Fermierii si producatorii de pesticide europeni au declansat lupta de gherila pentru a bloca noile reguli europene privind limitarea folosirii substantelor toxice impotriva daunatorilor. Agricultorii spun ca noile prevederi, menite sa elimine riscurile pentru sanatatea consumatorilor, vor reduce drastic productia in momentul in care lumea se confrunta cu cresterea preturilor la alimente.
Protejarea sanatatii consumatorilor europeni in contextul crizei mondiale a alimentelor a declansat un adevarat razboi in Uniunea Europeana (UE) intre Parlamentul European si agricultorii si producatorii de pesticide.
Motivul disputei, care saptamana aceasta a generat o dezbatere incrancenata intre parlamentarii europeni si reprezentantii agricultorilor si industriilor alimentare din UE, este noul pachet de reglementari privind uzul pesticidelor si nivelurile maxime admise ale reziduurilor de pesticide care ajung in produsele agricole.
Noul set de reguli, conceput de Agentia Europeana Pentru Siguranta Alimentara si adoptat de Comisie si de Consiliul European la inceputul lui septembrie, va fi analizat de Comisia de Mediu a Parlamentului European pana in luna ianuarie anul viitor si ar trebui, cel putin teoretic, sa intre in vigoare in 2010.
Aflati inaintea alegerilor europene de anul viitor, europarlamentarii vor insa sa restrictioneze si mai mult folosirea pesticidelor, invocand pericolele la care sunt supusi consumatorii europeni, dar si argumente ecologiste.
Conform unui studiu, citat recent de partizanii restrictionarii folosirii pesticidelor, aproape 5% din legumele, fructele si cerealele consumate in Uniune contin substante chimice care depasesc limitele maxime admise de regulile mult mai indulgente aflate in prezent in vigoare. Aceste substante sunt extrem de periculoase, putand genera afectiuni grave precum cancer sau mutatii genetice.
Nemultumiti chiar si de propunerile mai putin draconice ale Comisiei Europene, agricultorii si producatorii europeni de pesticide au decis sa faca orice pentru a opri Parlamentul European.
Ei au declansat o campanie de revizuire a listei de substante si a nivelurilor maxime admise de reziduuri de pesticide din alimente, afirmand ca restrictiile vor duce la scaderi drastice ale productiei agricole si la o crestere a preturilor. Asociatiile de fermieri, in special cele din Marea Britanie, dar si cele din Olanda, au denuntat public initiativa, argumentand ca pachetul de reglementari va avea efecte extrem de grave pe piata produselor alimentare, deja puternic afectata de criza mondiala a alimentelor.
Argumentele lor sunt studiile de impact national efectuate in Regatul Unit si in Olanda, tara care, spun ei, nu se va mai putea numi a Lalelelor daca ideile europarlamentarilor vor fi transpuse in lege. Potrivit unui studiu de impact national comandat de Ministerul Agriculturii din Olanda, limitarea uzului de pesticide va duce la desfiintarea totala a unor culturi, cum ar fi bulbii de lalele, castravetii, trandafirii, crizantemele sau arpagicul. Mai mult, preturile la unele alimente de baza vor creste considerabil pentru ca productia va fi mai mica din cauza daunatorilor. Conform cercetatorilor olandezi, recoltele de cartofi ale tarii se vor reduce cu 20%, cele de grau cu 18%, iar cele de sfecla de zahar cu 36%.