Batalionul 341 Infanteria ”Constanța”, care a participat la misiunea NATO ”Resolute Support (RS)”, în Afganistan, s-a întors acasă. ”Rechinii albi” – aceasta este titulatura pe care o folosesc în minisiuni internaționale – au fost întâmpinați cu aplauze pe platoul din Piața Ovidius din Constanța. La eveniment au fost prezenți contraamiralul Cătălin-Silviu Dumistrăcel, locţiitor pentru resurse al Statului Major General, primarul și prefectul Constanței.
Mai multor militari le-au fost înmânate distincții din partea președintelui României, Klauss Iohannis. Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a semnat Decretul 303, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, numărul 192/17.III.2017, privind decorarea unora dintre militarii din Afganistan. Astfel, au fost decoraţi de preşedinte „în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru curajul, devotamentul şi spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă pe timpul îndeplinirii unor misiuni în teatrul de operaţii militare din Afganistan, culminând cu incidentul din data de 26 septembrie 2016, în timpul căruia au fost răniţi“, sublocotenent Florin Oprea, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de război; plutonierul Eduard Vlad Romilă, cu medalia Naţională „Serviciul Credincios“ clasa a II-a, cu însemn pentru militari, de război, plutonierului Eduard Vlad Romilă; fruntașul Costică Victor Tarnovschi, cum medalia Naţională „Serviciul Credincios“ clasa a III-a, cu însemn pentru militari, de război, caporalului clasa a III-a Marcel Neagu şi fruntaşului Costică Victor Tarnovschi. Eduard Romilă a urmărit ceremonia dintr-un scaun.
De asemenea, au mai fost decorați cu Medalia „Bărbăţie şi Credinţă“ clasa I, cu însemn pentru militari, de război, plutonierului Octavian Florin Vaţi şi caporalul clasa a III-a Constantin Puiu, ”în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru profesionalismul şi curajul de care au dat dovadă pe timpul îndeplinirii unor misiuni în teatrul de operaţii militare din Afganistan, culminând cu incidentul din data de 26 septembrie 2016, prilej cu care au acţionat în mod exemplar pentru salvarea camarazilor lor.” De asemenea, președintele României a conferit Medalia „Bărbăție și Credință” clasa a II-a, cu însemn pentru militari, de război, plutonierului Bejan Ioan Sorin-Nicolae, plutonierului Munteanu Gheorghe Adrian și caporalului clasa a III-a Giumali Esan Metin.
Șeful Statului Major al Forțelor Terestre a mai acordat, ”pentru devotamentul dovedit în îndeplinirea ireproșanilă a misiunilor încredințate”, emblema de onoare a Forțelor Terestre Stancu Gheorghe Lucian și Manta Nicolae Laurențiu, ambii locotenent-colonel.
Reamintim că, la 25 septembrie 2016, patru militari români din Batalionul Protecția Forței "Rechinii Albi" au fost răniți în urma detonării unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executau o misiune de patrulare în provincia Kandahar, Afganistan: sublocotenentul Florin Oprea, plutonierul Eduard-Vlad Romilă, caporalul Marcel Neagu și soldatul Costică-Victor Tarnovschi.După securizarea zonei, militarilor li s-a acordat primul ajutor și au fost evacuați la spitalul militar din Baza Aeriană Kandahar.
Misiunea ,,Rechinilor Albi”, desfășurată cu un efectiv de 420 militari, în perioada august 2016 – martie 2017, a constat în securizarea aeroportului Kandahar şi a personalului RS dislocat în această bază militară, în scopul asigurării protecţiei Forţelor de Coaliţie şi a operaţiilor executate de echipele de consiliere şi asistenţă (Security Force Asistance – SA).
Unitate de elită a Armatei României, Batalionul a fost înființat la 3 aprilie 1995. A primit denumirea onorifică ,,CONSTANŢA”, în luna octombrie a anului 2010, iar pentru misiuni internaţionale folosește titulatura ,,Rechinii Albi”.