16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial"Rebeliune portuara" in Congres

„Rebeliune portuara” in Congres

Preocuparea membrilor Congresului american fata de perspectiva cedarii a sase mari porturi din SUA companiei Dubai Ports World (DP) din Emiratele Arabe Unite s-a transformat intr-o adevarata rebeliune. Opozantii tranzactiei provin atat din randurile democratilor, cat si din cele ale republicanilor iar argumentul invocat pentru a bloca cedarea administrarii porturilor este cel al securitatii nationale.
Opozitia fata de o tranzactie de aproape sapte miliarde de dolari, care a intrunit deja acordul principalelor ministere si institutii publice, l-a determinat pe George W. Bush sa invoce, pentru prima oara in cei sase ani de presedintie, posibilitatea recurgerii la dreptul sau de veto. Liderul de la Casa Alba a avertizat ca SUA vor transmite „semnale ambigue” daca tranzactia ar fi blocata in cel de-al 12-lea ceas, mai ales avand in vedere actualele tensiuni interreligioase din lume. El le-a cerut membrilor Congresului sa argumenteze „de ce se aplica alte standarde atunci cand e vorba de o companie din Orientul Apropiat” si a reamintit ca EAU s-au dovedit ani de-a randul aliati de incredere ai SUA.
Intr-adevar, atitudinea democratilor si a republicanilor in aceasta chestiune survine din cu totul alte motive decat teama ca tocmai cel care a declarat primul razboi terorismului global sa nu mai fie, brusc, preocupat de securitatea SUA. Congresmeni cu posibile ambitii la o candidatura prezidentiala, precum liderul republican din Senat Bill Frist sau senatoarea democrata Hillary Clinton, au devenit peste noapte mai catolici decat Papa. Zilele acestea ei sunt combatanti mai activi in „war on terror” decat insusi George W. Bush. Principalul lor argument cum ca unii dintre atentatorii de la 11 septembrie proveneau din EAU poarta o evidenta nota populista. Ei mizeaza pe faptul ca putini americani sunt constienti ca peste tot in lume marile porturi sunt administrate de concerne internationale iar securitatea porturilor ramane oricum in mainile autoritatilor, ale pazei de coasta si vamesilor. Dat fiind ca presedintele se afla la cel de-al doilea mandat si ca in luna noiembrie vor avea loc alegeri pentru Congres, nori adunati la orizontul parlamentar au un evident colorit preelectoral.
Atat presedintele, cat si compania DP sunt perfect constienti de acest lucru. Liderul de la Casa Alba si-a mai relativizat intre timp amenintarea cu dreptul de veto, indicand ca spera ca membrii Congresului sa accepte in final planul. La randul ei, compania DP a anuntat ca a hotarat o amanare a tranzactiei – pana la trecerea furtunii „portuare”.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă