18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialRădoi şi Petre Marin au scăpat de acuzaţii în dosarul Valiza

Rădoi şi Petre Marin au scăpat de acuzaţii în dosarul Valiza

Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti au decis scoaterea de sub urmărire penală a fotbaliştilor Mirel Rădoi şi Petre Marin, după ce faţă de aceştia, iniţial, se începuse urmărirea penală pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă, potrivit rezoluţiei, obţinută, luni, de către agenţia Mediafax.

În 6 mai 2009, Parchetul începuse urmărirea penală a celor doi fotbalişti într-un dosar remis de către de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), fiind disjuns din dosarul Valiza, în care finanţatorul Stelei, George Becali, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

La momentul trimiterii în judecată a finanţatorului Stelei, procurorul anticorupţie care a instrumentat iniţial cauza a disjuns (separat-n.r.) dosarul cu privire la cei doi fotbalişti, suspectându-i pe aceştia că au dat decalaraţii mincinoase la DNA.

Odată ajuns la Parchetul Judecătoriei Sectroului 1, procurorii au reluat cercetările şi au dispus, în primă fază, începerea urmăririi penale. Ulterior, procurorul ierarhic care a verificat soluţia a decis că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii şi a decis scoatere de sub urmărire penală (SUP), invocând, în motivarea soluţiei sale, articole ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Potrivit actului citat, DNA i-a suspectat pe cei doi fotbalişti că au dat declaraţii mincinoase în dosarul Valiza, în legătură cu oferte făcute de George Becali către judecătorii echipei Universitatea Cluj.

“În dosarul Valiza, învinuitul Mirel Matei Rădoi şi învinuitul Petre Marin au fost chemaţi în calitate de martori să declare tot ce ştiu cu privire la faptele ce fac obiectul cauzei. Pe parcursul derulării anchetei, din probele administrate în cauză, a rezultat calitatea de făptuitori a celor doi – cu privire la care, prin rechizitoriu (din dosarul Valiza – n.r.) s-a dispus neînceperea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la dare de mită în temeiul articolului 10, litera d, întrucât «din datele de anchetă nu se poate trage concluzia că aceşti doi făptuitori au acţionat cu intenţie, conform articolului 19, alineatul 1, literele a şi b, din Codul penal şi nu au prevăzut periculozitatea comportamentului finanţatorului clubului Steaua Bucureşti, încercând doar să comunice mesajele acestuia către clubul universitar»”, se arată în rezoluţia procurorilor de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.

Procurorii mai notează că “s-a dispus disjungerea şi declinarea cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 Bucureşti, pentru efectuarea de cercetări faţă de Rădoi şi Marin sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de mărturie mincinoasă, constând în aceea că, atunci când au fost audiaţi, în calitate de martori, au făcut afirmaţii mincinoase cu privire la aspecte esenţiale în cauză”.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA în cazul Valiza, finanţatorul clubului Steaua, Gigi Becali, a promis fiecărui jucător al clubului “Gloria 1922 Bistriţa” sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 euro jucătorilor de la “Universitatea Cluj” aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal – Liga I – circa 100.000 de euro pentru fiecare – aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu “CFR 1907 Cluj”.

Valiza cu bani a fost confiscată de anchetatori, iar Gigi Becali a fost deferit justiţiei alături de alte cinci persoane, între care şi selecţionerul echipei naţionale de fotbal, Victor Piţurcă.

Cele mai citite

Taiwanul ar urma să fie sprijinit de Trump dacă acesta va câștiga alegerile

Un fost ambasador al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, James Gilmore, a declarat sâmbătă că este convins că Donald Trump...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă