14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialRaport ONU: Creşterea populaţiei globale şi încălzirea climatică ameninţă resursele de apă...

Raport ONU: Creşterea populaţiei globale şi încălzirea climatică ameninţă resursele de apă potabilă

Creşterea populaţiei mondiale şi încălzirea climatică, ce agravează inundaţiile şi secetele, prezintă o ameninţare la adresa resurselor de apă dulce, în cazul în care nu se va face nimic pentru a îmbunătăţi gestionarea acestora, avertizează cel de-al patrulea raport mondial al Naţiunilor Unite pe această temă, citat luni de AFP si de Agerpres.

 

Canalele de exploatare spre pânzele freatice ‘s-au triplat, cel puţin, în ultimii 50 de ani’, subliniază raportul, realizat în colaborare cu UNESCO şi publicat în deschiderea celui de-al 6-lea Forum Mondial al Apei la Marseille (Franţa).

‘Indiferent de cât de mari sunt volumele conţinute de aceste rezervoare naturale, ele riscă, întrucât nu este vorba despre resurse regenerabile, să sfârşească prin a fi epuizate dacă nu sunt gestionate în mod corect’, explică raportul. În anumite zone sensibile, aceste resurse subterane au ‘atins deja limite critice’, potrivit aceleiaşi surse.

Cu o populaţie mondială care a depăşit pragul de şapte miliarde de indivizi, nevoile alimentare ar urma să crească cu 70% până la orizontul lui 2050, cu o cerere crescândă pentru produsele de origine animală, care necesită cantităţi enorme de apă.

‘De fapt, notează raportul, această creştere a cererii alimentare ar urma să se traducă printr-o creştere cu 19% a apei utilizate de sectorul agricol ce reprezintă deja actualmente 70% din consumul global de apă’. Aceste cifre riscă să fie chiar şi mai ridicate în absenţa unor reforme aprofundate aplicate producţiei şi randamentului agricole, subliniază autorii documentului.

Cele mai citite

Reuniunea partidelor de extremă dreapta de la Madrid: 9 iunie o zi de eliberare și de speranță

Javier Milei, Giorgia Meloni și Marine Le Pen au participat duminica trecută la reuniunea liderilor de extremă dreapta din europa care a avut loc...

Zero dezbateri despre viitorul UE

În România, parcă nici nu s-ar organiza alegeri europarlamentare. Nicio temă majoră despre viitorul Uniunii Europene nu este urcată pe portativul de campanie electorală....

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă