24.6 C
București
joi, 20 iunie 2024
AcasăSpecialRaport Ministerul Transporturilor: ISU Cluj nu a ştiut să interpreteze coordonatele

Raport Ministerul Transporturilor: ISU Cluj nu a ştiut să interpreteze coordonatele

Ministerul Transporturilor nu a convocat comitetul de urgenţă în cazul accidentului aviatic din Apuseni, întrucât a considerat că acesta nu reprezintă un accident major, arată un raport al instituţiei, potrivit DIGI 24.

Comitetul de urgenţă este convocat numai dacă numărul victimelor este mai mare de zece.

Totodată, angajaţii ISU Cluj nu au ştiu să citească datele transmise de la STS, iar controlorii de zbor nu au ştiut cum să transforme datele furnizate de pe telefonul mobil al unui supravieţuitor, mai arată raportul Ministerului Transporturilor.

Citeşte şi: Dosarul accidentului aviatic din Apuseni, preluat de Parchetul Militar. Surse: Este vizat şeful STS

Discuţie ISU – ROMATSA

ora: 18.51

Sup. sală: Vă salut, de la centrul de dirijare a zborurilor.

ISU Cluj: N-am uitat de dumneavoastră, dar încă nu au ajuns colegii acolo.

Sup. sală: Dar coordonatele geografice aveţi dumneavoastră de acolo?

ISU Cluj: Am.

Sup. sală: Mi le spuneţi şi mie?

ISU Cluj: Un moment. Latitudine 46,6023. Longitudine 22,98421.

Sup. sală: Dar de unde le aveţi pe acestea?

ISU Cluj: De la STS.

Sup. sală: Au un format care nu ne este familiar nouă. Când aveţi veşti vă rog să mă sunaţi.

ora 19.01

Sup. sală: Spuneţi-mi, coordonatele acelea pe care mi le-aţi transmis dumneavoastră într-un format care nouă nu ne este familiar. Nu aveţi o transformare în format cu minute, secunde?

ISU Cluj: Nu.

Sup. sală: Şi nu ştiţi cum se transformă?

ISU Cluj: Nu ştiu. Mie de la STS mi-au dat coordonatele acestea.

Citeşte şi: Antonescu nu o schimbă pe Ramona Mănescu din funcţie

Informaţiile apar într-un raport al Ministerului Transporturilor, a cărui şefă, Ramona Mănescu, a recunoscut abia astăzi, la mai două săptămâni de la accidentul aviatic, că nu a convocat Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă pentru că nu a fost un accident major.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, pasează responsabilitatea coordonării către ISU: „În momentul în care ROMATSA a primit datele certe de la ISU, coordonate cu locul prăbuşirii, ISU a preluat coordonarea pentru căutare şi salvare la sol, din acel moment ISU a fost coordonatorul misiunii”

Este al doilea raport privind accidentul aviatic care arată modul defectuos în care a fost gestionată salvarea victimelor. Administraţia Serviciilor de Trafic Aeriene ROMATSA aruncă vina şi pe supravieţuitori, care ar fi creat confuzie atunci când au furnizat coordonatele accidentului.

Pe de altă parte, responsabili de tragedia din Muntii Apuseni ar putea fi mai mulţi oficiali din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi din Ministerul de Interne, susţine procurorul de la Parchetul Alba, care a anchetat cazul. Procurorul nu a vrut să spună cine ar putea fi vizat, însă a declarat că ancheta s-ar ar putea ajunge până la fostul ministru de Interne, la cel al Transporturilor şi la şeful STS. De astăzi, ancheta accidentului aviatic din Munţii Apuseni va fi preluată de procurorii militari de la Parchetul General.

 

 

Cele mai citite

După ce a rămas fără sprijin, Klaus Iohannis, așteptat să anunțe dacă iese oficial din cursa pentru șefia NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va prezenta joi, în cadrul CSAT, poziţia sa privind candidatura la şefia NATO şi apoi va anunţa şi...

Vizita Familiei Regale în Finlanda: Întâlnire cu primarul orașului Tampere și comunitatea românească

Ziua de miercuri, 19 iunie 2024, a fost consacrată orașului Tampere. La Primăria municipală, Majestatea Sa și Principele Radu au fost întâmpinați de primarul...

EURO 2024: Remiză între Scoția și Elveția 1-1 la Koln

Scoția și Elveția au remizat, scor 1-1, în al doilea meci al zilei din grupa A de la Campionatul European, transmis de postul Pro...
Ultima oră
Pe aceeași temă