20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRaport: Cheltuielile militare mondiale ating un nou record

Raport: Cheltuielile militare mondiale ating un nou record

Cheltuielile militare au atins un nou record in 2008, pe fondul razboiului din Irak, revenirea pe piata a Rusiei si dezvoltarii Chinei, releva raportul anual al Institutului International de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), publicat luni, transmite AFP.
In 2008, volumul lor a fost de 1.464 miliarde de dolari, in crestere cu 45 la suta fata de ultimii zece ani si reprezentand 2,4 la suta din bogatia mondiala si 217 dolari pe cap de locuitor, potrivit raportului realizat de institutul de la Stockholm, punct de referinta in materie de arme si conflicte la nivel mondial.
In comparatie cu 2007, cresterea este de 4 la suta in conditiile in care preturile au fost constante.
Introducerea notiunii de "razboi impotriva terorismului" a determinat mai multe tari sa-si priveasca problemele dintr-o perspectiva cu o puternica incarcatura militara", afirma responsabilul studiilor SIPRI consacrate cheltuielilor militare, Sam Perlo-Freeman, in prezentarea raportului.
"In acelasi timp, razboaiele din Irak si Afganistan au determinat Statele Unite sa-si creasca cu 903 miliarde de dolari cheltuielile militare", adauga el.
Statele Unite singure, de departe prima tara in clasamentul SIPRI, au reprezentat in 2008 aproape 41 la suta din totalul cheltuielilor militare mondiale, adica mai mult decat celelalte 14 tari luate la un loc, o mostenire a erei Bush.
Din 1999, cheltuielile americane pentru aparare au crescut cu 67 la suta si au atins 607 miliarde de dolari in 2008.
China, care impreuna cu Rusia, aproape si-a triplat bugetul militar in ultimii zece ani, ocupa pentru prima data locul al doilea in acest clasament, cu 6 la suta din total, inainte Frantei (4,5 la suta) si Marii Britanii (4,5 la suta).
Rusia, care asemenea Chinei a putut da curs ambitiilor ei de mare putere datorita unei perioade economice faste, revine pe locul al cincilea.
"Cresterea Chinei s-a realizat in paralel cu cresterea ei economica si este legata totodata de aspiratiile ei de mare putere", arata studiul SIPRI.
Cheltuielile militare in America de Sud au crescut si ele cu 50 in ultimii zece ani, "antrenate de cursa de fond angajata de Brazilia pentru a castiga statutul de putere regionala, si escalada cheltuielilor in Colmbia, determinata de conflictul intern", noteaza institutul.
Printre primele 15 tari care au alocat cele mai multe cheltuieli domeniului militar, doar Germania (minus 11 la suta) si Japonia (minus 1,7 la suta) si-au redus cheltuielile din 1999 pana in prezent.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă