9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialRecesiune in parcurile eoliene

Recesiune in parcurile eoliene

Pretul terenurilor destinate parcurilor eoliene din Dobrogea a scazut in ultimele luni de patru ori. Investitorii vor sa scape de sutele de hectare achizitionate, dar nu au cumparatori. Primarii din Tulcea care si-au pus mari sperante in investitiile eoliene spun ca afacerile s-au blocat. "Firma din Brasov care urma sa investeasca 7 milioane de euro intr-un parc eolian este pe punctul de a abandona afacerea din cauza crizei economice. Astfel localitatea pierde o sansa imensa de a se dezvolta", a spus Dumitru Enache, primarul din Stejaru. La randul lor, primarii din Macin, Greci, Cerna, Beidaud, Casimcea  spun ca investitiile eoliene sunt blocate. Agentiile imobiliare din Tulcea fac eforturi sa vanda terenul detinut de cei care intentionau sa realizeze parcuri eoliene. Daca in primavara acestui an un hectar in aceste zone se tranzactiona cu 2.500-2.000 de lei, acum nu se mai vinde nici cu 500 lei, pentru ca nu exista cumparatori.

 

Printre cei care au investit masiv in ultimii doi ani in terenuri destinate viitoarelor parcuri eoliene din Tulcea se afla Gigi Becali, care a declarat ca ar detine peste 2.000 hectare de teren in zonele Beidaud, Baia, Cerna si Nalbant. Silviu Prigoana a afirmat, in urma cu cateva luni, ca detine 200 hectare de teren in zona Macin, pe care preconiza sa amplaseze 100 de turbine eoliene. Energy Holding, care a cumparat sute de hectare de teren in mai multe localitati tulcene, a scos la vanzare mari suprafete, dar nu a reusit sa vanda nimic pentru ca nu exista cerere. Firma Green Energy Grup este, de asemenea, pe punctul de a renunta la planurile de afaceri privind producerea energiei eoliene in Tulcea. Primarii spun ca firma ar fi renuntat deja la terenurile pe care le detinea pe malul Lacului Razelm. Terenurile au fost preluate de Blue Impex din Bistrita-Nasaud, care s-a asociat cu Enel Electrica Dobrogea.

 

Firmele care au intentionat sa investeasca in parcuri eoliene in nordul Dobrogei se plang ca autoritatile le pun bete in roate si abandoneaza planurile de afaceri. Emil Zorila, un om de afaceri care a vrut sa realizeze un parc eolian la Bestepe, a declarat ca "autoritatile de mediu din Tulcea nu fac altceva decat sa alunge investitorii". Pe de alta parte, Alexandru Ifrim, reprezentantul Asociatiei Ecopontica, a spus ca "Agentia de Protectie a Mediului si Directia Silvica Tulcea eludeaza legislatia de mediu si autorizeaza amplasarea parcurilor eoliene in siturile Natura 2000".

» Blocaj
Transelectrica a comunicat investitorilor din domeniul energiei eoliene ca avizele energetice emise de societatile de distributie a energiei electrice nu mai sunt valabile. "Pentru a fi autorizate astfel de parcuri energetice, investitorii trebuie sa construiasca, pe propria cheltuiala, retele de transport si statii de transformare pe amplasamentele stabilite de compania noastra si in conditiile tehnice pe care le vom stabili in avizul energetic", le-a comunicat investitorilor Transelectrica.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă