Armata romana a experimentat pe vremea lui Ceausescu diverse substante psihodisleptice pe creierul uman. Scopul era anihilarea inamicului fara sa se traga un glont. Pentru asemenea „lucrari” au fost folositi recruti, dar si persoane care sufereau de diverse boli psihiatrice, multi fara sa fie informati asupra consecintelor utilizarii pe creierul lor a unor asemenea substante. Aceste experimente au fost facute la inceputul anilor '70 la Centrul de Cercetari Militare din cadrul Spitalului Militar, condus de colonelul Dorin Mihailescu. Folosirea oamenilor drept cobai a fost divulgata de un medic psihiatru care a asistat la asemenea experimente.
„Tovarase comandant (n.r. – Alexandru Popescu), subsemnata dr. Stanca A.R. (n.r. – dam doar initialele, la solicitarea acesteia), angajat civil la UM 02433, pe post de cercetator stiintific, la Laboratorul de Probe Functionale din incinta Spitalului Militar, va aduc la cunostinta urmatoarele: Prin luna martie 1973 mi s-a cerut sa ma documentez in legatura cu substantele psihodisleptice. Intre 10.05 Ð octombrie 1973 am avut bolnavi cu tulburari nevrotice, internati in majoritatea cazurilor prin selectare de la camera de garda a Spitalului Gheorghe Marinescu (n.r. – actualul Obreja). Am facut doua experimente (iunie si iulie). Dupa al doilea experiment, nimeni nu s-a interesat de observatiile noastre consemnate in caiet. Mi s-a cerut sa intocmesc o foaie de observatie completa cu intreaga simptomatologie psihiatrica. La scurt timp, in 25.12.1974, dupa o serie de discutii contradictorii la raportul de dimineata – in care mi-am reafirmat dezacordul legat de experimentele cu substante psihodisleptice pe recruti, afirmand ca orice experiment trebuie facut doar cu acceptiunea persoanei respective si ca noi nu cunoastem efectele secundare in timp -, tov. colonel Mihailescu a declarat ca foaia de observatie nu este buna, „nu asa am cerut-o eu”. Va raportez ca eu imi mentin punctul de vedere si etica medicala ma impiedica sa accept astfel de experimente pe oameni”.
„Am vazut cum se transforma omul in animal”
Ca urmare a scrisorii, Stanca A.R. a intrat in conflict cu directorul centrului de cercetari, dr. Dorin Mihailescu, in conditiile in care aceasta a refuzat sa fie parte in experimentarea unor medicamente psihodisleptice. „Am asistat impreuna cu doctorita Coca Muntiu la o asemenea barbarie. Noi eram dincolo de un geam si puteam observa. Am vazut cum se transforma omul in animal. Nu stiu ce substanta i s-a dat. Am primit ordin doar sa observ evolutia unei persoane in urma administrarii unor asemenea substante”, ne povesteste sursa citata. La un raport de dimineata din luna martie 1974, doctorul psihiatru si-a expus punctul de vedere refuzand sa mai lucreze in acest domeniu. Au fost prezenti directorul Dorin Mihailescu, psihiatrul Coca Muntiu, psihologul Maria Magureanu si asistentele Dora Bana si Rodica Ghita. Au urmat repercusiunile: „Mihailescu m-a amenintat ca nu-mi mai da salariul. Am fost acuzata de sabotaj. Nu mai aveam voie sa fac nimic. M-a pus sa spal pe jos, am spalat chiar si peretii ca sa castig o paine. Pana la urma am plecat de aici. Am stat sase luni de zile somer”.
Scopul experimentelor: anihilarea armatei inamicului
Intreaga aventura a medicului Stanca a inceput in 1971. A ajuns la Spitalul Militar, desi dosarul acesteia nu era tocmai curat, in conditiile in care familia sa facuse disidenta politica. „Mi s-au pus in brate o serie de materiale, articole stiintifice, carti din SUA, Franta. Trebuia sa inmagazinez cunostinte despre substantele psihodisleptice. Apoi sa cunosc cat mai bine aceste substante si sa vad ce se intampla in timp cu individul caruia i se administrau asemenea substante”, povesteste Stanca. Toate aceste cercetari erau secrete: „Eu imi notam intr-un caiet toate cercetarile facute in strainatate in acest domeniu. Caietul nu iesea afara. Cand plecam, era inchis intr-un seif, dupa ce era sigilat”.
Care era insa scopul acestor cercetari? „Substantele psihodisleptice provoaca efecte psihiatrice asupra omului. In caz de razboi, aceste substante daca sunt pulverizate in randul armatei dusmane, soldatii nu mai sunt in stare sa asculte de ordinele comandantului, sa execute ordinele de lupta, provocandu-se o adevarata debandada”.
Razboi psihiatric
Academicianul Mihai Voicu, comandantul Centrului de Cercetari Medicale a Armatei, a recunoscut ca a existat „pe hartie” in vremea lui Ceausescu un proiect de studiu al substantelor psihodisleptice. „Stiu ca era vorba sa se faca asemenea experimente. Se vorbea despre crearea unui sistem de aparare in cazul unui razboi in care se folosesc arme biologice, nucleare, chimice, bacteriologice”, a mai spus Voicu. Acesta sustine ca asemenea substante, „care intra in randul drogurilor de abuz”, au efecte asupra sistemului nervos central. Academicianul ne-a precizat ca scopul cercetarilor „pe hartie” de la Spitalul Militar aveau in vedere un dublu scop: anihilarea soldatilor care nu mai raspundeau comenzilor ofiterilor, dar si neutralizarea comandantilor care nu mai puteau sa ia decizii. Mihai Voicu afirma ca aceste cercetari nu au fost puse in aplicare, ramanand doar la nivel de intentie.
Dumitru Constantin, fost sef al Psihiatriei de la Spitalul Militar, ne-a declarat ca s-au facut experiente cu substante psihodisleptice, dar pe sobolani. „Ideea era sa se gaseasca antidotul. Sa se distruga o armata fara a se arunca bombe”, a precizat Constantin. Totodata, surse autorizate din CNSAS ne-au spus ca „este foarte probabil sa se fi experimentat pe creierul uman” deoarece mai multe persoane s-au plans ca au fost supuse la asemenea tratament.