4.5 C
București
luni, 11 noiembrie 2024
AcasăSpecialRazboiul Mossadului impotriva Iranului

Razboiul Mossadului impotriva Iranului

Prin operatiuni secrete, axate pe asasinarea unor personaje-cheie si pe sabotaje, Israelul incearca sa intarzie programul nuclear iranian, scrie "Daily Telegraph".

Un fost agent CIA expert in chestiuni iraniene, citat de "Daily Telegraph", sustine ca Israelul, ajutat de SUA, a lansat un "razboi sub acoperire" cu scopul de a intarzia cat mai mult posibil programul nuclear iranian, pentru a impiedica actualul regim de la Teheran sa obtina arme nucleare. "Obiectivul este intarzierea, intarzierea, intarzierea, pana cand se gaseste o alta solutie sau o alta abordare", fara sa se degenereze intr-un razboi deschis, care ar fi "un risc inacceptabil", explica fostul agent CIA.

Reva Bhalla, analist al agentiei private americane de informatii Stratfor, care are legaturi stranse cu agentiile guvernamentale de securitate, a declarat ca strategia folosita se bazeaza pe "eliminarea unor personaje-cheie implicate in programul nuclear iranian si sabotarea lantului de furnizori pentru acest program". "Daily Telegraph" aminteste zvonurile privind implicarea Mossad, in 2007, in moartea unui savant nuclearist de top de la uzina de imbogatire a uraniului din Ispahan, Ardeshire Hassanpour, intoxicat cu gaz. Moartea recenta a altor figuri importante – din Iran si din Europa – pentru procesul de procurare si de imbogatire a uraniului a provocat, de asemenea, suspiciuni. "Israelul nu a avut nici o ezitare sa asasineze oameni de stiinta implicati in programele de inarmare ale unor tari ostile in trecut. Au facut-o in Irak si o vor face si in Iran daca pot", a declarat pentru "Daily Telegraph" un oficial al unui serviciu de informatii european. Fostul agent al CIA a mai dezvaluit ca serviciile de informatii israeliene si americane au reusit sa obtina fotografii si alte materiale confidentiale despre siturile nucleare si rachetele iraniene de la companii europene ce lucreaza in Iran. De asemenea, Israelul s-a folosit de companii-paravan pentru a se infiltra in reteaua de aprovizionare cu materiale "duale" (care pot fi folosite si in scopuri civile, si in scopuri militare), utilizate pentru programul nuclear iranian. Tactica ar fi ca, in prima faza, pentru a castiga increderea Teheranului sa se furnizeze materiale de calitate, iar ulterior sa se livreze articole sau echipamente slabe calitativ sau chiar defecte, "otravindu-se" activitatea destinatarilor.

"Excluzand loviturile militare, inca exista o gama considerabila de optiuni pentru intarzierea si sabotarea programului iranian, iar aceasta se face cu oarecare succes", afirma jurnalistul Yossi Melamn, expertul pe probleme de securitate si servicii secrete al cotidianului israelian "Haaretz".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă