13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialReacţii vehemente de protest, după încă un deces al unui medic, la...

Reacţii vehemente de protest, după încă un deces al unui medic, la datorie: Se chinuia să strângă un ban pt banchetul copilului. E jale! Prea degeaba sânge, prea degeaba jertfă!

Decesul unui medic din Galaţi după o gardă de noapte a şocant din nou România. Astfel, la doar 52 de ani, dr Marlena Ştefan şi-a dat ultima suflare după o ultimă noapte de gardă la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf Apostol Andrei din Galaţi. Reprezentanţii medicilor, mulţi angajaţi din sănătate, dar şi internauţi din alte categorii profesionale şi-au manifestat revolta faţă de acest caz, care dovedeşte încă o dată lacunele şi pericolele sistemului medical românesc, care pune în pericol nu doar vieţile pacienţilor, dar şi ale personalului sanitar. 

Citeşte şi: Încă un medic român, mort la datorie. Sistemul sanitar, un pericol

Dr Raed Afarat, secretar de stat în Ministerul de Interne, fondatorul SMURD, nu a dorit să comenteze acest incident, considerând că decesul medicului a survenit din cauza unor probleme medicale preexistente. Însă chiar şi în acest caz, cu atât mai mult, riscul agravării unei boli pe fondul unor gărzi suprasolicitante ar fi trebuit să impună luarea unor măsuri de protecţie pentru medicul respectiv. 

La rândul său, dr Liviu Angel Trifan, medic şef la spitalul unde lucra doctoriţa Marlena Ştefan, a mărturisit că “după o gardă de zi de sâmbătă de 12 ore, timp în care două doctorițe – colege ale mele – au examinat 200 de bolnavi, cea de a-6-a gardă din această lună pentru Marlena, extrem de aglomerată, cum sunt în ultimul timp, oboseala a doborât-o pe colega noastră doctoriță. Bronșita astmatiformă care a adus-o de câteva ori în ultimii ani la spital în prag de moarte, în cele din urmă a răpus-o. Fire bună, blajină, veselă, muncitoare, profesionistă, colegă adevărată, aventurieră, pasionată de excursii și drumeții. Deși se simțea obosită, a spus în urmă cu câteva zile unei colege că tare nu ar face garda de sâmbătă, dar are nevoie de bani. Văduvă cu un copil. Ba chiar mi-a cerut ca luna următoare să îi pun mai multe gărzi”.   

Nu există reglementări legale pentru gărzile medicilor

Preşedintele Alianţei Medicilor, dr Bogdan Tănase, a declarat pentru România Liberă, că acest caz scoate din nou în evidenţă lipsa unor reglementări legale, normale şi echitabile, în ce priveşte organizarea gărzilor în spitalele din România. “Este o veste care nu poate decât să mă întristeze. Este un alt coleg care este erou şi îşi dă viaţa pentru pacienţi, dar şi pentru a susţine un sistem care este subdimensionat şi subnormat ca personal. De multe ori, acest sistem se bazează pe eforturile supraomeneşte ale colegilor mei, care îndură aceste condiţii inumane din dragoste de meserie şi de pacienţi”. 

Dr Bogdan Tănase ne-a explicat că munca de noapte, gărzile de noapte sunt recunoscute de toate legislaţiile altor ţări ca fiind o muncă grea care trebuie plătită cel puţin dublu faţă de o zi obişnuită de lucru şi ar trebui recunoscută ca vechime în muncă. 

50.000 de medici în România, deficit major la urgenţe 

România are, la ora actuală, 50.000 de medici, cu mult sub nivelul cerinţelor la nivel naţional. Preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr Gheorghe Borcean, a declarat pentru România Liberă că, pentru acoperirea deficitului major de personal din sănătate, trebuie încurajată angajarea medicilor rezidenţi, care ar aduce “un sânge proaspăt sistemului anemic şi bolnav”.

Dr Borcean crede că “ar trebui să avem o hartă exactă a demografiei corpului medical în ţară, astfel încât să ştim nevoia de sănătate şi ceea ce înseamnă aceasta în legătură cu numărul de medici la numărul de locuitori. Dacă studiem repartiţia geografică a medicilor în Romnia, constatăm că Bucureştiul şi împrejurimile sale este zona cu cea mai mare densitate de medici, aproape 25%. Alte 25-30 de procente din numărul de medici lucrează în cele şase oraşe mari capitale regionale din ţară şi, astfel, restul de o treime este repartizată în cele 35-36 de judeţe. Se creează, deci, în mod normal o dicrepanţă între numărul de medici raportat la numărul de locuitori”.

“Aşa apare o încărcare mare profesională pentru unele categorii de medici, în special pentru cei care au specialităţi în sistemul de urgenţă şi acest lucru nu poate să rămână fără urmări. Este cunoscut că durata medie de viaţă a medicilor şi riscul de moarte subită este mai mare cu cât specialitatea este mai apropiată de urgenţe” – conchide preşedintele Colegiului Medicilor din România.    

Mesaje de la internauţi

Pe lângă miile de mesaje de condoleanţe, internauţii – printre care mulţi medici, care se regăsesc cumva în drama doctoriţei din Galaţi, trag un semnal de alarmă şi avertizează autorităţile să ia măsuri urgent pentru prevenirea unor astfel de tragedii, care se suprapun peste multe alte lipsuri şi nereguli din sistemul medical actual. 

“Cu parere de rau as vrea sa imi exprim condoleante familiei doamnei doctor Stefan Marlena de la sectia UPU, Galati. La doar 50 de ani a cedat. Nu, nu a murit pentru ca era bolnava, ci pentru ca a facut prea multe garzi, a consultat la ultima garda 200 de pacienti, asa cum reiese din registratura UPU. Si pentru ce toate acestea? Pentru un stat care ii denigreaza pe medici si ii plateste exact ca un maturator de strada in raport cu justitia, de exemplu. Am fost la capela unde e depusa, multi medici, multe intrebari si multe regrete. Dumnezeu sa o ierte pe doamna doctor Marlena Stefan, iar pe restu sa-i trezeasca!!

P.S. Dumnezeu ne da viata, iar medicii ne-o intretin. Indiferent de functia pe care o detinem tot la un amarat de medic ajungem care face supraomenescul pentru a ne salva.

P.S. Si chiar țin sa mentionez ca era văduvă, iar unicul copil pe care îl are va da BAC-ul peste cateva saptamani. Se chinuia sa stranga un ban pt banchetul copilului. E jale! Prea degeaba sânge, prea degeaba jertfă”.

“Pacat ca pierdem oameni de valoare ucisi de inertie si incompetenta. Dumnezeu sa o odihneasca in pace”.

“Îmi pare rau cand citesc despre medici si abnegatia lor dupa ce ne parasesc….unora nu le pasa nici de vii nici de morti…mai pun o sacosa de bani in dulap…mai adauga un 0 la contul bancar…mai cumpara vreo masina bengoasa unei amante 90-60-90….si noi muncim…si iar muncim… mult pe bani putini…si la final ..merita???Dumnezeu sa o odihneasca in pace!” – scrie un internaut, revoltat.

“Trebuie sa facem ceva ,opriti efectuarea de garzi peste norma ,opriti efectuarea de consultatii dupa garda ,trebuie sa ne trezim odata!”

“Condoleante!asta se intampla pt.ca nu suntem uniti si nu iesim in strada sau nu ne facem auziti.numai in Romania orele de garda nu sunt considerate vechime in munca nu sunt considerate ore de munca!da ce sunt DOMNILOR ?!cand esti prezent la servici?!cand examinezi pacienti nu esti la munca?!poate esti o fantoma? !a pus mana cineva pe pix sa scrie .ca sunt prea multe Garzi intr-o luna si sa trimita la ITM,la manager spitalului,la minister sa i se dea nr.de inregistrare sa astepte raspuns si cu raspunsul primit sa se duca in justitie?!oare datorita acestor ture mult prea multe nu se fac greseli,nu se imbolnavesc medici,cadrele medicale, pacienti Devin nemultumiti de serviciile medicala?!cum poti sa faci ture de 12 ore singura pe urgenta medii/resuscitate,sa vii a doua zi sa faci Alta tura de 12ore?!pt.ca nu e personal?”

“E groaznic ce se intampla si continuam sa ne lasam calcati pe cap .Stiu colegi care in urma cu cativa ani cu prilejul unei dezbateri despre sistemul de garzi nu au fost de acord sa existe 2 ture de zi si 1 tura de noapte si asta tot din cauza banilor pe care ar trebui sa-i ia din garzi. Salariile noastre nu sunt motivante si da…moartea e duoa colt .E una dintre cele mai stressante meserii”.

“Medicul,asistenta, infirmiera sa munceasca 12cu 12 ore?!e posibil in Romania!dupa care ne pare rau .ca au murit sau au plecat din tara!super tare!asa .ca sa nu ne mai plangem de Mila atat timp cat aceptam tacit tot ce ni se impune garzi,ore de munca !vorba aia mai pune-i un bolovan in spate,il duce?f.bine deci mai merge unul…si tot asa..”.

“La noi nu se respecta nimic, suntem la cheremul tuturor neispravitilor din conducere!”.

“Cu rusinea NU faci nimic……Medicul sa faca garzi atat cat poate fara sa se epuizeze….TRIST SA DAI IN CEL CE TRAGE PANA CADE”.

“Jos pălăria pentru acești medici ! Păcat ca imaginea acestor medici este murdărita de o mica categorie de medici spagari! Eliminați rapid aceste scursuri pentru ve-ti muri toți medicii adevărați, sufocați de spagari”.

“Doamne nu mai inteleg nimic,de ce avem parte de asemenea nenorociri sa moara si oameni si medici aiurea si nimeni nu face nimic!”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă