22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRandamente spectaculoase la vanzarile de RRC pe piata futures

Randamente spectaculoase la vanzarile de RRC pe piata futures

La Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a redeschis sezonul reducerilor. Jocul de-a „hotii si vardistii” pe care legistii din Parchetul General il presteaza in jurul activitatilor derulate de afaceristul Dinu Patriciu a influentat puternic cotatiile actiunilor "Rompetrol Rafinare” Constanta (RRC), precum si volatilitatea si lichiditatea intregii piete de capital romanesti.
In asemenea conditii, este aproape obligatoriu pentru orice investitor pe piata BVB sa detina si un cont de client la unul dintre brokerii ce intermediaza tranzactiile futures la BMFM Sibiu. Cei care au pierdut bani prin scaderea cotatiilor la Bursa puteau sa-si gestioneze riscul foarte simplu, folosindu-se de instrumentele financiar-derivate tranzactionate la Sibiu.
Evolutia din aceasta saptamana a actiunilor RRC permit un studiu de caz ce ar fundamenta necesitatea, pentru un investitor, de a fi prezent in ambele piete. Actiunile RRC au scazut puternic pe parcursul saptamanii 20-24 februarie, chiar cu pana la peste 14 la suta, marti 21 februarie, actiunile fiind la doar un „pas” de a fi oprite de la tranzactionare din cauza atingerii limitei minime de fluctuatie permisa intr-o singura sedinta.
Vineri, RRC a fost suspendata de la tranzactionare, pe fondul informatiilor contradictorii ce au ajuns in piata referitoare la posibila arestare a lui Dinu Patriciu. "Rompetrol Rafinare” a reusit, astfel, sa inchida o saptamana in care a pierdut circa 200 de puncte, reusind o usoara stabilizare la 0,0940 RON, pentru scadenta martie, si la 0,0945 RON pentru scadenta iunie.
De astazi, titlurile RRC ar putea relua cursul ascendent cu rezerva ca in piata intra inca la vanzare pachete mari de actiuni, sub valoarea lor nominala (1 RON), semn ca multi dintre posesorii RRC considera ca deznodamantul in afacerea "Patriciu” este departe de a fi clarificat. Cele peste 26.640 de pozitii deschise in piata BMFMS indica faptul ca evolutia cotatiilor RRC a deschis apetitul pentru profit al speculatorilor, dar si ca multi dintre investitorii la BVB isi acopera riscul scaderii cotatiilor in piata spot prin operatiuni de hedgind initiate in piata futures.
In asemenea conditii de piata, operatiunile „short” (la vanzare) pentru titlurile DERRC, initiate in piata BMFMS, au adus randamente saptamanale de pana la 89,5 la suta, respectiv 88 la suta pentru scadentele martie si iunie. Speculatorii talentati, prezenti pe piata BMFMS, au avut ocazia ca saptamana trecuta sa acumuleze mici averi de pe urma evolutiei actiunilor RRC.

Cele mai citite

Marcel Churchill sau războiul rozetelor

Întrebat de ce nu s-au luat măsuri după ce județul Galați a fost lovit de două ori de inundații majore de-a lungul timpului,...

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...

Fonduri Elvețiene: Oxigen financiar pentru IMM-urile din România

Peste 55 de milioane de franci elvețieni sunt la dispoziția IMM-urilor pentru investiții în sectorul productiv Ministrul Marcel Boloș și ambasadorul Elveției în România, Massimo...
Ultima oră
Pe aceeași temă