-4 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialOprea răspunde cinic mesajului sfâșietor al mamei lui Bogdan Gigină. Tupeul fostului...

Oprea răspunde cinic mesajului sfâșietor al mamei lui Bogdan Gigină. Tupeul fostului vicepremier enervează mai mult. Reacțiile celor revoltați sunt șterse

Fostul vicepremier Gabriel Oprea susține că votul de luni al senatorilor, care au respins cererea procurorilor anticorupție privind începerea urmăririi penale, în cazul morții polițistului Gigină, nu îl face imun în fața Justiției și nici „nu închide drumul dosarului”.

„Pentru că votul din Senat a stârnit foarte multe discuții, vreau să clarific două lucruri. În primul rând, acest vot nu mă face imun în fața Justiției, nu mă <<salvează>> de la ceva și nici nu închide drumul dosarului pentru care DNA a cerut încuviințarea urmăririi penale. Peste doar câteva luni, mandatul meu de senator se încheie. Peste doar câteva luni, așa-zisa imunitate nu va mai exista, iar cazul își va urma cursul normal în Justiție. Spun asta pentru cei care, din neștiință sau din interes, afirmă – în mod total greșit – că, din cauza votului din Senat, dosarul DNA nu va mai ajunge în instanță. Vă reamintesc faptul că procurorii au așteptat aproape un an ca să facă acest dosar. Ei bine, prin votul de acum doua zile, s-a decis să mai treacă încă trei luni până când va ajunge în fața judecătorilor. Atât și nimic mai mult”, a scris Gabriel Oprea, într-un mesaj postat pe pagina sa de Faceook.

Totodată, el a explicat motivul pentru care le-a cerut colegilor senatori să nu încuviințeze cererea procurorilor DNA.

„Motivul pentru care am cerut colegilor să nu încuviințeze solicitarea DNA este suspiciunea că acest dosar nu vizează înfăptuirea Justiției, ci mai degrabă a unor jocuri de altă natură. Cred că este menirea Senatului să atragă atenția, inclusiv prin vot, asupra faptului că există astfel de suspiciuni cu privire la modul în care se fac dosarele și că aceste semne de întrebare afectează nu doar drepturile și libertățile individuale, ci și încrederea oamenilor în instituții, în general și în Justiție, în special. Ar mai fi de precizat faptul că în acest dosar, Senatul a cerut, la începutul anului, urmărirea penală pentru abuz în serviciu și până în acest moment nu a fost dată nicio soluție. Potrivit art.109 alin.2 din Constituție, Senatul nu încuviințează urmărirea penală cerută de procuror, ci are dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor guvernului pentru fapte săvârșite în exercițiul funcției lor. Este un drept și nu o obligație! Aceasta implică o apreciere și o responsabilitate din perspectiva legii penale și a celei procesuale penale”, a mai precizat fostul vicepremier.

El și-a încheiat mesajul precizând că dosarul este „sărac în probe” și susținându-și nevinovăția.

„Așa cum am mai spus, mă consider nevinovat. Așa cum am mai spus, nu mi se pare normal ca un dosar cu o acuzație atât de gravă să fie atât de sărac în probe. Cu toate acestea, dosarul va ajunge în fața judecătorilor și sunt convins că, așa cum nenumărate zvonuri au fost infirmate, la fel vor fi infirmate și suspiciunile procurorilor. Iar atunci când judecătorii îmi vor da dreptate, mă întreb dacă cineva va plăti, totuși, pentru calomniile, injuriile și ura pe care zgomotul din jurul acestui dosar le-au produs”, a conchis el.

Precizările lui Gabriel Oprea au stârnit reacții din partea internauților. „Problema ta este faptul că nici acum nu realizezi că ai lăsat o mamă fără copil….Ce ai face daca te-ai afla în locul ei? Rușineeeee!”, a scris o persoană. Într-un alt mesaj, lui Oprea i se cere demisia. „Dați-vă demisia. Ce mai înseamnă trei luni. Când se cerea la alți parlamentari ridicarea imunității, spuneați că nu vă opuneți justiției. Acum v-ați schimbat? Rușine, sunteți plătiți din bani publici, plecați acasă toti, că faceți țara de râs”.

„Dacă ar fi murit copilul meu (doamne ferește), muream cu tine de gât”, scrie o altă persoană. „ACUM să vă supuneți urmăririi penale și nu la iarnă! Asta dacă aveți coloană vertebrală”, comentează un alt internaut.


CITEȘTE ȘI: Votul scandalos din Senat pentru protejarea lui Oprea scoate România în stradă. Mii de bucureșteni anunță revoltați că vor participa la protestul din fața Parlamentului. Se trezesc și marile orașe din țară


Mii de persoane anunță, pe rețelele de socializare, că vor participa la protestul organizat, joi seara, în Capitală, ca reacție la votul de luni al Senatorilor, care au respins cererea procurorilor anticorupție privind încuviințarea începerii urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, în legătură cu moartea polițistului Bogdan Gigină.

Potrivit paginii de Facebook a evenimentului,acesta va începe joi, în jurul orei 18.00, și va dura aproximativ trei ore.

„Ieșim în stradă pentru cei care nu mai sunt printre noi și nu-și mai pot cere singuri dreptatea. Polițistul Bogdan Gigină a murit în timpul serviciului, când era antemergător pe motocicletă și deschidea drumul coloanei oficiale organizate pentru ministrul de Interne, șeful său. Un polițist a murit, dar cel identificat de procurori ca vinovat de ucidere din culpă nu va ajunge în fața justiției, din cauza celor din Senatul României, care se cred deasupra legii.Fraților, nu sunteți ici dumnezei și nici invincibili. De aceea, joi ieșim în stradă, chiar la voi acasă, domnilor senatori. Noi, simpli cetățeni indignați venim la intrarea dinspre Senat a Parlamentului României, să-l comemorăm pe Bogdan Gigină și să cerem dreptate. Poate așa vă amintiți că nu există vreo diferență magică între noi și voi, că legea este aceeași pentru toți și că justiția trebuie lăsată să-și facă treaba”, se precizează în descrierea evenimentului denumit „Protest <<Oprea, ești cercetat, trebuie să fii judecat!>>”.

La eveniment și-au anunțat, până în prezent, participarea peste 3,200 de persoane. Totodată, peste 7,800 de persoane sunt interesate să participe, iar peste 24.000 de persoane au distribuit evenimentul pe paginile lor de Facebook.

Proteste similare ar putea avea loc, joi, și în alte orașe din țară, precum Cluj, Constanța, Craiova și Iași.

Puteți vedea unde are loc protestul din Cluj aici.

Puteți vedea unde are loc protestul din Constanța aici.

Puteți vedea unde are loc protestul din Craiova aici.

Puteți vedea unde are loc protestul din Iași aici.

Votul senatorilor, care au respins cererea procurorilor DNA de începere a urmăririi penale a fostului vicepremier Gabriel Oprea a strârnit numeroase reacții. Astfel, mama polițistului care a decedat, anul trecut, în timp ce se afla în coloana oficială a fostului vicepremier s-a arătat dezamăgită de decizia luată de senatori, în timp ce polițistul Marian Godină a susținut că această decizie îl face să regrete că a decis să fie polițist.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a declarat, privitor la acest caz, că „într-un stat de drept nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege”. Totodată, Direcția Națională Anticorupție a precizat, marți, într-un comunicat de presă, că respingerea cererea privind începerea urmăririi penale, în cazul lui Gabriel Oprea, are drept consecință blocarea anchetei penale față de fostul vicepremier. Și judecătorul CSM Cristi Danileț a vorbit, marți, despre consecințele acestui vot, pe care l-a calificat drept un conflict constituțional între puteri, întrucât „justiția este împiedicată a se înfăptui, din cauză că o putere politică a statului se opune”.


CITEȘTE ȘI: Șefa DNA, impresionată de suferința mamei lui Bogdan Gigină: Este un vot politic, care blochează justiția. Deci o mamă rămâne să aștepte


Judecătorul Cristi Danileț, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a precizat, marți, pe blogul său, că votul  reprezintă un conflict constituțional între puteri, întrucât „justiția este împiedicată a se înfăptui, din cauză că o putere politică a statului se opune”.

„Din nou Parlamentul împiedică începerea urmăririi penale cu privire la un ministru sau fost ministru. Aceasta inseamnă că nu se poate face cercetarea mai departe pentru a se stabili vinovăţia sau nevinovăţia unei persoane. Începerea urmăririi penale ar însemna doar deschiderea cadrului procesual în care se pot strânge legal probe şi persoana vizată şi-ar exprima poziţia faţă de fapta în care a fost implicată. În final, un judecător este împiedicat să stabilească asupra acestui aspect, pentru a se înfăptui justiţia, singura garanţie a respectării drepturilor şi libertăţilor omului şi restabilirii ordinii de drept in comunitate. În aceste condiţii, justiţia fiind cea impiedicată a se înfăptui din cauză că o putere politică a statului se opune, consider că este un conflict constituţional între puteri, Puterea Legislativă subrogându-se în atribuţiile Puterii Judecătoreşti cu privire la un membru din Puterea Executivă”, a scris judecătorul, marți, pe blogul său.

În aceste condiții, Cristi Danileț a precizat că a solicitat colegilor din Consiliul Superior al Magistraturii să ia în considerare posibilitatea de a formula o sesizare la Curtea Constituțională a României, pentru conflict între puteri.

„Consider că nu este firesc ca dosarele judiciare privind anumite persoane să ajungă la parlamentari şi să fie dezbătute în mod public ca şi cum Parlamentul ar fi o instanţa judecătorească. Afirm ferm că nu este atribuţia Parlamentului de a stabili dacă o anumită persoană a comis ori nu o infracţiune şi dacă este cazul sau nu ca o anumită persoană să fie trasă la răspundere penală. În faţa legii toţi oamenii trebuie să fie egali. Imunitatea parlamentarilor sau miniştrilor nu poate fi transformată în mod arbitrariu în impunitate. Dreptatea este cea care trebuie să domine societatea, nu privilegiile”, a conchis Danileț. 

Șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat, miercuri dimineața, la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că votul de luni al senatorilor, care au respins cererea procurorilor anticorupție privind încuviințarea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, în cazul morții polițistului Bogdan Gigină este „un vot politic, care blochează justiția”.

„Este un vot politic, care blochează justiția. În urma acestui vot, DNA nu mai poate să stabilească răspunderea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă. Deci o mamă rămâne să aștepte”, a spus șefa DNA, precizând că au mai fost cazuri similare, în trecut.

Luni, Plenul Senatului a respins cererea procurorilor anticorupție de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, în cazul morții polițistului Gigină, cu 73 de voturi „împotrivă”, 45 „pentru” şi şase abţineri. Înainte de vot, Gabriel Oprea a susținut în fața acestora că nu este vinovat, întrucât el se afla pe bancheta din spate a mașinii.

„Vreau doar să explic foarte simplu şi scurt că în seara tragediei veneam de la o instituţie pe linia securităţii naţionale, nu veneam de la restaurant. Totul e documentat la secundă. Sunt aici colegi care au fost miniştri de Interne. Există o bază legală din anul 2000. Fiecare ministru de Interne, ministru de stat, vicepremier, există  deci baza legală, pentru un antemergător. În seara aceea, în jur de orele 19.00 aveam antemergătorul în faţă, în urma cercetării viteza maşinii de poliţie era viteza legală. Cea în care mă aflam eu, atenţie, pe bancheta din spate, nu o conduceam, aveam viteza legală. Din păcate, s-a întâmplat această tragedie. Un tânăr poliţist a căzut într-una din cele trei gropi din centru Capitalei. O mare tragedie. Sunt reguli foarte clare. Nu ministrul de Interne stabileşte traseul, nu dă comenzi vis a vis de viteză, nu am dat niciodată, nici nu puteam să discut cu tânărul coleg de pe motocicletă”, a declarat Oprea, în fața senatorilor. 

Marți, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a precizat că decizia senatorilor de a respinge cererea privind începerea urmăririi penale, în cazul lui Gabriel Oprea, are drept consecință blocarea anchetei penale față de fostul vicepremier.


Opiniile editorialiștilor RL cu privire la acest caz: 

Mălin Bot: De ce tac sindicatele polițiștilor și asociațiile magistraților în fața imunității abuzive a lui Oprea? | OPINIE

Cătălin Prisacariu: Toamnă grea. Senatorii l-au salvat pe Gabriel Oprea de urmărire penală, deputaţii au ignorat o decizie definitivă în cazul Petre Roman

Ovidiu Pecican: Parlamentul, Oprea și Gigină | OPINIE

Romulus Georgescu: Manualul PSD de salvare a marilor corupți. Infractorul Dragnea este cel care a pregătit terenul pentru Oprea. Agenda ascunsă după care s-a acționat

Ce profesii au senatorii care l-au protejat pe Gabriel Oprea de ancheta DNA. Unii dintre ei au specializări exotice și numai cinci senatori sunt absolvenți de Drept. Președintele Senatului este pe lista rușinii nationale


„La data de 01 septembrie 2016 a fost formulată cererea de efectuare a urmăririi penale față de Oprea Gabriel, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, în perioada în care a deținut funcția ministerială. Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție a fost supusă la vot de către plenul Senatului României la data de 19 septembrie 2016. Respingerea cererii procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de începere a urmăririi penale, de către majoritatea membrilor Senatului României, are drept consecință blocarea anchetei penale față de Gabriel Oprea cu privirea la infracțiunea de ucidere din culpă și îi plasează pe procurorii Direcției Naționale Anticorupție în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de Interne pentru moartea polițistului Bogdan Gigină. Cu alte cuvinte, voința exprimată de majoritatea senatorilor față de cererea formulată de procurori înseamnă că actul de justiție nu mai poate fi înfăptuit”, precizează DNA într-un comunicat de presă. 

După ce Gabriel Oprea a scăpat de urmărirea penală, mama polițistului Bogdan Gigină a postat o serie de mesaje pe pagina sa de Facebook, în care explică suferința prin care a trecut familia sa.

„Nu am vrut până acum să vorbesc despre trăirile noastre; acum vreau ca toți cei care ne-ați <<condamnat>> să înțelegeți de ce nu am făcut-o. Sunt lucruri greu de spus și greu de imaginat pentru voi care sunteți părinți. În seara zilei de 20 octombrie 2015, în urma telefonului primit la ora 19.02,  
 am alergat către Spitalul Universitar. Cel care ne-a anunțat de accident repetă <<nu pot să cred că s-a întâmplat asta nu pot să cred>>… Soțul meu și-a îmbrăcat un trening peste pijama și a plecat către spital….eu m-am blocat nu reușeam să mă îmbrac….eram … paralizată… I-am spus să alerge soțului meu … <<am să ajung cu un taxi nu mă aștepta ….du-te lângă băiat>>. Am ieșit în stradă căutând un taxi …..greu de găsit …afară ploua torențial. Am pornit către zona Unirii spunând rugăciuni pentru viața copilului meu. Nu îmi păsa că oamenii se opreau și mă priveau ca pe un om debusolat nu-mi păsa….decât de el, de copilul meu, imploram divinitatea ca el să fie bine. În momentul în care am intrat în Spitalul Universitar, am avut impresia că toată lumea mă cunoaște. Cel de la intrare m-a întrebat <<Sunteți mama polițistului accidentat?>>. Mi-a arătat ușa unde copilul meu era resuscitat. Am intrat și acolo am găsit un copil, copilul meu complet desfigurat, cu gâtul retezat; cu chipul plin de sânge, pardoseala era plină de sânge; m-am prăbușit la picioarele lui, sărutându-le și strigându-l. Încă avea șosetele ude în picioare. M-am trezit ridicată brusc și zguduită de umeri… medicul de gardă plângea și încerca să mă facă să înțeleg că nu se mai poate face nimic. M-am prăbușit din nou la picioarele copilului meu, implorând și privind oamenii care deși știau că nu se mai poate face nimic pentru el nu vroiau să renunțe. Nu am să uit niciodată cum acei oameni încercau imposibilul, nu am să uit lacrimile care li se înodau sub barbă…  Astăzi privesc, privim neputincioși la nedreptatea făcută sufletului copilului nostru”, a scris pe Facebook, Carmen Gigină, mama lui Bogdan Gigină, marți seara, pe Facebook.

Într-o altă postare, Carmen Gigină precizază că cei „care stau cuminți pe bancheta din spate a mașinii trăiesc frumos”, în timp ce „cel care fură o găină este hoț”. „Cel care fură o găină este hoț, este supus legilor acestei țări și închis.Cea care fură un mănunchi de flori în speranța de a duce o pâine pe masă copiilor care tremură de foame este hoață și supusă acelorași legi. Cel care stă cuminte pe banchetă din spate a mașinii, nefacându-se vinovat de nimic, trăiesc frumos,vazându-și liniștit de viață, ba chiar se plâng de coșmarul trăit…”, a scris Carmen Gigină.

Polițistul Bogdan Gigină de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit, în 20 octombrie 2015, la vârsta de 28 de ani. El a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală, în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, care la data accidentului era vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne.

În 5 februarie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au pus sub învinuire pe motiv că ar fi beneficiat nelegal de o coloană oficială, în deplasări personale.

În 31 august, șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, pentru ucidere din culpă în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină. Cu toate acestea, luni, Plenul Senatului a respins cererea procurorilor anticorupție de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, cu 73 de voturi „împotrivă”, 45 „pentru” şi şase abţineri. 

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă