27.6 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialRaportul SRI pe 2005 a fost prezentat in Parlament

Raportul SRI pe 2005 a fost prezentat in Parlament

Plenul celor doua Camere parlamentare a luat act, astazi, de raportul de activitate al Serviciului Roman de Informatii (SRI) pentru anul 2005, document prezentat in fata senatorilor si deputatilor de catre directorul SRI, George Maior, informeaza Rompres.

Raportul, structurat pe sase capitole, prezinta o evaluare a activitatii SRI in anul 2005 si obiectivele pentru anul 2006.

Potrivit celor prezentate de George Maior, volumul de informatii obtinut de SRI in anul 2005 a crescut cu 18% fata de anul 2004, 67% dintre acestea fiind obtinute din surse secrete umane, 18% din surse tehnice si 14, 5 % din surse deschise.

"Informatiile din toate aceste categorii de surse au fost valorificate prin transmiterea catre beneficiarii legali a peste 13. 000 de documente de informare, de analiza, de sinteze. Circa 10% au fost catre presedintele Romaniei si 5% pentru Administratia Prezidentiala, aproximativ 15 % catre primul- ministru si peste 46 % catre ministere si alte agentii guvernamentale. A crescut si ponderea informatiilor transmise catre structurile locale si catre factorul legislativ", a declarat George Maior.

Directorul SRI a punctat, totusi, ca in anul 2005, fata de 2004, a scazut cu 5% ponderea informatiilor obtinute din mijloace tehnice, dar s-au intrunit o serie de conditii favorabile care au condus la consolidarea situatiei generale de securitate a Romaniei.

"In 2005, SRI a intreprins peste 1.000 de actiuni specifice de prevenire care au vizat in principal descurajarea si limitarea unor fenomene, riscuri, amenintari la adresa securitatii nationale, protectie a informatiilor clasificate si alte aspecte legate de securitatea nationala", a punctat Maior.

El a precizat ca, in cooperarea interinstitutionala, s-a remarcat o crestere a schimbului de informatii cu parteneri nationali, peste 4.000 de informatii fiind transmise si peste 2.000 receptionate, iar circa 9.000 de actiuni fiind desfasurate in comun.

"In plan extern a crescut volumul schimburilor de informatii si analiza la nivel bilateral cu 96 de structuri informative din 55 de tari. De asemnea, a fost consolidata implicarea SRI in cooperarea multilaterala", a declarat Maior.

George Maior a afirmat ca CSAT a adoptat, in 2005, 26 de hotarari care vizau SRI, monitorizand foarte atent stadiul implementarii acestora.

"In conformitate cu decizia CSAT, SRI a implementat masurile organizatorice necesare predarii catre CNSAS a dosarelor fostei Securitati. In anul 2005, peste 12.000 de metri liniari de arhiva au fost transportati in depozitele CNSAS, a fost predat si sistemul electronic de evidenta a dosarelor si a fost discutat in cadrul Comisiei mixte, CNSAS-SRI continutul dosarelor ce priveau siguranta nationala", a spus Maior.

Maior a explicat ca "eforturile serviciilor adverse erau orientate catre cunoasterea unor deficiente institutionale din Romania, a unor eventuale situatii cu potential conflictual de ordin etnic si social, dar si a evolutiilor Romaniei pe linia relatiilor cu UE si NATO, inclusiv prin prisma posibilitatii de dislocare de facilitati americane pe teritoriul national".

"In privinta amenintarii teroriste, SRI a acordat o atentie deosebita descurajarii acestora, a intentiilor si prevenirii actiunilor de natura terorista", a afirmat Maior.

Directorul SRI a anuntat ca multe dintre obiectivele cuprinse in raportul pentru anul 2005 au fost realizate in anul 2006, an pentru care raportul de activitate este finalizat si va fi prezentat Parlamentului dupa discutarea lui in Comisia comuna parlamentara pentru controlul SRI.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă