13.6 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialRAFO, blocata de fostii directori

RAFO, blocata de fostii directori

Din cauza unor contestatii depuse de cativa fosti salariati ai societatii, printre care doi din fostii directori, Rafinaria RAFO Onesti nu a putut iesi de sub reorganizarea judiciara desi si-a platit datoriile de sute de milioane de euro catre stat.

Salariatii, intre
care si fostul director al platformei petrochimice onestene, cer aproape patru miliarde de lei vechi pentru plata unor drepturi de autor asupra mai multor inventii.
Rafinaria din Onesti va mai ramane sub reorganizare judiciara cel putin pana pe 24 ianuarie, intrucat Tribunalul Brasov nu a luat o decizie finala in sedinta de saptamana trecuta, asa cum fusese programat. "Amanarea deciziei se datoreaza unor mici probleme de procedura: pe de o parte, administratorul judiciar va depune raportul privind indeplinirea obligatiilor prevazute in planul de reorganizare judiciara, document ce va fi analizat pe 24 ianuarie, iar pe de alta parte, mai sunt cateva contestatii legate de creante", a precizat George Plaisanu, viceliderul sindicatului de la Rafo. Una dintre aceste contestatii a fost depusa de un grup de sapte fosti salariati ai Rafo, printre care Valentin Anastasiu, Zamfir Stancu si Ion Bivolaru. Suma pretinsa de acestia se ridica la 3,8 miliarde de lei vechi, ca drepturi de autor pentru niste inventii pe care ei le-ar fi facut la Rafo. Valentin Anastasiu a fost directorul Grupului Industrial de Petrochimie Borzesti, care reunea toate actualele societati de pe platforma petrochimica onesteana si, ulterior, director la CAROM SA, fabrica de cauciuc sintetic, din Onesti.

 

Valentin Anastasiu a fost cunoscut mai ales ca director general al Carom SA, unde s-a aflat la conducere in perioada 1989-1999. Insa, inainte de evenimentele din decembrie 1989, el s-a aflat si in fruntea Combinatului Petrochimic Borzesti (CPB), structura ce includea toate marile intreprinderi de pe platforma industriala a Onestiului si care s-a numit, cativa ani, Grupul Industrial de Petrochimie Borzesti (GIP). Intregul grup a fost condus ani buni de Zamfir Stancu, acesta fiind avansat ulterior in centrala de la Bucuresti. Atat Valentin Anastasiu, care a fost si deputat in Marea Adunarea Nationala a Republicii Socialiste Romania, cat si Zamfir Stancu au brevetat, impreuna cu alti colaboratori, mai multe inventii, in decursul unei mari perioade de timp, de pe vremea CPB si GIP, dar si de pe vremea Carom. Anastasiu a fost demis din functia de director general la Carom in urma unei confruntari dure cu sindicatul de atunci, condus de Victor Preda, printre motivele scandalului figurand si cele legate de inventii.
La Tribunalul Brasov mai sunt si alte contestatii legate de nivelul unor creante detinute la rafinaria onesteana, insa acestea sunt foarte mici comparativ cu cele platite deja de actionarii de la Rafo catre bugetul de stat si catre bugetele locale. Instanta de judecata va analiza toate aceste contestatii si se va pronunta pe 24 ianuarie, inclusiv in privinta incetarii planului de reorganizare judiciara. 

Cele mai citite

Dezabonări în masă la Neflix, după ce președintele companiei a donat bani pentru campania Kamalei Harris

Netflix a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de anulări în urma donației făcute de cofondatorul și președintele companiei, Reed Hastings, în sprijinul candidatului...

Mihai Teja, debut cu stângul pe banca lui Vejle!

Mihai Teja a pierdut primul meci în calitate de antrenor principal al echipei daneze Vejle, scor 1-2 împotriva lui FC Copenhaga, după ce formația...

Dezabonări în masă la Neflix, după ce președintele companiei a donat bani pentru campania Kamalei Harris

Netflix a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de anulări în urma donației făcute de cofondatorul și președintele companiei, Reed Hastings, în sprijinul candidatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă