17.2 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialRatingul Portugaliei - la categoria "junk"

Ratingul Portugaliei – la categoria “junk”

Moody’s a redus ratingul de credit al Portugaliei cu patru trepte, la “Ba2”, devenind prima mare agenţie de evaluare financiară care retrogradează ţara în categoria speculativă “junk”, avertizând că guvernul de la Lisabona ar putea avea nevoie de un nou pachet de bailout, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Decizia nu este o chiar o surpriză şi aminteşte că actuala criză a datoriilor de stat din Europa se manifestă dincolo de Grecia, care a dominat în ultimul timp atenţia opiniei publice cu noul pachet de finanţare externă pregătit de instituţiile financiare internaţionale pentru guvernul de la Atena.
Unii economişti consideră că şi Irlanda ar putea avea nevoie de un nou program de ajutor internaţional, iar investitorii se tem că Spania şi Italia sunt următoarele la rând pentru acorduri cu UE şi FMI.

Portugalia a devenit astfel cel de-al doilea stat din zona euro retrogradat de agenţiile de rating în categoria junk. Grecia are însă un rating mult mai scăzut în catalogul Moody’s, respectiv “Caa1”.

Portugalia a devenit în aprilie cea de-a treia ţară din zona euro care a încheiat un acord de finanţare externă cu UE şi FMI, după Grecia şi Irlanda.

Moody’s avertizează că guvernul portughez ar putea să nu reuşească să îndeplinească ţintele de reducere a deficitului bugetar şi de stabilizare a datoriei publice stabilite în acordul internaţional.

Pachetul de finanţare a Portugaliei se ridică la 78 miliarde euro şi prevede revenirea statului pe pieţele financiare în 2013.

Moody’s consideră că şansele ca Portugalia să nu poată reveni pe pieţe la dobânzi sustenabile până la termenul stabilit cresc tot mai mult.

Standard & Poor’s şi Fitch atribuie Portugaliei ratingul “BBB-“, cel mai scăzut din categoria investment grade.

Cele mai citite

ANAF va avea un compartiment de Evidență Operativă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a înființat un compartiment de Evidență Operativă, anunță un articol publicat pe site-ul termene.ro. Noul departament al ANAF va...

Prognoza meteo pe regiuni, valabilă pentru următoarele două săptămâni. Cum va fi vremea de 1 iunie

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo valabilă pentru următoarele două săptămâni. Astfel, în intervalul 20 mai - 2...

Neil Lennon, instalat oficial la Rapid! Mesajul transmis suporterilor de Dan Șucu

La o zi de la victoria cu FCSB, Rapid a oficializat numirea nord-irlandezului Neil Lennon în funcția de antrenor principal. „Suntem încântaţi să anunţăm numirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă