HCM Constanţa a câştigat greu cupa României la handbal masculin, după aproape trei ore de joc. A fost nevoie de patru reprize de prelungiri şi 24 de aruncări de la 7 metri pentru ca marinarii să pună mâna pe trofeu. Eroul cupei nu e constănţean, ci vine de la Bacău. E omul care a ţinut Ştiinţa Bacău în viaţă până în ultimul moment. Răducu Andrei Tamaş a ridicat sala în picioare cu parade excepţionale.
„Cupa am scăpat-o din mână în ultimele minute ale timpului regulamentar unde experienţa lor şi-a spus cuvântul. Pe fondul unei apărări avansate şi agresive noi nu am ştiut să gestionam eficient avantajul pe care îl aveam”, a spus Tamaş la finele partidei. Portarul băcăuanilor a recunoscut- aşa meci n-a mai jucat niciodată: „A fost pentru prima dată când am jucat în prelungiri, am mai avut o calificare jucată la loviturile de departajare, în sferturile cupei acum 4-5 ani împotriva Sucevei, dar atunci s-a trecut direct la lovituri de la 7m, nu s-au jucat prelungiri”.
Povestea lui Tamaş începe la Bacău. Dar nu este una de handbal. Răducu se descrie ca un copil zburdalnic, aşa că părinţii l-au trimis pe rând la fotbal, tenis sau înot. N-a fost să fie. A ajuns în cele din urmă la handbal, cu colegii de la clasă. Şi acolo a rămas. Nu a fost portar din prima zi, însă antrenorii cu care a lucrat au crezut că acolo îi stă cel mai bine: „Portar am rămas după ce am încercat toate posturile, iar în poartă, chiar dacă nu am fost un talent înăscut, ma dădeam cu fundul de pământ ca să opresc mingea şi asta i-a făcut pe antrenori să mă ţină acolo”, povesteşte Tamaş. A început handbalul la CSS Bacău, descoperit de Lenuţa Bondar. L-a crescut însă Marcel Păunică.
Şi l-a crescut bine. E un portar pe care nu ai cum să nu îl remarci. Nu pentru că ar fi foarte înalt. Are 1.88 ceea ce nu e nici mult, dar nici puţin pentru un portar de handbal. Are însă atitudine cât pentru toată echipa. Agitat, motivat, şi cu foarte multă atitudine. Nu îi lipseşte răutatea pe care o au marii portari ai lumii. Pe care a avut-o şi idolul său dintre buturi, sârbul Dejan Peric. De la el a învîţat mişcările de portar, stilul de a închide poarta şi atitudinea. „Performanţa nu se poate face altfel decât cu o motivaţie extraordinară, indiferent de felul în care alegi, sau simţi să te exteriorizezi”, spune Tamaş.
Răducu Tamaş are 27 de ani şi vrea să ajungă mare portar- nu visează la cluburile mari din lume- vrea titulu naţional şi o participare în Liga Campionilor cu Ştiinţa Bacău.