20.9 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialRaport ONU: Creşterea populaţiei globale şi încălzirea climatică ameninţă resursele de apă...

Raport ONU: Creşterea populaţiei globale şi încălzirea climatică ameninţă resursele de apă potabilă

Creşterea populaţiei mondiale şi încălzirea climatică, ce agravează inundaţiile şi secetele, prezintă o ameninţare la adresa resurselor de apă dulce, în cazul în care nu se va face nimic pentru a îmbunătăţi gestionarea acestora, avertizează cel de-al patrulea raport mondial al Naţiunilor Unite pe această temă, citat luni de AFP si de Agerpres.

 

Canalele de exploatare spre pânzele freatice ‘s-au triplat, cel puţin, în ultimii 50 de ani’, subliniază raportul, realizat în colaborare cu UNESCO şi publicat în deschiderea celui de-al 6-lea Forum Mondial al Apei la Marseille (Franţa).

‘Indiferent de cât de mari sunt volumele conţinute de aceste rezervoare naturale, ele riscă, întrucât nu este vorba despre resurse regenerabile, să sfârşească prin a fi epuizate dacă nu sunt gestionate în mod corect’, explică raportul. În anumite zone sensibile, aceste resurse subterane au ‘atins deja limite critice’, potrivit aceleiaşi surse.

Cu o populaţie mondială care a depăşit pragul de şapte miliarde de indivizi, nevoile alimentare ar urma să crească cu 70% până la orizontul lui 2050, cu o cerere crescândă pentru produsele de origine animală, care necesită cantităţi enorme de apă.

‘De fapt, notează raportul, această creştere a cererii alimentare ar urma să se traducă printr-o creştere cu 19% a apei utilizate de sectorul agricol ce reprezintă deja actualmente 70% din consumul global de apă’. Aceste cifre riscă să fie chiar şi mai ridicate în absenţa unor reforme aprofundate aplicate producţiei şi randamentului agricole, subliniază autorii documentului.

Cele mai citite

Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut, în aprilie, cu 0,9%

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna aprilie 2024 cu 0,9% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 589,925 miliarde de lei,...

În cel mult patru zile, toate facturile trebuie înregistrate în e-Factura

Până în ziua de 31 mai 2024, toate facturile care nu au fost emise cu sistemul e-Factura sau care nu au fost înregistrate în...

De la Expoziția Dali, la spiritul “vitraliului în 8”

În toiul unui Florar (cum i se mai zice popular lunii mai), am uitat să ne bucurăm ochii și să ne fericim sufletul cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă