15.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialReabilitarea termica reduce cu 40% factura la intretinere

Reabilitarea termica reduce cu 40% factura la intretinere

Ministerul Transporturilor Constructiilor si Turismului va aloca in acest an 9,5 milioane pentru reabilitarea termica a blocurilor. Circa 1700 de asociatii de proprietari au aprobat in adunarea generala inceperea lucrarilor pentru refacerea anvelopei termice a cladirilor in care locuiesc. Sumele de bani necesare investitiilor vor fi acoperite in parti egale de proprietari, autoritati locale, o treime fiind suportata de la bugetul de stat.
In acest an, in Bucuresti vor incepe astfel de lucrari la cateva zeci de imobile, majoritatea locuinte multietajate. In cazul proprietarilor de la bloc cu venituri reduse, autoritatile locale cauta solutii pentru a reduce contributia acestora prin acordarea de ajutoare.

Investitia se recupereaza in 6-8 ani

Obligativitatea obtinerii certificatului energetic pentru cladiri, incepand cu anul 2010, a condus la luarea unor decizii de grabire a lucrarilor in cadrul programului national de reabilitare termica a cladirilor de locuit. Astfel, conform datelor centralizate la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, au fost inscrise pe liste 1700 de imobile, iar in cazul a 670 de cladiri s-au facut deja expertizarile (auditul energetic). MTCT a editat cateva mii de brosuri pentru asociatiile de proprietari in care sunt mentionate etapele de urmat pentru o asociatie de proprietari care doreste sa fie inclusa in program. Conform estimarilor specialistilor din MTCT, investitia in reabilitarea termica a unui apartament de bloc se recupereaza in 6-8 ani.

Bani de la buget pentru audit si proiectare

Fondurile necesare pentru finantarea cheltuielilor privind expertizarea si auditul energetic, precum si pentru proiectarea lucrarilor de reabilitare termica a cladirilor de locuit nominalizate in programele anuale se asigura din alocatii de la bugetul de stat.
Modernizarea termica a cladirilor are scopul de a imbunatati conditiile de igiena si confortul termic interior, dar si de a reduce pierderile de caldura, consumurile energetice si de combustibil, costurile de intretinere pentru incalzire si alimentare cu apa calda. Pentru obtinerea subventiei, poate aplica orice proprietar sau asociatie de proprietari, indiferent daca este vorba de o cladire multietajata sau nu.

Deficiente energetice la cladirile multietajate
Reabilitarea termica impune izolatii interioare si exterioare, repartitoare de costuri, contorizare, centrala termica de bloc (nu de apartament), vopsele speciale de fatada, tamplarie noua performata (din PVC sau lemn stratificat) cu geam termoizolant si multe altele.
Cladirile multietajate, din mediul urban, construite in special in perioada 1950-1985 au cele mai mari probleme cu izolatia termica. Conform estimarilor specialistilor, aceste tipuri de cladiri au un consum de energie de doua ori mai mare decat al imobilelor construite in Uniunea Europeana. Costurile de reabilitare termica difera mult de la un apartament la altul, in functie de anul constructiei, de modul in care a fost exploatat, de materialele utilizate, de structura, uzura instalatiilor etc.

Etape

Pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit incluse in cadrul programelor anuale finantate cu fonduri bugetare, proprietarii trebuie sa actioneze pentru parcurgerea unor etape:

  • contactarea departamentului de specialitate din primarie
  • efectuarea expertizei si a auditului energetic al cladirii
  • aprobarea in adunarea generala a proprietarilor a deciziei pentru reabilitare
  • proiectarea si executarea lucrarilor de reabilitare a anvelopei cladirii, a instalatiilor de incalzire si de producere a apei calde, aferente cladirii.
Cele mai citite

Fidelis răsplătește solidaritatea: Tranșă dedicată celor care salvează vieți

Donatorii de sânge primesc un punct procentual în plus la dobândă și un prag de subscriere de zece ori mai mic Ministrul de Finanțe, Marcel...

ANAF va publica în octombrie „lista rușinii” pentru datornicii din trimestrul 3

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va face publică, în cursul acestei luni, lista contribuabililor care nu și-au achitat obligațiile fiscale aferente trimestrului al...

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă