16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRadiatiile solare fac victime

Radiatiile solare fac victime

Doisprezece pacienti ajung zilnic la Clinica de Boli Dermato-Venerice, ca urmare a expunerii prelungite la soare.
Ultraviolete sunt principala cauza a declansarii cancerului de piele.
Incidenta cazurilor de dermatoze din acest an este comparabila cu cea din 2005.
Cazurile care intra in atentia medicilor de la Clinica de Boli Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta au devenit din ce in ce mai frecvente in ultimele doua saptamani. Zilnic se prezinta la control aproximativ 12 persoane cu diferite manifestari cutanate provocate de radiatiile solare. O incidenta asemanatoare a cazurilor de dermatoze a fost inregistrata in vara anului 2005, cand s-au prezentat pacienti cu eruptii cutanate inca din luna mai. "Cele mai nocive radiatii sunt ultravioletele. Cei mai multi pacienti au suferit arsuri provocate de expunerea indelungata la soare, pe plaja, dar au fost si numeroase cazuri care au aparut in mediul profesional", a declarat seful Clinicii de Dermato-Venerice, prof. univ. dr. Gheorghe Nicola. Doi constanteni s-au prezentat la unitatea sanitara cu forme avansate de dermatoze dupa ce au udat gradina in perioade ale zilei cu temperaturi extrem de ridicate. "Aspectul arsurilor este extrem de divers, de la simpla inrosire a pielii pana la aparitia leziunilor buloase, umflaturi ale pielii pline cu lichid", a adaugat seful clinicii. Radiatiile solare pot provoca si o alterare a starii generale a bolnavului. Medicii recomanda in primul rand evitarea pe cat posibil a expunerii la soare in intervalul orar 11.00-17.00, folosirea cremelor cu factor de protectie 30, consumul sporit de apa si acoperirea capului cu palarii deschise la culoare.
Cancer cutanat
"Pe locul arsurilor solare apar, dupa cateva luni sau cativa ani, cheratozele actinice, leziuni care se pot transforma in cancer cutanat. O expunere prelungita la soare poate reprezenta momentul de declansare a acestei boli. Radiatiile UV nu afecteaza toate persoanele in egala masura, cele cu piele alba fiind mai predispuse la aparitia cancerului.  Inca de la primele eruptii trebuie facut un control si este necesar un tratament dermatologic de specialitate. Manifestarile cutanate sunt arse preventiv. Procedura poate lasa mici cicatrici, insa nu mai exista pericolul aparitiei cancerului."
Prof. univ. dr. Gheorghe Nicola

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă