39 de persoane au murit, în 2013, din cauza drogurilor, arată raportul Agenției Naționale Antidrog, lansat miercuri.
28 de decese au avut loc în București, unul în Ilfov și unul în Arad, iar, în alte nouă cazuri, chiar dacămoartea a survenit din alte cauze, s-a dovedit că a avut legătură cu consumul de droguri.
De asemenea, în 2013, 1.054 de consumatori de droguri injectabile au contactat boli infecţioase, numărul acestora menţinându-se aproximativ egal cu cel înregistrat în 2012, când au fost 1.110 cazuri, şi în 2011, când au fost luate în evidenţă 934 de situaţii de acest fel.
Anul trecut, autorităţile au stabilit că numărul persoanelor care îşi administrează droguri injectabile şi care au contactat virusul HIV a "crescut alarmant". Astfel, dintre cei 809 consumatori de droguri de acest gen testaţi HIV, 398 au fost seropozitivi, "ceea ce reprezintă o dublare a acestui tip de prevalenţă faţă de anul anterior", conform raportului Agenţiei Naţionale Antidrog.
În ce priveşte infectarea cu hepatită de tip B, din 423 de narcomani testaţi, pentru 117 rezultatul a fost pozitiv. Dintre aceştia, 98 au fost bărbaţi, iar 19, femei.
Raportul mai arată și că 1645 de persoane au primit asistență pentru consum de droguri, cu 17% mai puține decât în 2012.
Cele mai multe persoane admise la tratament sunt dependente de heroină (42,7%), iar pe locul al doilea se află cei dependenți de substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (18%).
Se menţine tendinţa de creştere a cererii de tratament pentru consumul de canabis, respectiv pentru cel de hipnotice şi sedative, se mai arată în raport.