În timp ce ne îngrijorăm cu privire la resursele exploatate care devin din ce în ce mai puţine, poate ar fi momentul să aruncăm o privire şi în „în ograda vecinului” poate găsim câteva soluţii. În cazul planetei Pământ, ograda vecină este infinită şi cunoscută sub denumirea de Univers.
Se pare că sistemul nostru solar este bogat în resurse, tot ce ne lipseşte acum este să descoperim cum ajungem la ele să le exploatam. Site-ul CNBC.com listează cele mai importante resurse pe care le-am putea exploata din spaţiul cosmic şi ne îndeamnă să ne punem pe treabă!
Planeta Diamant
La începutul lunii noiembrie s-a anunţat descoperirea unei planete compusă din carbon. Concentraţia pare a fi atât de mare pe anumite porţiuni ale corpului ceresc, încât este foarte posibil ca acesta să fie de fapt un diamant gigantic. O echipă internaţională de astronomi a făcut această descoperire şi au declarat pentru revista Science că, în opinia lor, planeta este puţin mai masivă decât Jupiter, dar de 20 de ori mai densă.
De asemenea, ei sunt de părere că această planetă este o rămăşiţă a unei stele care şi-a pierdut stratul exterior din cauza unei alte stele pe care o orbita. Prin comparaţie cu Jupiter, dacă noua planetă ar fi un diamant, s-ar ridica la valoarea de 37.974 nonilioane de carate. (1 nonilion = 1 urmat de 30 de zerouri). Din nefericire, această planetă se află la 4.000 de ani lumina distanţă de Pământ, ceea ce face imposibilă exploatarea ei cu mijloacele tehnologice de astăzi.
Mările de gaz natural de pe Titan
La o distanţă mai mică, însă, se află Titan, cea mai mare lună a planetei Saturn (localizată la 1,2 – 1,7 miliarde mile de Pământ). Titan este un corp unic în sistemul solar din două motive: este singura lună cu atmosferă densă şi singura care are lacuri pe suprafaţa sa.
Lacurile de pe Titan sunt foarte diferite de cele de pe pământ. Se presupune că ar fi formate din metan lichid, cunoscut şi sub denumirea de gaz natural. Unele dintre aceste lacuri sunt pline, altele doar pe jumătate, ceea ce indică faptul că Titan trece printr-un ciclu hidrologic, adică ploile de pe această planetă sunt tot formate din gaz natural. O altă ipoteză ar fi că planeta are un strat de metan lichid sub suprafaţa. Potrivit unor estimări, cele mai mari lacuri de pe Titan conţin peste 130 miliarde tone de gaz natural, de 31 de ori mai mult decât rezervele de pe Pământ.
Asteroidul de 20 mii de miliarde de dolari
În cartea sa „Exploatând cerul: Bogăţiile nearătate ale asteroizilor, cometelor şi planetelor”, autorul John S. Lewis analizează ce resurse putem găsi în spaţiu. Una dintre cele mai suprinzătoare estimări ale sale este aceea că asteroidul 3554 Amun, un asteroid metalic, ascunde sub suprafaţa sa 20 mii de miliarde de dolari – în aur, 8 mii de miliarde de dolari în fier şi nichel, 6 mii de miliarde de dolari în cobalt şi 6 mii de miliarde de dolari în platină.
Cartea care a fost publicată în 1997, include estimări făcute la nivelul la care se afla dolarul la acel moment, adica la aproximativ o şesime din cât este acum. Cât de corecte sunt presupunerile lui Lewis? Deşi estimările sale nu pot fi verificate fără probe prelevate de la suprafaţa asteroidului, un nou studiu publicat anul acesta a relevat faptul că o mare cantitate din aurul de pe Terra a ajuns pe suprafaţa acesteia adus de un asteroid.
Norul interstelar de alcool
În 2006, astronomii de la Observatorul Jodrell Bank au descoperit un nor masiv de alcool metilic la o distanţă de peste 280 miliarde de mile de Pământ. Starea de agregare a norului este în formă de vapori şi se roteşte în jurul unei stele în formare.
Deşi existenţa unui asemenea nor de alcool poate suna tentant pentru unii, din nefericire, alcoolul metilic este toxic şi este folosit în procese de manufactură în industria chimică şi în producerea aditivilor din benzină.
Apa
Deşi apa se găseşte din abundenţă pe Pământ există locuri în sistemul solar unde resursele de apă ar fi incomensurabil mai mari. Unul dintre aceste locuri ar fi Europa, o lună de gheaţă a planetei Jupiter. Europa este un corp ceresc cu foarte puţine cratere şi se presupune că ar avea un ocean lichid sub suprafaţa exterioară. Oceanul subteran al Europei ar avea o adâncime de 62 de mile şi ar putea fi sărat.
Ceres, cel mai mare corp cunoscut în centura de asteroizi. Rezultatele unui studiu efectuat în 2005 arată că mini-planeta ar putea conţine o cantitate de apă îngheţată egală cu cantitatea de apă dulce pe de suprafaţa Pământului. Spre deosebire de Europa, este puţin probabil ca Ceres, care este de dimensiunea statului Texas, să aibă apă în formă lichidă, pentru că nu este destul de mare cât să aibă un nucleu încălzit. Apa în spaţiu se regăseşte de cele mai multe ori în formă solidă şi se presupune că ar exista inclusiv la polii planetei Marte.
Stele masive
Una dintre cele mai importante resurse de pe Terra este energia, care în cele mai multe cazuri, vine de la Soare. În întreg universul, stelele sunt principalele furnizoare de energie, şi, chiar dacă aceasta se întâlneşte din abundenţă în cosmos, pe Pământ este nepreţuită.
Soarele este o stea relativ mică şi în restul universului există câteva corpuri care o depăşesc din toate punctele de vedere. Cea mai mare stea cunoscută este VY Canis Majoris, a cărei rază este atât de mare încât dacă s-ar afla în locul Soarelui, razele ar ajunge până la orbita planetei Saturn.
O altă stea este R136a1, cea mai luminoasă şi masivă stea din univers. Luminozitatea acestei stele este de aproximativ 8.7 milioane de ori mai mare decât a soarelui şi capabilă să producă o cantitate impresionantă de energie.
Asteroizii metaliferi
La fel ca Amun, asteroizii de tip M au un potenţial ridicat de resurse în sistemul solar. Asteroizii tip M au o concentraţie mare de metale, inclusiv fier şi nichel si reprezintă un grup numeros din totalul asteroizilor din sistemul nostru solar.
Cei mai mulţi asteroizi sunt localizati în centura de asteroizi şi cel mai mare dintre cei cunoscuţi este 16 Psyche. Se pare că 16 Psyche are un nucleu metalic. Dacă o singură fracţiune din masa totală a planetei ar fi minereu de fier, aceasta ar putea asigura cererea de fier la nivel global de pe Pământ pe timp nedefinit.