2 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăSpecialRazboi cu miza de milioane de euro pentru Casa Tineretului

Razboi cu miza de milioane de euro pentru Casa Tineretului

Uniunea Tineretului Comunist (UTC) avea in Timisoara, inainte de 1989, doua sedii: comitetul judetean, la Prefectura, si comitetul municipal, la Primarie. Acum, in spatiile respective functioneaza serviciile administratiei post-decembriste. Un alt spatiu apartinand UTC este Casa Tineretului, realizata prin „efortul intregului popor”.
Printr-un decret de lege aparut in 1990, proprietar al acestui imobil a devenit actuala Fundatie pentru Tineret (FIT), care a preluat, de altfel, intregul patrimoniu al UTC.
Pe langa Fundatia Independenta pentru Tineret, la Casa Tineretului si-au gasit sedii o serie de firme, un hotel si o universitate particulara. Toate, fara exceptie, platesc chirie la FIT. Suma, sustine presedintele fundatiei, Iulian Dascalu, este „multumitoare” si ajuta la autoadministrare.
„La hotelul care este acum inchiriat catre clubul de fotbal „Politehnica” s-au facut amenajari anterioare de 350.000 de euro. Clubul a cumparat investitia, iar cu noi a semnat un contract de inchiriere”, a spus Dascalu. El s-a ferit, insa, sa dea sume, pentru simplu motiv ca acestea sunt, conform contractelor, confidentiale.
Investitiile cumparate de firma finantatoare a echipei locale de fotbal, respectiv „Balkan Petroleum”, al carei patron este Marian Iancu, i-au apartinut lui Gheorghe Ciobanu, fost membru al PSD Timis. Chirie plateste si Universitatea „Mihai Eminescu”, unul dintre decani fiind un alt fost membru marcant al fostului partid de guvernamant, ex-presedintele Consiliului Judetean, Dan Ioan Sipos, dar si cele sapte firme mari, care si-au amenajat birouri la etajele unu si doi ale cladirii.
Cu toate acestea, Iulian Dascalu a afirmat ca functionalitatea Casei Tineretului a ramas cea initiala. „Si inainte aici exista un hotel, un restaurant sau sali de curs. Banii din chirii ne-au ajutat sa facem investitii de peste un milion de euro in ultimii ani”, a adaugat aceeasi sursa.

Au castigat batalia in instanta cu Primaria

Potrivit sursei citate, banii au fost cheltuiti pe amenajarea salii de spectacole, unde repeta o trupa de liceeni, a salii de fitness, pe instalarea geamurilor termopan sau la reparatiile instalatiilor sanitare. Pe langa cursurile de balet care se mai tin in incinta spatiului, la subsolul imobilului face repetitii celebra formatie rock timisoreana „Cargo”.
In anul 2002, Guvernul Romaniei, prin hotararea 977, a trecut Casa Tineretului in domeniul public al municipalitatii, iar prin Legea 146 din acelasi an imobilul a revenit la FIT. Primaria Timisoara, care a primit doar teoretic cladirea, a deschis un proces in instanta, insa, potrivit secretarului municipalitatii, Ioan Cojocari, toate demersurile administratiei locale au fost respinse, spatiul respectiv ramanand in posesia FIT. „Noi nu am administrat niciodata Casa Tineretului, desi ne-a fost atribuita prin hotarare de Guvern”, a mai spus Cojocari.

11 milioane, cheltuite in trei ani

Presedintele fundatiei a afirmat, insa, ca Primaria nu avea cum sa intre in posesia unui imobil care nu a fost niciodata al statului, din moment ce UTC a avut un patrimoniu distinct, realizat prin cotizatii si munca patriotica.
Ultimul sef al utecistilor timisoreni a fost Valentin Dinescu, actualmente senator PRM al judetului. Amintirile acestuia despre ultimele zile ale UTC nu sunt foarte pregnante. „Au venit la mine cativa tineri din partea Frontului Salvarii Nationale carora le-am predat biroul pe care il aveam la Primarie”, a spus parlamentarul.
Senatorul a completat ca nici ma-car nu s-a incheiat un proces-verbal pentru bunurile pe care le-a predat. Tot atunci in conturile UTC Timisoara se gasea suma de 11 milioane de lei vechi, ceea ce la vremea respectiva insemna o adevarata avere. Dinescu nu mai stie, insa, nimic de soarta acestor bani, cum nu stie nici ce s-a intamplat cu aparatura electronica de la Casa Tineretului.
In schimb, Iulian Dascalu, a spus ca suma respectiva a fost cheltuita in primii trei ani de dupa Revolutie, pentru achizitionarea de diverse obiecte, masini, pe plata salariilor sau a unor deplasari in strainatate pe care le-au efectuat angajatii fundatiei.

Cele mai citite

Arhiepiscopia Bucureștilor a acordat sprijin filantropic în valoare de aproximativ 17,5 milioane lei în 2024

Sprijinul filantropic acordat de Arhiepiscopia Bucureștilor a fost anul trecut în cuantum de aproximativ 17,5 milioane lei, conform raportului prezentat sâmbătă de Părintele Patriarh...

Anchete în desfășurare privind anularea alegerilor prezidențiale și posibile interferențe în procesul electoral

Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a declarat că mai multe structuri de Parchet desfășoară anchete penale care vizează posibile interferențe în mecanismul de vot, finanțarea...

Arhiepiscopia Bucureștilor a acordat sprijin filantropic în valoare de aproximativ 17,5 milioane lei în 2024

Sprijinul filantropic acordat de Arhiepiscopia Bucureștilor a fost anul trecut în cuantum de aproximativ 17,5 milioane lei, conform raportului prezentat sâmbătă de Părintele Patriarh...
Ultima oră
Pe aceeași temă