21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRaiffeisen International: PIB-ul tarilor din Europa Centrala si de Est va scadea...

Raiffeisen International: PIB-ul tarilor din Europa Centrala si de Est va scadea cu 1,3% in 2009

Analistii macroeconomici ai RZB prognozeaza o scadere a PIB-ului de 1,3 procente pentru 2009 in Europa Centrala si de Est. Aceeasi cifra a fost prognozata si pentru Austria. In ciuda conditiilor generale care se deterioreaza, Herbert Stepic, Presedintele Raiffeisen International, continua sa considere aceasta regiune ca fiind motorul de crestere al Europei si evidentiaza faptul ca este important ca acesta sa fie mentinut in functiune. Prezentarea permanent exagerata a riscului din regiune si neprezentarea perceptiei publice in legatura cu ECE sunt potentiale obstacole in atingerea acestor obiective, potrivit lui Stepic. Acest lucru a avut impact asupra pretului actiunilor multor companii active in regiune, care au sistat astfel dezvoltarea fundamentala a afacerilor. Problema cu care ne confruntam in prezent este sa evitam consecintele pe termen lung asupra economiei reale.

 "Nu trebuie sa ne intoarcem la o Europa care evolueaza la doua viteze diferite. Uniunea Europeana si multe alte institutii au investit prea mult in acest proiect al unei Europe unite si stabile. Raiffeisen International si-a demonstrat deja angajamentul pe termen lung fata de regiune in timpul crizei din Rusia din 1998 si contribuie semnificativ ca si banca de sistem la stabilizarea economiei din regiune", a mai adaugat Stepic.

Raiffeisen International Bank-Holding AG a anuntat ca profitul consolidat (dupa impozitare si plata intereselor minoritare) a crescut cu 17%, la 982 milioane de euro. Creditele si avansurile pentru clienti au crescut cu 18%, la 57,9 miliarde de euro in 2008. Bilantul total al Raiffeisen International a fost de 85,4 miliarde de euro la finalul anului, cu 17% mai mare decat cele 72,7 miliarde de euro inregistrate cu un an inainte.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă