6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialRăzboiul pentru conducerea DNA, victime colaterale

Războiul pentru conducerea DNA, victime colaterale

Ministrul Justiţiei, după consultări cu şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, sărite la prima rundă, a hotărât să renunţe la propunerile sale pentru conducerea Secţiei I Anticorupţie a DNA, respectiv la Iuliana Ben-deac (procuror fără rezultate remarcabile) şi la Viorel Cerbu, şi a decis numirea ca şef de secţie a procurorului Gheorghe Popovici, iar ca adjunct a lui Dănuţ Volintiru, ambii magistraţi cu numeroase rechizitorii de trimitere în judecată şi cu condamnări obţinute la instanţele de judecată.

Marea victorie a şefului DNA şi a societăţii civile ( care a protestat după primele nominalizări ale ministrului Cazanciuc şi ale procurorului general Tiberiu Niţu) este numirea Marianei Alexandru ca adjunct la Secţia a II-a DNA, numire ce înainte fusese refuzată deministrul Justiţiei, ca şi numirea lui Lucian Papici, ambii magistraţi cu rezultate remarcabile.

Înainte de a fi numiţi de preşedintele ţării, nominalizaţii pentru conducerea secţiilor DNA vor fi intervievaţi de Consiliul Superior al Magistraturii, care va da un aviz consultativ.

Cum a început “războiul”

Refuzul ministrului de a-i numi pe cei doi – Lucian Papici şi Mariana Alexandru – , ca şi demiterea acestora din funcţii imediat după ce Papici a decis trimiterea în judecată a vicepremierului Liviu Dragnea pentru fraude la referendumul din 2012, a fost considerată de societatea civilă drept tentativă de subordonare a DNA, de anulare a independenţei instituţiei şi a luptei anticorupţie.

Această percepţie a fost accentuată de declaraţiile premierului Victor Ponta, care l-a atacat dur pe Papici, acuzându-l, între altele, că a făcut „dosare politice” şi că nu mai trebuie păstraţi în funcţii procurorii „băsişti”.

Consiliul Superior al Magistraturii i-a apărat reputaţia lui Lucian Papici, condamnând astfel imixtiunea premierului în treburile Justiţiei.

Demersurile ministrului Justiţiei şi ale procurorului general, ca şi insultele premierului au declanşat proteste de stradă şi în mediul virtual.

Organizaţii neguvernamentale ca FreedomHouse, Expert Forum, Grupul de Dialog Social, Societatea Timişoara le-au luat apărarea magistraţilor Papici şi Alexandru la instituţiile europene. Urmarea: Comisia Europeană a amânat raportul de ţară şi a anunţat că schimbarea şefilor de la DNA va fi inclus în raport. Semnale de susţinere a independenţei DNA au fost date şi de Ambasada SUA la Bucureşti, care a catalogat rezultatele procurorilor Papici şi Alexandru ca fiind “remarcabilă” şi a recomandat păstrarea independenţei DNA şi numirea unor procurori capabili să păstreze independenţa instituţiei şi să continue lupta anticorupţie.

Cine sunt victimele

Cea mai mare pierdere este procurorul Lucian Papici, cu rezultate remarcabile în cei şase ani cât a condus Secţia I Anticorupţie, deoarece acesta nu se mai regăseşte în conducerea DNA. De precizat că noile propuneri pentru conducerea secţiilor DNA, acceptate de ministrul Justiţiei, au fost făcute şi cu consultarea sa, spun surse judiciare.

Lucian Papici a declarat că el poate munci la fel de mult şi ca simplu procuror, dar surse judiciare spun că şeful DNA, Codruţa Kovesi, îl va propune la Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcţia de şef de serviciu. Rezultatele obţinute de Secţia I sub coordonarea lui Lucian Papici au fost evidenţiate în toate rapoartele de ţară din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare a Comisiei Europene.

O altă victimă poate fi considerată şi procurorul Viorel Cerbu doarece şi acesta are rezultate notabile, ultimele fiind dislocarea mafiei de la Tribunalul şi Curtea de Apel Bucureşti. Greşeala lui a fost că a acceptat pe ascuns funcţia de adjunct la Secţia I Anticorupţie.

Ce dosare au instrumentat noii numiţi

Gheorghe Popovici, nominalizat pentru funcţia de şef al Secţiei I, este procurorul care a făcut, între altele, rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Dan şi Camelia Voiculescu , alături de directorul ANTENA, a lui Sorin Alexandrescu şi a INTACT , precum şi a lui Dan Matiescu, ca şi a societăţilor Antena si Intact, în dosarul „ŞANTAJUL ANTENELOR”. Alte dosare instrumentate de Popovici sunt: mită de la Ministerul Muncii condus de Mariana Câmpeanu, mită pentru primarul din Năvodari, dosarul judecătoarei Anişoara Topor, a procurorului şef Mihai Betelie de la Parchetul Sectorului 4 al Capitalei.

Dănuţ Volintiru a lucrat în echipa de procurori care a instrumentat dosarul „Trofeul calităţii” în care a fost condamnat cu executare fostul premier Adrian Năstase. El a instrumentat trimiterea în judecată a baronului local Dan Ilie Morega, deputat, condamnat definitiv la trei ani închisoare.
Mariana Alexandru s-a remarcat în special cu rechizitoriile făcute pentru trimiterea în judecată a fostului premier Adrian Năstase (dosarele „Zambaccian”) şi a fostului ministru PDL, Monica Iacob Ridzi, dar a lucrat şi în multe alte dosare

Cele mai citite

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...
Ultima oră
Pe aceeași temă