16.2 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialRaportul CE: Romania, progrese insuficiente

Raportul CE: Romania, progrese insuficiente

Comisia europeana va cere Romaniei sa faca un plan de actiuni pana in octombrie, pentru a dovedi ca autoritatile isi mentin angajamentul sa lupte impotriva coruptiei si sa intareasca independenta justitiei, relateaza corespondentul BBC la Bruxelles.
Raportul de monitorizare al comisiei, care va fi dat publicitatii miercuri la Bruxelles, atrage atentia asupra insuficientelor in modul in care justitia romana trateaza cazurile de mare coruptie, tratamentului incoerent al restitutirii proprietatilor, functionarea in practica a agentiei nationale de integritate si lipsa unei strategii anti-coruptie in administratia locala, noteaza BBC.
Comisia europeana isi rezerva de asemenea dreptul sa taie un sfert din subventiile pentru fermierii romani, daca inspectiile din urmatoarele saptamani n au rezultatele scontate.

Fara sanctiuni

Vestea buna pentru Bucuresti si Sofia este ca raportul Comisiei europene nu atrage deocamdata nicio sanctiune.
Vestea proasta este ca, desi raportul Romaniei e mai favorabil decat pentru Bulgaria, ambele continua sa ridice multe semne de intrebare.
Atat Romania cat si Bulgaria vor trebui sa faca planuri de actiune concrete pana in octombrie si sa inainteze o informare pana in martie 2008, inaintea unui al doilea raport al Comisiei europene in vara viitoare.
Este un semn ca demnitarii europeni doresc sa mentina presiunea politica si morala asupra celor doua noi tari membre.
In raportul obtinut de BBC, Comisia mai aminteste ca poate taia un sfert din subventiile agricole pentru Romania, daca aceasta nu remediaza probleme tehnice in distribuirea fondurilor.

Totul va depinde de inspectii

Din cele patru obiective impuse Romaniei in momentul aderarii, raportul noteaza cele mai slabe rezultate in modul in care justitia trateaza cazurile de mare coruptie.
Desi subliniaza progresele facute de Departamentul National Anticoruptie in instrumentarea acestor cazuri, raportul critica numarul foarte mare de suspendari a pedepselor, cerand clarificari privind motivele acestora.
Acest lucru, se arata in raport, "submineaza progresele recente in anchete si afecteaza negativ perceptia publica a angajamentului politic de a combate coruptia."

Coruptie la nivel inalt

De asemenea, raportul enumera o serie de evenimente recente cu impact negativ in lupta anti-coruptie, precum decriminalizarea fraudelor bancare, intentia parlamentului de a scurta durata maxima a anchetelor penale si cererea de demitere a unui membru important din conducerea DNA.
Comisia europeana critica de asemenea tribunalele care au trimis cazuri de coruptie la nivel inalt, precum cel al lui Adrian Nastase, la Curtea Constitutionala.
Desi procedural corect, arata raportul, "se mentine impresia ca tribunalele raman captivele argumentelor speculative ridicate de aparare si prefera sa se lepede de dosar la prima ocazie."

Schimbarea Monica Macovei poate influenta reforma in Justitie

Raportul face de asemenea referire indirecta la schimbarea din functie a ministrului justitiei, Monica Macovei, aratand ca inlocuirea demnitarilor cu pozitii cheie in perocesul de reforma poate afecta continuitatea acestuia.
La celalte trei obiective, raportul consemneaza anumite progrese, dar nu foarte convingatoare.
In ceea ce priveste Consiliul Suprerior al Magistraturii, absenta unei practici coerente privind restituirea proprietatilor ramane un motiv de ingrijorare pentru Comisia europeana, ca si modalitatile de tragere la raspundere si standardele etice ale membrilor CSM, mai ales privind posibile conflicte de interese.

Lupta cu coruptia

Adoptarea legii privind Agentia Nationala de Integritate e consemnata ca un progres substantial, dar ea ramane sa fie confirmata in practica. Raportul ridica semne de intrebare privind independenta si eficienta acesteia.
In sfarsit, Comisia europeana cere Romaniei sa aplice o strategie de combatere a coruptiei la nivelul administratiei locale si a altor sectoare vulnerabile.
Concluzia raportului este ca nu trebuie sa existe nici o complezenta in lupta impotriva coruptiei si ca Romania trebuie sa continue mai intens eforturile, pentru a evita sanctiuni pe viitor.
Textul raportului ar putea fi usor modificat pana miercuri, in urma rezervelor emise luni seara de comisarii Leonard Orban si Meglena Kuneva.
Comisarul pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini, a cerut si el indulcirea tonului in cazul Bulgariei.
Un apropiat al presedintelui Comisiei europene, Jose Manuel Barroso, a declarat insa ca rapoartele sunt echilibrate, pentru a mentine credibilitatea procesului de extindere.

Cele mai citite

Controversă la naționala Germaniei! Bernd Leno a refuzat convocarea

Portarul echipei Fulham, Bernd Leno, a refuzat convocarea la echipa națională a Germaniei pentru meciurile din Liga Națiunilor, după ce a aflat că nu...

PNL rămâne la guvernare, deși dialogul cu PSD a fost sistat

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că liberalii nu iau în calcul ieşirea de la guvernare şi că discuţiile de marţi...

Unități de învățământ decorate de președintele României

Mai multe unități de învățământ din țară au fost decorate marți, 8 octombrie, de către președintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Educației. „I-am decorat...
Ultima oră
Pe aceeași temă