15.5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialRăzboiul din spatele zidurilor: Lupta autorităţilor braziliene cu bandele din ghetourile capitalei

Războiul din spatele zidurilor: Lupta autorităţilor braziliene cu bandele din ghetourile capitalei

În 2014, Brazilia găzduieşte Cupa Mondială, iar, în 2016, Jocurile Olimpice, evenimente care îi confirmă statutul de putere economică globală. Cu toate astea, mai întâi, trebuie să recâştige controlul asupra ghetourilor din capitala Rio de Janeiro, notează publicaţia Der Spiegel, în ediţia electronică.

Brazilia vrea să se asigure că nimic nu va interfera cu imaginea pe care vrea să o aibă lumea despre ea, scrie cotidianul german. În această primăvară, autorităţile au adoptat o lege prin care copiii drogaţi pot fi luaţi cu forţa de pe străzi. Cât vor fi ţinuţi departe de droguri, asta nu mai contează, important e să nu fie văzuţi, comentează Der Spiegel.

Aproximativ o treime din populaţia capitalei Rio de Janeiro locuieşte în mahalale sau favelas. În anii ’80, autorităţile au luat primele măsuri pentru a eradica sărăcia în aceste cartiere. Totuşi, singurul rezultat pe care l-au obţinut a fost izolarea mahalalelor, conduse acum de diferite bande, care dictează cine trăieşte şi cine moare acolo.

Războiul dintre UPP şi bande

În consecinţă, poliţia a creat un organism nou- Unidade de Policia Pacificadora (UPP), care, din noiembrie 2008, a început să facă ordine în favelas: confiscă arme, îi arestează pe şefii bandelor care fac trafic cu droguri şi au stabilit o serie de puncte de control. Acum, ofiţerii UPP patrulează permanent prin cartiere.

Până în prezent, autorităţile au reuşit să recupereze 19 mahalale din mâinile bandelor. Recent, 3.000 de ofiţeri de poliţie şi soldaţi au pătruns în mahalaua Rocihna, ca să facă ordine. Cele mai multe dintre raiduri nu sunt paşnice deloc. Anul trecut, când trupele speciale au intrat în mahalaua Complexo de Alemao, au murit 40 de oameni. În iunie 2010, când au pătruns în Complexo do Borel, autorităţile s-au luptat cu luptătorii „roşii”, grupaţi în Comando Vermelho.

Cartierele eliberate de sub influenţa bandelor sunt acum sub jurisdicţia colonelului Robson, şeful UPP. Bărbatul de 48 de ani a lucrat în poliţie timp de 26 de ani. Mulţi consideră că de succesul misiunii lui se leagă felul în care opinia publică va judeca societatea braziliană, din punct de vedere al integrării şi progresului. 

Pe de altă parte, distrugerea mahalalelor este un atentat la adresa fotbalului, care îşi are originile tocmai în favelas, iar mulţi dintre marii jucători brazilieni îşi au originea în aceste cartiere sărace.

Rio de Janeiro nu-şi permite să apară lipsit de putere, cu doi ani şi jumătate înainte de Cupa Mondială”, a explicat colonelul Robson.

Cu toate astea, UPP-ul închide ochii când noaptea se lasă peste favelas, iar turiştii şi locuitorii bogaţi ai oraşului intră în mahalale, în căutare de cocaină sau alte droguri.

Cei mai norocoşi dealeri câştigă 200.000 dolari pe lună. Peterson este unul dintre ei. În fiecare seară, se aşează în faţa colibei în care stă şi aşteaptă. Are 19 ani şi spune că n-a trecut niciodată de zidurile ghetoului. Povestea lui de viaţă este una tipică pentru toţi copiii din mahala: tatăl lui a împuşcat-o pe mamă când băiatul avea două luni. Apoi, la numai câteva luni, tată lui a fost omorât într-un schimb de focuri. Peterson a fost crescut de bunica lui.

„Nu putem interzice drogurile în Rio. Oricine crede că poate face asta este naiv”, explică Robson.

Autorităţile au grijă de copiii care nu sunt încă o cauză pierdută

În mahalaua Complexo do Borel este o piaţă numită Chacara do Ceu. În umbră cu doi ani, era locul de confruntare al bandelor. Astăzi, copiii joacă fotbal, au echipamente şi încălţăminte. Toate, din sponsorizarea fostului internaţional brazilian Zico.

Vrem să ajungem la copiii care nu sunt încă dependenţi de droguri. Copiii care nu sunt o cauză pierdută”, explică Robson. Totuşi, colonelul spune că nu are nici o problemă cu încarcerarea copiilor care se droghează.

Totuşi, raportorul Naţiunilor Unite în Brazilia condamnă acţiunile guvernului. Raquel Rolnik, profesoară la Universitatea din Sao Paolo şi raportor al ONU, susţine că autorităţile încalcă drepturile oamenilor. Şi fostul fotbalist Romario critică acţiunile guvernului şi spune că „nu putem permite ca oamenii să fie alungaţi, ca şi cum ar fi în Palestina ocupată”. Şi Romario s-a născut în mahalaua Jacarezihno, din Rio de Janeiro.

 

Cele mai citite

Incendiile din Los Angeles lovesc sportul! Meciuri amânate și jucători afectați personal

Incendiile devastatoare din sudul Californiei au cauzat pierderi de vieți omenești și au afectat competiții importante precum NBA, NHL și NFL, cu meciuri amânate...

Temperatura și clima în Zanzibar: când este cel mai bine să vizitezi?

Destinație turistică de top în 2025, arhipelagul Zanzibar te așteaptă cu un climat tropical, caracterizat prin temperaturi ridicate și umiditate pe tot parcursul...

Toyota investește într-un startup japonez de rachete pentru a sprijini industria spațială

Toyota Motor, cel mai mare producător auto din lume, a anunțat o investiție de 7 miliarde de yeni (44 milioane de dolari) în startupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă