16.6 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialRAJA extinde reţeaua de apă şi canalizare

RAJA extinde reţeaua de apă şi canalizare

Un nou proiect de extindere şi reabilitare a reţelei de apă a fost demarat de SC RAJA SA, al treilea finanţat cu fonduri nerambursabile prin programul POS Mediu.

De acesta vor beneficia constănţenii cu domiciliu pe bulevardul 1 Mai, dar şi locuitorii din Buftea şi Corbeanca.

Proiectul “Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată, pentru regiunea Constanţa – Ilfov”, în valoare de 49.717.619 euro (dintre care 684.638 de euro sunt pentru Municipiul Constanţa, mai precis pentru reabilitarea arterei de alimentare cu apă potabilă a zonei Bulevardului 1 Mai), cuprinde 5 contracte de lucrări şi 2 contracte de servicii, fiind finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu (2007 – 2013), Axa prioritară 1.

Investiţiile la nivelul sistemului de alimentare cu apă potabilă cuprinse în acest program sunt: realizarea a 95 km de reţea, executarea a 19 foraje pentru puţuri de adâncime medie, construcţia a două staţii de pompare cu funcţionare automată, a trei rezervoare cu o capacitate totală de înmagazinare a apei de 1.900 mc şi a 3 staţii de tratare a apei potabile, dar şi realizarea a 7.400 de branşamente noi la reţeaua de apă potabilă.

La nivelul sistemului de canalizare se vor executa următoarele lucrări: extinderea cu 109 km a reţelei existente, construcţia a 19 staţii de pompare a apei uzate, cu funcţionare automată, a unei staţii de epurare a apelor uzate în Oraşul Buftea, ce va deservi localităţile Buftea, Crevedia şi Corbeanca, dar şi realizarea a 7.400 de branşamente noi la reţeaua de canalizare menajeră.

Investiţia se derulează pe o perioadă de 24 luni, cuprinzând şi perioada de probe şi notificare şi remediere a eventualelor defecte. „Bulevardul 1 Mai este unul dintre cele mai mari din oraş şi va avea o reţea complet nouă de apă şi canalizare, pentru că reţeaua veche se află într-o stare avansată de degradare şi ne crea mari probleme.

Până la sfârşitul anului, am convingerea că vom termina procedura de achiziţie, la începutul lui 2014 vom începe efectiv lucrările, iar până la sfârşitul anului viitor vrem să le finalizăm”, a declarat directorul SC RAJA SA Constanţa, Felix Stroe. Acesta a mai precizat că va fi construită şi o modernă staţie de epurare care va colecta apele din mai multe localităţi: Buftea, Corbeanca, Crevedia.

CONSECINŢE

Lăudaţi de ministru

Lansarea a avut loc în prezenţa primarilor din Corbeanca şi Buftea, dar şi a ministrului Mediului, Rovana Plumb, a ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, dar şi a primarilor din Corbeanca şi Buftea.

„Vreau să felicit RAJA pentru modul în care participă concret la modernizarea României şi a judeţului Constanţa. Compania de apă este liderul absorbţiei fondurilor europene pe POS Mediu”, a precizat ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Soceietatea a atras până în prezent fonduri europene de 400 de milioane de euro şi a contribuit cu o cofinanţare de 75 de milioane de euro. „Toate proiectele iniţiate de RAJA au avut un rezultat fericit”, a precizat ministrul Teodorovici.

Cele mai citite

Măsurile de siguranță în cabinetele stomatologice: la ce să fii atent ca pacient?

Sănătatea orală este esențială pentru o viață sănătoasă, iar vizitele regulate la dentist joacă un rol important în menținerea ei. Cu toate acestea,...

Maxim salvează un punct pentru Gaziantep în meciul cu Besiktas! Românul a egalat la ultima fază

Mijlocașul român Alexandru Maxim a fost din nou decisiv pentru Gaziantep FK, marcând golul egalizator în minutul 90+5 al meciului împotriva lui Beșiktaș Istanbul,...

PAOK Salonic revine pe primul loc în Grecia după victoria contra nou-promovatei Levadiakos!

Campioana Greciei, PAOK Salonic, a pus capăt unei serii de trei meciuri fără victorie, reușind să câștige cu scorul de 2-0 împotriva echipei Levadiakos,...
Ultima oră
Pe aceeași temă