19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialRaidurile din Libia au distrus doar un sfert din capacităţile militare ale...

Raidurile din Libia au distrus doar un sfert din capacităţile militare ale lui Gaddafi. Olanda intervine

Sutele de raiduri internaţionale în Libia au distrus doar un din capacităţile militare ale liderului Muammar Gaddafi, informează NewsIn.

Unul dintre şefii armatei americane a declarat că trupele lui Gaddafi au în continuare de 10 ori mai multe arme decât rebelii.

El a precizat că vremea nefavorabilă a împiedicat forţele internaţionale să identifice ţinte în ultimele trei sau patru zile. „(Vremea – n.red.) a redus, mai mult decât orice altceva, impactul (…), a redus eficienţa şi le-a permis forţelor regimului să se mişte din nou către est”, a spus el.

Însă, în pofida vremii, el a precizat că raidurile lansate până în prezent au distrus între 20% şi 25% din forţele lui Gaddafi. „Am afectat, de fapt, desul de grav capacităţile sale militare. Acest lucru nu înseamnă că este pe punctul de a pierde, din punct de vedere militar”, a spus el.

În cursul aceleiaşi audieri, secretarul apărării, Robert Gates, a reiterat că SUA nu vor desfăşura trupe terestre în Libia. Şeful Pentagonului a dat asigurări că Statele Unite îşi vor limita contribuţia la a oferi capacităţi pe care alte ţări nu pot să le asigure – precum dispozitive electronice, sisteme de alimentare în zbor şi informaţii.

„Prăbuşirea regimului Gaddafi, pe cât ar fi de dorită, nu face parte din misiunea militară”, a subliniat el.

Între timp, rebelii şi forţele pro-Gaddafi se luptă în continuare pentru control în ţară. În ultimele zile, rebelii au cerut forţelor internaţionale să desfăşoare mai multe atacuri.

Olanda se alătură forţelor internaţionale care acţionează în Libia

În acest context, Olanda se alătură forţelor internaţionale care acţionează în Libia. Şase avioane de vânătoare F-16, un avion de alimentare KDC-10 şi un vas de război vor lua parte la operaţiuni,a anunţat guvernul olandez, citat de BBC News.

Anterior, Amsterdamul a anunţat că nu va participa la operaţiunile coaliţiei decât dacă NATO va prelua comanda. Alianţa Nord-Atlantică a preluat joi dimineaţă, comanda operaţiunilor din Libia.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă