15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRazboi impotriva Hezbollah

Razboi impotriva Hezbollah

Israelul a intensificat ieri atacurile in sudul Libanului, bombardand aeroportul din Beirut si alte obiective din regiune, in cea mai dura campanie aeriana din ultimii 24 de ani. Intr-o reuniune de razboi a cabinetului israelian, s-au transmis instructiuni ca populatia sa fie pregatita pentru posibile bombardamente majore. Rachetele Hezbollah ar putea atinge orasele Haifa si Hadera.

Aeroportul din Beirut (care se afla intr-o zona controlata de Hezbollah) a fost scos din uz in urma unui bombardament, care a provocat avarii grave, ieri-dimineata, putin dupa ora 6:00. Oficialii libanezi au anuntat ca traficul aerian a fost redirectionat prin Cipru. Potrivit armatei israeliene, aeroportul din Beirut a fost lovit intrucat reprezinta „un punct central de transfer de armament si resurse pentru organizatia terorista Hezbollah”. In afara aeroportului din Beirut, a mai fost bombardata si o cladire in care se afla studiourile televiziunii Al-Manar, a organizatiei Hezbollah.
Tot de ieri-dimineata, navele militare israeliene au impus o blocada maritima totala impotriva Libanului. O reuniune de razboi a cabinetului israelian a autorizat continuarea operatiunilor militare in sudul Libanului. Autoritatile libaneze au fost avertizate sa evacueze civilii, intrucat vor fi lovite si zone rezidentiale din Beirut, in care se afla birourile Hezbollah si locuintele liderilor organizatiei. In declaratia cabinetului israelian se arata si ca „noua situatie” din regiune impune pregatiri speciale, pentru eventualitatea in care „inamicul va incerca sa provoace distrugeri pe frontul de acasa”. Hezbollah a declarat ca dispune de peste 10.000 de rachete indreptate spre Israel, intre care si „sute” de rachete Fajar 5, care pot atinge orasele Haifa si Hadera. Liderii Hezbollah au amenintat ca vor viza Haifa daca Beirutul va fi bombardat.
Ieri, mai multi israelieni au plecat din localitatea Nahariya, de la granita cu Libanul, dupa ce o racheta Katiusa a lovit o casa de aici.
Armata israeliana a continuat operatiunile si pe frontul din Fasia Gaza, bombardand si avariind grav sediul Ministerului palestinian de Externe din Gaza City.
Aflat intr-o vizita in Germania, presedintele SUA, George W. Bush, a declarat ca Israelul „are dreptul sa se apere”. Bush a denuntat implicarea Siriei in Liban, aratand ca aceasta va trebui „sa dea socoteala” pentru escaladarea violentelor din Orientul Mijlociu. Cancelarul german, Angela Merkel, a subliniat ca violentele din aceste zile au fost provocate de rapirea a doi militari israelieni de catre Hezbollah si a cerut guvernului libanez sa arate clar ca aceste practici sunt „inacceptabile”.

Cele mai citite

Sparta Praga a obținut prima victorie în UEFA Champions League după 21 de ani

După o pauză de peste două decenii, Sparta Praga a înregistrat o victorie răsunătoare în faza principală a UEFA Champions League, câștigând meciul cu...

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere imensă. Ana Karina Schneider s-a stins din viață

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere profundă cu decesul conf. univ. dr. habil. Ana-Karina Schneider, o personalitate remarcabilă în domeniul Literaturii...

Inteligența artificială de pe Apple va fi disponibilă în mai multe limbi

Apple a anunțat că va extinde numărul limbilor suportate de inteligență artificială, Apple Intelligence, începând cu anul viitor. Inteligența artificială de pe Apple va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă