7.7 C
București
sâmbătă, 19 octombrie 2024
AcasăSpecialRadicalii maghiari isi dau mana cu nationalistii romani impotriva legii minoritatilor

Radicalii maghiari isi dau mana cu nationalistii romani impotriva legii minoritatilor

Reprezentantii Uniunii Civice Maghiare din Romania (UCMR), o organizatie care militeaza pentru autonomia Tinutului Secuiesc si care este condusa de primarul din Odorheiul Secuiesc, Jeno Szasz, critica proiectul noii legi a minoritatilor nationale. Exact aceleasi critici au fost formulate de secretarul general al PRM, senatorul clujean Gheorghe Funar. Proiectul de lege a fost initiat de reprezentantii UDMR.
Este pentru prima data cand aceeasi lege este atacata cu aceleasi argumente de radicalii maghiari si de nationalistii romani. Concret, ei sunt nemultumiti de o serie de aspecte care ar conferi organizatiilor minoritatilor nationale de genul UDMR mai multa putere in relatiile dintre comunitatile nationale si autoritatile statului.
Cu toate acestea, proiectul legislativ promovat de Uniunea condusa de Marko Bela privind statutul minoritatilor nationale a primit avize favorabile din partea mai multor institutii europene. Acest proiect aduce o serie de noutati in legislatia romaneasca. Astfel, pentru prima data este recunoscut faptul ca unele comunitati beneficiaza de drepturi colective si in plus ar recunoaste dreptul la autonomie culturala pentru minoritatile nationale.
Senatorul UDMR Peter Eckstein-Kovacs, care conduce Cercul Liberal din cadrul acestei formatiuni politice, a afirmat ca unul dintre avizele pozitive a fost formulat de juristii Comisiei de la Venetia. Este vorba de un for consultativ infiintat de catre Consiliul Europei. Juristii acestei Comisii au apreciat intr-un raport preliminar ca proiectul de lege depus de UDMR si asumat de Guvernul roman este mult mai liberal decat normele europene in domeniul legislatiei minoritatilor etnice.
In trecut, Comisia de la Venetia, sesizata de Guvernul de la Bucuresti, a dezavuat legea privind statutul maghiarilor din afara granitelor Ungariei, care acorda o serie de avantaje acestor etnici, iar pozitia Comisiei a determinat autoritatile de la Budapesta sa aduca o serie de modificari legii respective.
Cel de-al doilea aviz favorabil a fost formulat de catre Inaltul Comisariat pentru Minoritati Nationale de pe langa Consiliul Europei. In textul documentului prezentat presei de senatorul Eckstein-Kovacs se mentioneaza ca, desi autonomia culturala nu este reglementata in legislatia internationala, proiectul Legii minoritatilor din Romania este unul democratic, care se inscrie in tendinta europeana de a legifera acest tip de autonomie.
In timp ce oficialii europeni aproba acest proiect de lege, parlamentarii Opozitiei au incercat sa il blocheze. Senatorul PRM de Cluj, Gheorghe Funar, a depus 178 de amendamente la proiectul de lege. Doar patru au fost aprobate de Comisia Juridica si de cea pentru Drepturile Omului, conduse de senatorii UDMR Peter Eckstein-Kovacs si Gyorgy Frunda. In total, 232 de amendamente la lege au fost respinse de comisii, iar 66 au fost aprobate.

Cele mai citite

ANAF avertizează despre o nouă campanie de e-mailuri false. La ce trebuie să fim atenți

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) atrage atenția asupra unei noi serii de e-mailuri frauduloase, care pretind a fi transmise în numele instituției. Aceste...

Putin a calificat drept ”provocare periculoasă” declaraţia lui Zelenski în legătură cu o armă nucleară

Președintele rus Vladimir Putin a calificat drept o "provocare periculoasă" declarațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a sugerat că Ucraina ar putea încerca să...

Gloria Buzău – Hermannstadt 3-0. Budescu face „dubla” – VIDEO

Gloria Buzău - Hermannstadt. Gloria Buzău a obținut o victorie categorică, scor 3-0, împotriva echipei FC Hermannstadt, în primul meci din etapa a 13-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă