politruci la Catedra de Studii Europene
In vreme ce elitele academice au fost persecutate si marginalizate, o serie de fosti tortionari sau activisti PCR au fost promovati de Ioan Mihai. Cazul lui Grigore Silasi si cel al lui Paul Vasile sunt deja de notorietate. Primul a fost numit sa conduca scoala de Inalte Studii Europene Comparate (SISEC), dupa ce pe vremea lui Ceausescu acesta a ocupat in UVT functia de secretar PCR cu probleme organizatorice. Cel de-al doilea este profesor de geopolitica la aceeasi scoala. La angajare, el a fost sustinut de directorul SISEC, desi este unul dintre cei mai controversati ofiteri cercetati in dosarul Revolutiei din ‘89, fiind acuzat ca ar fi facut parte din dispozitivul de lupta insarcinat cu inabusirea demonstratiei anticomuniste din Calea Girocului pe 17 decembrie 1989.

Asociatia Memorialul Revolutiei, Societatea Timisoara si Atelierul Civic Ariergarda au protestat in nenumarate randuri impotriva mentinerii politrucilor in invatamantul universitar timisorean. De fiecare data, insa, fostul rector si protector al acestor personaje de trista amintire a ramas implacabil, fiind de parere ca latura morala nu reprezinta un criteriu pentru angajarea unui profesor.

Sunt acuzat ca mi-am construit o casa, pe care nu am achitat-o si pe care am construit-o cu una dintre firmele ce au avut multe contracte cu universitatea". Ioan Mihai

Cele mai citite

Arestări la nivel înalt în armata Ucrainei. Doi generali și un colonel riscă 10 ani de închisoare

Biroul de Anchetă al Statului ucrainean (DBR) a anunţat arestarea a doi generali şi a unui colonel ai armatei, a căror "inacţiune" şi "neglijenţă"...

Accident rutier pe șoseaua Colentina. Doi copii de 13, respectiv 16 ani, au ajuns cu răni la spital

Doi copii, de 13, respectiv 16 ani, au fost răniți, luni seară, fiind transportați la spital, în urma unui accident rutier produs pe Șoseaua...

Arestări la nivel înalt în armata Ucrainei. Doi generali și un colonel riscă 10 ani de închisoare

Biroul de Anchetă al Statului ucrainean (DBR) a anunţat arestarea a doi generali şi a unui colonel ai armatei, a căror "inacţiune" şi "neglijenţă"...
Ultima oră
Pe aceeași temă