0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Rechinii Albi", intre praful din Afganistan, misiuni de patrulare si... aspirine

„Rechinii Albi”, intre praful din Afganistan, misiuni de patrulare si… aspirine

Se implinesc opt saptamani de cand Batalionul 341 Infanterie Topraisar a plecat in cea mai periculoasa misiune. „Rechinii Albi” au executat 80 de operatiuni in afara taberelor, au parcurs 20.000 kilometri si au inspectat 40 de sate. Cuvantul de ordine in Afganistan este saracia. O saracie care i-a impresionat pana si pe cei mai duri militari.

O misiune de patrulare solicita oamenii imediat dupa parasirea taberei. „Ochii de vultur”, respectiv cercetasii, indica drumul convoiului. Opririle accidentale in zonele considerate de afgani sfinte pot aduce mari necazuri. Toti participantii la misiune trebuie sa ocheasca perfect, iar calauzele sunt specializate in mai toate tipurile de armament. De asemenea, militarii trebuie sa cunoasca cuvinte si expresii din dialectul zonei pentru a se putea intelege cu populatia civila. Aria de responsabilitate a „Rechinilor Albi” se intinde pe 5.600 kilometri patrati, respectiv districtele Dand si Daman. Constantenii raspund de 120 de sate, din care au inspectat si au stabilit relatii cu 40 de localitati.

BAT, cheia succesului

Compartimentul Blindate, Auto si Tractoare (BAT) este primordial. Relieful greu si temperaturile ridicate pun la grea incercare TAB-urile si masinile ARO. Capitanul Bogdan Dumitru ne explica ce inseamna sa repari motoare in desert: „Pregatirea unui detasament pentru o misiune in teatrele de operatiuni, din punct de vedere logistic, incepe practic o data cu primirea ordinului de misiune. Intr-o zona ca aceasta nu exista magazine de piese de schimb si nici zboruri regulate; aici trebuie sa gasesti solutii rapide la probleme neasteptate, care nu sunt deloc putine. Noi nu am asteptat ca problemele noastre sa fie rezolvate din tara, avem aici oameni care, cu tenacitate si daruire, au remediat defectiuni care altora li s-au parut de neinvins. Se stie ca tehnica blindata are o varsta respectabila, iar terenul si clima ridica cele mai mari probleme aici, dar – asa cum am mai spus – exista oameni pentru care fiecare problema are si o solutie. Activitatea de mentenanta este concentrata in proportie de 80 la suta pe tehnica blindata, iar problemele aparute pun la grea incercare indemanarea si imaginatia specialistilor”.

Operatiunea „Kalasnikov”

Sefii logisticii stau cu ochii ca pe butelie pe stocul de armament. Asigurarea Tehnica cu Armament si Munitie (ATAM) este un „birou” deschis non-stop. Pe langa cantitatile de munitie alocate misiunilor, Comandamentul B 341 a alocat resurse consistente pentru efectuarea tragerilor de antrenament. Pana in prezent, fiecare companie a executat cate doua sedinte de trageri cu armamentul individual si cu restul tehnicii de lupta.

99% din populatie este bolnava

O activitate care consuma mult din resursa batalionului este asistenta umanitara. Gradul de civilizatie al populatiei civile este intr-atat de redus incat afganii n-au vazut in viata lor o aspirina sau un calmant. „De regula, ei sufera de mai multe afectiuni in acelasi timp. Nu au nici cele mai elementare notiuni de grija fata de sine din punct de vedere medical. In localitatile afgane vizitate cu ocazia activitatilor cu focus medical, am observat ca civilii care au solicitat ajutor medical nu cunosc nimic despre notiuni minime de igiena personala si colectiva. Este frapant sa vezi, in 2006, oameni care nu folosesc apa pentru igiena proprie. Patologia intalnita la populatia civila este destul de variata, dar predomina afectiunile digestive, inflamatiile sistemului osteo-articular si bolile respiratorii. Oamenii isi traiesc scurta viata trecand, de regula, din boala in boala, pana cand organismul nu mai rezista. Media de varsta a barbatilor din Afganistan este de circa 45 de ani”, a precizat medicul-sef, capitan doctor Viorel Stoica. In cele 7 actiuni medicale organizate de „Rechinii Albi” s-a acordat asistenta de medicina generala si stomatologica pentru 1.600 de persoane (500 barbati, 900 copii si 200 femei). Tratamente s-au efectuat in 99% din cazuri (?!).

Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă