19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRaportul pe Justitie bate obrazul Parlamentului

Raportul pe Justitie bate obrazul Parlamentului

» Comisia Europeana ar putea acuza Parlamentul Romaniei, pentru prima data,
de blocarea luptei anticoruptie, in Raportul pe Justitie de la sfarsitul acestei luni. Singurele mecanisme juridice laudate vor fi DNA si Parchetul General.

 

Raportul pe justitie al comisiei euro-pene (CE), care va fi lansat la sfarsitul lunii, va critica dur Parlamentul Romaniei pentru blocarea dosarelor de coruptie la nivel inalt, facand referire la rolul de judecatori pe care parlamentarii si l-au asumat in cazurile Adrian Nastase si Miron Mitrea. Potrivit Proiectului de Raport, citat de agentia NewsIn, Parlamentul ar mai putea fi criticat si pentru amendamentele la Codul de Procedura Penala, care asteapta sa fie votate, in ciuda faptului ca au mai fost dezavuate de CE si in Raportul din februarie.

 

Ar fi pentru prima data, dupa aderarea Romaniei la UE, cand CE acuza direct Parlamentul de proasta functionare a Justitiei. Singurele mecanisme ale Justitiei care vor fi laudate in Raport vor fi Departamentul National Anticoruptie (DNA) si Parchetul General, conform surselor europene citate de NewsIn. Nici Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu va scapa de criticile CE, forul suprem al Justitiei romanesti fiind acuzat ca a organizat defectuos si posibil fraudulos examenele pentru posturi de conducere. In ce priveste Agentia Nationala de Integritate (ANI), CE constata in Proiectul de Raport ca, desi aceasta a inceput sa functioneze, nu a realizat inca nimic. Este cunoscut faptul ca ANI a primit un buget abia dupa lungi asteptari si ca nu este dotata corespunzator nici macar cu calculatoare.

Laura Stefan, experta anticoruptie a Societatii Academice Romane, crede ca daca Raportul CE va fi adoptat in aceasta forma "este un dus rece si binemeritat. E bine ca se pune degetul pe rana si se spune clar cine este vinovat: Parlamentul este o piedica. CE a ajuns sa ne spuna verde in fata ca am ajuns intr-o situatie jenanta". Daca Parlamentul continua pe aceeasi linie si dupa acest Raport, prin votarea criticatelor amendamente la Codul de Procedura Penala si prin scoaterea basma curata a politicienilor suspecti de coruptie, Laura stefan crede ca europenii ar putea adopta pedepse precum in Bulgaria: reducerea fondurilor structurale, mina de aur a baronilor locali. Experta se asteapta si ca lupta politica pentru functia sefului DNA, Daniel Morar, al carui mandat expira in luna august, sa fie ingreunata de laudele pe care CE i le aduce.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, anticipa in urma cu cateva zile ca Raportul pe Justitie al CE va fi cu siguranta unul critic. Cu toate acestea, deputatii nu par sa fie afectati de acest grav semnal din partea Europei si isi sustin pozitia de justitiari paraleli si impotriva DNA. "Eu cred ca situatia a fost prezentata gresit. Nu la Parlament este problema. Ceea ce a facut DNA au fost dosare politice. Au incercat sa-si acopere lipsa de profesionalism facand dosare de dragul dosarelor", s-a aparat Florin Iordache, deputat PSD si vicepresedinte al Comisiei Juridice care a decretat ca Adrian Nastase este nevinovat. Victor Ponta, deputat-jurist al PSD, s-a aparat intr-o maniera si mai simpla, la un post de televiziune: "Nu cred ca scrie asa ceva in Raport!".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă