8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialRaidurile din Libia au distrus doar un sfert din capacităţile militare ale...

Raidurile din Libia au distrus doar un sfert din capacităţile militare ale lui Gaddafi. Olanda intervine

Sutele de raiduri internaţionale în Libia au distrus doar un din capacităţile militare ale liderului Muammar Gaddafi, informează NewsIn.

Unul dintre şefii armatei americane a declarat că trupele lui Gaddafi au în continuare de 10 ori mai multe arme decât rebelii.

El a precizat că vremea nefavorabilă a împiedicat forţele internaţionale să identifice ţinte în ultimele trei sau patru zile. “(Vremea – n.red.) a redus, mai mult decât orice altceva, impactul (…), a redus eficienţa şi le-a permis forţelor regimului să se mişte din nou către est”, a spus el.

Însă, în pofida vremii, el a precizat că raidurile lansate până în prezent au distrus între 20% şi 25% din forţele lui Gaddafi. “Am afectat, de fapt, desul de grav capacităţile sale militare. Acest lucru nu înseamnă că este pe punctul de a pierde, din punct de vedere militar”, a spus el.

În cursul aceleiaşi audieri, secretarul apărării, Robert Gates, a reiterat că SUA nu vor desfăşura trupe terestre în Libia. Şeful Pentagonului a dat asigurări că Statele Unite îşi vor limita contribuţia la a oferi capacităţi pe care alte ţări nu pot să le asigure – precum dispozitive electronice, sisteme de alimentare în zbor şi informaţii.

“Prăbuşirea regimului Gaddafi, pe cât ar fi de dorită, nu face parte din misiunea militară”, a subliniat el.

Între timp, rebelii şi forţele pro-Gaddafi se luptă în continuare pentru control în ţară. În ultimele zile, rebelii au cerut forţelor internaţionale să desfăşoare mai multe atacuri.

Olanda se alătură forţelor internaţionale care acţionează în Libia

În acest context, Olanda se alătură forţelor internaţionale care acţionează în Libia. Şase avioane de vânătoare F-16, un avion de alimentare KDC-10 şi un vas de război vor lua parte la operaţiuni,a anunţat guvernul olandez, citat de BBC News.

Anterior, Amsterdamul a anunţat că nu va participa la operaţiunile coaliţiei decât dacă NATO va prelua comanda. Alianţa Nord-Atlantică a preluat joi dimineaţă, comanda operaţiunilor din Libia.

 

 

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă