19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRânjind prin TV, din Bucureşti

Rânjind prin TV, din Bucureşti

Trăim într-un stat ultracentralizat şi acceptăm acest anacronism până azi, în secolul XXI, deci de 94 de ani. Tolerăm permanent rânjete trimise din studiourile TV din Bucureşti, în întreg teritoriul Ardealului şi Banatului. Este o sfidare a noastră, aceşti 8.200.000 de locuitori din aceste 16 judeţe. Suntem bombardaţi cu legi stabilite în Bucureşti, pe care nu le înţelegem, legi care ne fac de râs în Europa şi în lume.

Uite legea, nu e legea, uite preşedintele nu-i preşedintele, uite ministrul, nu-i ministrul, ş.a.m.d. Se demonstrează că o majoritate parlamentară apărută incidental, cu un prim-ministru neales, un plagiator, un hoţ, poate să distrugă istoria de un sfert de secol a unei ţări. Tragedia este că în această mizerie intră şi Ardealul şi Banatul. Pe ce planetă există acest Bucureşti? În dezbaterile din Parlamentul European, trei europarlamentari ne-au clasificat ca fiind „o republică bananieră”.

Câtă ruşine! Şocant este că Bucureştiului nu-i pasă. Politicienii, indiferent de partid, pur şi simplu, ne sfidează şi rânjesc din studiourile TV Bucureşti, spre noi şi spre lume. O ruşine pentru ardeleni este ce s-a întâmplat în aceste zile, atacarea de către rromi, pe data de 14 septembrie, în judeţul Sălaj, între Surduc şi Gârbău, în apropiere de Cluj, a bicicliştilor-turişti din Canada, SUA, Marea Britanie, Noua Zeelandă. Unui canadian i-au fracturat braţul stâng, cu o cărămidă. A fost tratat la Cluj. Turiştii vor relata acest atac nejustificat la BBC. Dacă am fi avut noi puterea de decizie în ţinuturile noastre, aceste incidente nu ar fi avut loc. Nici atacul rromilor, cu pietre, asupra trenului Orient Express, în apropiere de Sighişoara.

Pentru că, prin lege, consecinţele ar fi foarte dure. Trăim în aceste zile ridicolul începutului anului şcolar, cu această „clasă pregătitoare” sau clasă „0”. Cu denumirea de „0”, Ministerul Educaţiei transmite de la început nulitatea, inexistenţa acestei „clase pregătitoare”. Nu se poate pune în aplicare pentru că nu există un standard integrat naţional al condiţiilor de învăţământ. Şi dacă ar exista acest standard, tot nu am şti cum trebuie pus în aplicare pentru că nu avem personal calificat. La Bucureşti, decizia se ia pe baze politice.

Ca glumă, până şi copii de grădiniţă trebuie să facă parte dintr-un partid politic pentru a putea începe această „clasă pregătitoare” sau clasa „0”. Dumnezeule, câtă ignoranţă! Pentru a actualiza sau moderniza învăţămîntul, trebuie să faci schimbări la curriculă, nu la etapele de învăţămînt existente de zeci de ani. Ciclurile de 4 ani + 4 ani + 4 ani, funcţionează cu succes de zeci de ani, în majoritatea ţărilor lumii. În SUA, Canada, Marea Britanie se aplică de peste 100 de ani. Şcoala se poate încheia opţional după doi ani, în ultimul ciclu, respectiv clasa a-X-a. Şi totuşi, Bucureştiul continuă să rânjească dezinvolt din studiourile TV, spre noi, spre Ardeal şi Banat. Oare până când? 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă