Ce bea rusul cand nu bea vodca? Orice, in afara vinurilor din Republica Moldova si Georgia. Moscova a decretat stoparea importurilor de produse de vinificatie din tarile amintite, pe motiv ca respectivele licori ar fi toxice. Insa mai plauzibil este ca, dupa „razboiul gazului” impotriva Ucrainei, acest „razboi al vinului” nu este decat o noua dovada ca Rusia practica santajul economic impotriva fostilor sai sateliti.
Problemele au inceput dupa ce Republica Moldova si Georgia, membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului, si-au facut cunoscuta opozitia fata de admiterea Rusiei in aceasta organizatie. Ca riposta, seful Serviciului rus pentru protectia consumatorului, Ghenadi Oniscenko, a anuntat ca exista „probleme de siguranta” cu vinurile moldovenesti si georgiene. El a invocat fie prezenta in vin a unor „metale grele si pesticide”, fie faptul ca ar fi vorba de „bauturi alcoolice falsificate, doar etichetate ca vinuri”. Interdictia a fost aplicata si coniacurilor si vinurilor spumoase produse in cele doua tari.
Efectul a fost imediat. Sute de vagoane si autocisterne cu vin aflate in drum spre Rusia au facut cale intoarsa. Industria vinului fiind pilonul economiei Republicii Moldova, se poate presupune ca restrictiile impuse de Rusia, daca vor fi de lunga durata, ar putea antrena o criza financiara comparabila cu cea din 1998.
Reversul medaliei: situatia din fabricile de vin din Rusia a ajuns aproape de panica. Jumatate din vinul imbuteliat in Rusia provenea din materia prima exportata de Republica Moldova, iar mecanismul testat de atatia ani a fost paralizat. „Deoarece rusii beau dupa principiul „Mai intai ceea ce vreau, apoi ceea ce pot si in final ce a mai ramas”, foarte curand piata ruseasca va fi lipsita de vin ieftin”, scria „Moskovskii Komsomolet”. Rusia ar putea pierde pana la 700 de milioane de dolari din cauza sistarii importurilor de vin din cele doua foste republici sovietice, apreciau experti de la Moscova.
Incercand sa solutioneze criza, liderul de la Chisinau, Vladimir Voronin, a propus organizarea unei expertize internationale independente a vinurilor. Iar ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Vasile Sturza, a declarat ca, in Occident, nimeni nu s-a plans de calitatea vinurilor moldovenesti.
Ziarul „Daily Telegraph” scria ca regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost „atat de impresionata de buchetul neobisnuit al vinului Negru de Purcari”, incat Palatul Buckingham comanda anual acest soi. Ce e bun pentru Casa Regala britanica nu e bun pentru rusul de rand.