4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRadicalii maghiari pregatesc placute in limba germana

Radicalii maghiari pregatesc placute in limba germana

Tensiunile din interiorul Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca sporesc in intensitate. In timp ce reprezentantii rectoratului dau semne ca ar fi dispusi la anumite concesii, radicalii maghiari din cadrul Comitetului de Initiativa “Bolyai” ridica pretentiile. Tensiunilor interne li se va adauga si presiunea strazii.

Mai multe organizatii studentesti maghiare vor sa demonstreze in marile orase din Transilvania impotriva excluderii celor doi lectori care au fortat, zilele trecute, instalarea de placute in limba maghiara in trei dintre cladirile UBB. Unul dintre profesorii Facultatii de Litere, Emese Egyed, a incercat ieri sa monteze placute in interiorul facultatii. Ea a renuntat din cauza opozitiei decanului Mircea Muthu.
Insa o serie de studenti de la Facultatea de Stiinte Economice au lipit abtibilduri cu inscriptii in limbile maghiara si germana pe usile mai multor sali. Autocolantele au fost indepartate de angajatii facultatii. Acest razboi al nervilor a transformat Universitatea “Babes-Bolyai” intr-o institutie sub asediu. Portarii facultatilor stau mereu cu ochii-n patru ca sa-i impiedice pe radicalii maghiari sa monteze placutele, iar acestia stau la panda ca sa surprinda eventualele momente de neatentie din partea angajatilor institutiei.
O serie de membri ai Rectoratului UBB sustin ca nu au nimic impotriva montarii placutelor, insa au adaugat ca acestea trebuie sa respecte standardele impuse de conducerea institutiei. Scandalul placutelor s-a lasat deja cu excluderea a doi lectori universitari, membri ai Comitetului de Initiativa “Bolyai”, care au fortat instalarea de placute in trei dintre cladirile universitatii.
In semn de solidaritate cu cei doi lectori, cei doi prorectori care coordonau linia maghiara de studii si-au dat demisia. De asemenea, a demisionat din Senatul UBB si profesorul Emese Egyed. In universitate, reprezentantii liniei germana si cei ai studiilor iudaice au luat partea rectoratului.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă