3.3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecialRafo, ipotecata de Tender si Iancu

Rafo, ipotecata de Tender si Iancu

Patrimoniul si toate bunurile rafinariei RAFO Onesti, care pe hartie apartin rusilor de la Calder-A International, au ramas, de fapt, sub controlul fratilor Iancu si al lui Ovidiu Tender, fiind gajate in favoarea unor firme ale acestora.
Potrivit Arhivei Electronice de Garantii Reale Mobiliare din cadrul Ministerului Justitiei, in septembrie 2003, cei trei oameni de afaceri, prin intermediul a cinci firme – VGB Oil SRL Bucuresti, Tender SA Timisoara, Prospectiuni SA Bucuresti, Atlas Gip SA Ploiesti si Faber Invest and Trade Delaware (SUA) – au imprumutat rafinaria cu mai multe zeci de milioane de euro, instituind in favoarea lor ipoteci pe patrimoniul si bunurile mobile prezente si viitoare ale Rafo.
Nu acelasi lucru l-a facut statul roman, desi are de recuperat datorii istorice uriase de la Rafo – peste 14.000 de miliarde lei vechi.
Tender sustine ca trebuie sa recupereze circa 600 de miliarde de lei vechi, in timp ce Marian Iancu neaga ca mai are vreo legatura cu Rafo.
In acest timp, oligarhii rusi care detin Rafo negociaza cu statul recalcularea datoriilor, pe care le recunosc doar partial, iar o instanta din Brasov a anulat un sfert din valoarea acestora – 400 milioane de lei noi din totalul de 1,2 miliarde – printr-o simpla hotarare, ramasa definitiva.

 

Nu acelasi lucru l-a facut statul roman, desi are de recuperat datorii istorice uriase de la Rafo – peste 14.000 de miliarde lei vechi. Tender sustine ca trebuie sa recupereze circa 600 de miliarde de lei vechi, in timp ce Marian Iancu neaga ca mai are vreo legatura cu Rafo.
In acest timp, oligarhii rusi care detin Rafo negociaza cu statul recalcularea datoriilor, pe care le recunosc doar partial, iar o instanta din Brasov a anulat un sfert din valoarea acestora – 400 milioane de lei noi din totalul de 1,2 miliarde – printr-o simpla hotarare, ramasa definitiva.

"Arhiva Electronica nu minte!"

O simpla cautare a societatii Rafo Onesti in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare a Ministerului Justitiei te duce la 248 de trimiteri active privind creditele obtinute si modificarile aduse in timp acestor credite. Orice societate sau persoana fizica din Romania apare in aceasta arhiva – ca debitor sau creditor – daca imprumuta sau acorda bani unei alte persoane sau unei firme.
De la departamentul special al arhivei gestionate de Ministerul Justitiei, Pavel Stanescu ne-a explicat ca societatile inregistrate aici sunt intr-adevar debitoare sau creditoare. "Arhiva Electronica nu minte. Daca acele datorii sau imprumuturi se sting, atunci persoana sau societatea nu mai poate fi vizualizata pe site-ul nostru", ne-a declarat Pavel Stanescu, responsabil cu partea tehnica a arhivei.

Tender negociaza pentru 600 de miliarde

Printre cele 248 de inregis-trari ale Rafo Onesti – referitoare la imprumuturi, acte aditionale la imprumuturi, modificari de contracte, mentiuni – trei dintre societatile controlate de Ovidiu Tender figureaza inca pe lista creditorilor rafinariei moldovene. "Am de recuperat 600 de miliarde de lei vechi. Este vorba de acea creanta preluata de mine de la Rafo. Ma refer la plata datoriilor rafinariei catre Petrom. Inca negociez recuperarea banilor", ne-a declarat ieri Ovidiu Tender. Prin firmele Tender SA Timisoara, Prospectiuni SA Bucuresti si Atlas Gip SA Ploiesti, omul de afaceri a devenit creditor pe 9 septembrie 2003. Pe 11 septembrie, Ovidiu Tender a pus gaj pe "toate bunurile mobile prezente si viitoare" din proprietatea debitorului Rafo. Mai mult, contractul prevede ca "garantia executarii creantei cuprinde dreptul creditorilor de a culege fructele si/sau produsele bunurilor afectate garantiei reale mobiliare". Asadar, daca ar dori sa obtina banii imprumutati, Tender ar putea vinde si produsele care se obtin la Rafo.

Marian Iancu: "Nu mai am nici o legatura"
Lista lunga a creditorilor rafinariei din Onesti este completata de VGB Oil SRL Bucuresti, firma fratilor Octavian si Marian Iancu. La descrierea bunurilor depuse gaj, arhiva electronica a retinut simplu "intregul patrimoniu apartinand debitorului la data incheierii prezentului contract, respectiv la data de 27.08.2003, si bunurile viitoare mobile, din momentul dobandirii dreptului de proprietate asupra lor de catre debitor." Deci nu doar patrimoniul firmei Rafo, ci si orice bun pe care urma sa-l obtina poate ajunge in buzunarele fratilor Iancu daca acestia ar dori sa execute silit Rafo, in contul datoriei.
Marian Iancu nu-si aminteste mai nimic de aceste date publice. "Poate este vorba de o creanta. Orice datorie s-a stins intre firmele administrate de mine si Rafo Onesti. Eu nu mai am nici o legatura de doi ani de zile. Nu cred ca poate exista asa ceva din moment ce eu nu mai sunt administrator al rafinariei. Chiar nu mai stiu nimic de ce se intampla acolo. Poate este o greseala. Eu nu mai am sa iau nimic de acolo. Mi-am incasat salariul de administrator cat am fost functionar la Rafo", ne-a declarat Iancu. Spusele lui contrazic opinia specialistilor de la Ministerul de Justitie. Acestia au afirmat ca doar dupa stingerea datoriilor este scoasa din arhiva firma sau persoana fizica creditoare (cea care a dat imprumutul si detine ipoteca). VGB Oil inca figureaza in arhiva drept creditor al Rafo, deci imprumutul nu s-a stins, iar ipoteca e valabila. Asta inseamna ca patrimoniul si bunurile rafinariei sunt la dispozitia fratilor Iancu oricand, chiar daca ei nu revendica datoria sau n-o recunosc.

Gaj pus de o firma din paradisul fiscal

La categoria creditori apare si o firma dintr-un paradis fiscal, societatea Faber Invest and Trade, din Delaware, Statele Unite ale Americii. Firma era controlata de Teodor Gaureanu, fostul director general al Rafo Onesti, care s-a gandit sa nu-si riste banii investiti in Rafo de catre firma din SUA. Astfel, pe 9 octombrie 2003, Faber s-a asigurat ca nu-si poate pierde suma imprumutata si a incheiat un contract de garantie reala imobiliara cu rafinaria. Obiectul: toate bunurile mobile prezente si viitoare proprietate a debitorului Rafo. Faber este, practic, a treia companie care a dorit si a obtinut drept garantie patrimoniul Rafo.
Reamintim ca in 2005 Faber a reusit in doar doua saptamani sa obtina 60 de milioane de dolari printr-o afacere simpla cu rafinaria din Onesti. Astfel, Rafo si-a stins o datorie catre societatea Carom Onesti prin intermediul firmei Faber. Totul s-a derulat printr-o operatiune de compensare: Faber oferea titei catre Carom si dorea motorina si benzina, iar Rafo prelucra marfa in baza unui contract de prestari servicii, apoi o trimitea catre Faber, firma fostului director general al Rafo, Toader Gaureanu.

Liderul sindical spera in ridicarea gajului
Conducerea actuala societatii Rafo SA Onesti nu a putut fi contactata, iar nenumaratele incercari au esuat, rand pe rand. In schimb, liderul sindical Ion Marian a fost disponibil sa ne comunice ceea ce ar fi trebuit sa faca administratorul bulgar Miroslav Dermengiev. "Toata discutia se poarta cu AVAS. Actionarii majoritari au solicitat ridica-rea gajului, iar acest lucru urmeaza sa se intample in doua-trei zile. Nu s-a intamplat pana acum pentru ca au durat intocmirea documentatiei si realizarea punctelor din contractul de privatizare. Nu se poate atinge nimeni de actiunile celui care detine pachetul majoritar. Daca exista pretentii din partea fostilor actionari, atunci ele pot fi rezolvate in instanta. Sunt insa doua chestiuni diferite. O data cu statul, iar eu cred ca am rezolvat toate problemele cu datoriile la stat, apoi cu gajul pus de alte firme", ne-a declarat liderul Marian, sigur ca aceste probleme vor fi rezolvate rapid.

Oligarhii rusi au dat mana cu cei romani
Calder-A este ultimul actionar majoritar de la RAFO SA Onesti, rafinarie care a trecut ca o minge de ping-pong de la o societate la alta incepand cu anul 2001, cand a fost privatizata de Corneliu Iacobov. Firma care administreaza acum rafinaria ii apartine fostului oligarh rus Iakov Goldovskiy. In 2003, acesta a cazut in dizgratia presedintelui Vladimir Putin si a fost condamnat la sapte luni de inchisoare. Dupa executarea pedepsei, Goldovskiy s-a stabilit in Austria, tara in care a infiintat Petrochemical Holding, concern din care face parte Calder-A. Pentru a controla rafinaria din Onesti, rusul a fost nevoit sa cumpere firma lui Marian Iancu, Balkan Petroleum Ltd, cea care detinea rafinaria in 2005. Primele negocieri pentru achizitionarea companiei Balkan Petroleum au fost purtate pe cand Iancu se afla in inchisoare, arestat in dosarul RAFO sub acuzatiile de criminalitate organizata, complicitate la inselaciune si instigare la abuz in serviciu.
Alaturi de fostul oligarh rus, in Calder-A mai este actionar avocatul bulgar Todor Batkov, care este si mana dreapta a altui magnat rus, Mihail Chernoi.
De la preluarea controlului asupra RAFO, Calder-A a achitat 9,3 milioane de dolari catre AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) pentru ridicarea gajului pus pe actiuni, aceasta plata fiind si una dintre conditiile contractului de privatizare, si a reusit repornirea rafinariei in urma cu o luna.

Suveica de firme

Rafinaria din Onesti a fost privatizata prima data in toamna anului 2001, de catre Corneliu Iacobov, prin doua firme controlate de el: Imperial Oil si Canyon Servicos, din Portugalia. Fostul presedinte al FPP Moldova a achitat 7,48 milioane de dolari pentru pachetul de 59,9% din RAFO. In 2003, structura actionariatului s-a schimbat, iar Balkan Petroleum Ltd din Anglia a preluat controlul, dar in spatele acestei companii au stat VGB Oil si Central European Petroleum, ambele controlate de fratii Marian si Octavian Iancu. Acestea au fost manevrate o vreme de Marian Iancu, care a renuntat la jocul de-a petrolistul dupa ce a fost arestat. Astfel a ajuns actionar majoritar la RAFO rusul Iakov Goldovskiy.

Lista arestatilor

Dupa campania electorala din 2004, procurorii au emis mandate de arestare pentru personaje care pareau intangibile in guvernarea Nastase. Fostul sef de campanie electorala a PSD, Corneliu Iacobov, a fost arestat pentru 30 de zile, au urmat fratii Marian si Octavian Iancu, apoi Ovidiu Tender. Toti cei arestati ne-au declarat ca nevinovatia lor va fi probata dupa finalizarea dosarelor. Dosarele RAFO-Carom-Darmanesti stagneaza pe rolul primelor instante; pana la o solutie definitiva si irevocabila mai este drum lung.

Datoriile istorice
In 2006, societatea RAFO Onesti avea de platit catre bugetul de stat 360 de milioane de euro, suma calculata de specialistii de la Ministerul Finantelor. Socotelile functionarilor publici au fost contestate de noii actionari, iar Curtea de Apel Brasov s-a pronuntat in favoarea reclamantilor. Judecatorii au taiat 400 de milioane RON din suma pe care Finantele o doreau de la rafinarie in baza unui calcul relativ simplu: obligatiile principale in valoare de 541 de milioane de lei noi plus dobanzile si penalitatile de 682 de milioane. Dupa decizia instantei, patronul rus de la RAFO are de achitat doar 800 de milioane RON.

Cele mai citite

România pregătește duelurile din Liga Națiunilor cu sprijinul suporterilor. Întâlnire specială în cantonament cu fanii tricolorilor

Naționala României s-a întâlnit cu sute de suporteri înainte de partidele importante cu Kosovo și Cipru, consolidând legătura cu fanii săi. Naționala României se pregătește...

Nelu Tătaru rămâne sub control judiciar. ÎCCJ i-a respins plângerea fostului ministru al Sănătății

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins luni, 11 noiembrie 2024, ca nefondată, plângerea depusă de fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru,...

Inundațiile devastatoare din Valencia ar putea genera pierderi de asigurare de peste 3,5 miliarde de euro

Inundațiile de la finalul lunii trecute, care au afectat puternic regiunea Valencia din Spania, ar putea genera pierderi totale de asigurare de peste 3,5...
Ultima oră
Pe aceeași temă