3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialReacții ale așa-zișilor ”prieteni” ai Rusiei, între ”Da, m-au contactat” și ”Cine,...

Reacții ale așa-zișilor ”prieteni” ai Rusiei, între ”Da, m-au contactat” și ”Cine, eu?! Doamne ferește!”

SPECULAȚIE. Strategii ruși încearcă să clădească o platformă neoficială pro-rusă cu ajutorul unor intelectuali români, scrie un site ucrainean preluat de presa română.

Unele nume din lista de intelectuali presupuși filo-ruși din diverse domenii confirmă că au existat invitații la întâlniri cu Aleksandr Dughin, în timp ce alții se arată profund șocați de alăturarea numelui lor de cel al ideologului rus.

Ideologul rus Aleksandr Dughin face vizite în România și este interesat de discuții cu reprezentanți de elită din diverse domenii, spun unii dintre cei aflați pe lista de persoane publice care ar fi urmat să pună bazele unei platforme pro-ruse neoficiale în România. În timp ce unii confirmă că au existat încercări să fie atrași în discuții de acest gen, alții se arată extrem de surprinși că numele lor este vehiculat în acest mod și nu își pot explica prezența lor pe lista de așa-ziși prieteni ai Rusiei în România.

Directorul Institutului de Sociologie al Academiei Române, Ilie Bădescu, este trecut al patrulea pe lista de presupuși lideri de opinie de care Aleksandr Dughin s-ar fi folosit sau ar fi urmat să se folosească pentru fondarea unui grup de influență pro-ruse în înalta societate românească. Pe listă apar nume precum cel al fostului președinte Ion Iliescu, fostului prim ministru Adrian Năstase, dar și nume de sociologi, politologi, rectori, scriitori.

Profesorul Ilie Bădescu admite că s-a întâlnit față în față cu Aleksandr Dughin, dar neagă și definește drept ”niște tâmpenii” acuzația că ar fi participat la discuții despre vreun fel de platformă underground.

”Normal că m-am întâlnit cu Dughin, pentru că eu i-am scris postfața cărții, ”Geopolitica Rusiei”. E publică, o puteți găsi. Dar restul este o invenție, o speculație politică, nu am asemenea informații,” spune Bădescu, potrivit căruia întâlnirea sa cu Dughin a avut loc în urmă cu aproximativ doi ani.

„Cineva m-a întrebat dacă vreau să mă întâlnesc cu Dughin”

Sociologul spune însă că, în urmă cu doar șase luni, a fost întrebat despre oportunitatea unei noi întrevederi cu Alexandr Dughin. ”Cam acum șase luni, cineva m-a întrebat dacă aș fi de acord să mă întâlnesc din nou cu domnul Dughin. Am refuzat, pentru că nu exista un cadru instituțional. Orice tip de întâlnire underground trebuie respinsă. Eu accept astfel de întâlniri doar în cadrul unei relații inter-academice,” spune Bădescu.

Și profesorul Marius Văcărelu, de la Școala Națională de Științe Politice și Administrație Publică București spune că s-a întâlnit cu Aleksandr Dughin, dar la Moscova, în cadrul unor conferințe. Acesta neagă existența unor întâlniri în România cu Dughin sau cu interpuși ai acestuia.

”Participarea mea la acele conferințe este publică. Sunt om de știință, am dorit să devin cel mai bun specialist în geopolitică și nu poți face asta uitându-se doar într-o parte, trebuie să cunoști și spațiul estic. Nu trebuie să vedem însă peste tot trădători,” spune Văcărelu.

Deși s-a arătat flatat de asocierea cu unele nume din listă, rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, Doru Tompea, respinge acuzațiile că ar fi participat la întâlniri cu strategii ruși. ”Aș vea să vizualizați site-ul universității pentru a vă convinge de orientarea fermă, pro-atlantistă, a mea și a colegilor mei, fie numai prin prezența unor personalități marcante ale vieții academice, culturale, științifice, politice, care ne-au onorat cu participarea în cadrul evenimentelor și manifestărilor organizate de universitatea pe care o conduc. Mă onorează faptul că am fost ridicat, în Rusia, la statutul om de influență datorită prezenței mele publice. Urmăriți-mi cărțile și studiile pentru a constata orientarea mea,” a transmis rectorul printr-un email, adăugând că din punctul său de vedere tehnica hackerilor este una evidentă, ”de a amesteca oameni reali, cu prestanță publică, și oameni manipulați.”

”Cine, eu?! Doamne ferește!”

Un personaj atipic de pe listă este actorul Dan Puric. Acesta ne-a transmis, printr-o persoană de gen feminin care a răspuns la telefonul dumnealui, că a fost amuzat și surprins de prezența sa pe acea listă. Artistul a negat că ar avea vreo implicare și că ar fi fost contactat de Dughin sau de intermediari ai acestuia.

Extrem de surprinsă să audă că numele său figurează pe o astfel de listă a fost profesoarea de limba română Diana Câmpan, purtător de cuvânt al Universității din Alba Iulia. ”Cine, eu?! Doamne ferește! Nu am nicio legătură cu zona Rusiei. Noi, la universitate, avem legături cu Republica Moldova, prin acele schimburi de studenți. Dar nimic cu Rusia. Habar n-am cum ar fi putut să ajungă numele meu pe o așa listă,” spune Câmpan.

Lista de așa-ziși ”prieteni ai Rusiei” a fost dezvăluită de grupul de hackeri ruși Humpty Dumpty” – „Shaltai Boltai”, potrivit jurnaliștilor de la siteul ucrainean Texty, citați de inliniedreaptă.net. Astfel, hackerii ar fi spart e-mailul lui George Gavrisha, cunoscut ca apropiat al lui Aleksandr Dughin. Gavrisha a lucrat și cu fostul ministru pentru Comunicații și Media a lui Putin, potrivit presei ruse.

Arhiva de email-uri a lui Gavrisha ar fi conținut informații potrivit cărora Dughin ar încerca înființarea unor cluburi de elită sau a unor grupuri de influență în mai multe țări, inclusiv România.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă