20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRadiatii depistate in locuinte din Hamburg

Radiatii depistate in locuinte din Hamburg

Ancheta privind asasinarea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko s-a extins si in Germania, unde au fost descoperite urme de radiatii in doua apartamente din Hamburg ale familiei lui Dmitri Kovtun, om de afaceri cu care Litvinenko s-a intalnit in ziua in care a fost iradiat. In primul interviu acordat dupa moartea sotului ei, Marina Litvinenko a acuzat serviciile de securitate ale Rusiei pentru asasinarea fostului spion.
Urme de radiatii au fost detectate in apartamentul din Hamburg al fostei sotii a omului de afaceri rus Dmitri Kovtun si in casa mamei acesteia, situata in apropiere. Politia germana a precizat ca urmele depistate ar fi un indiciu ca o sursa de radiatii s-a aflat acolo. Dmitri Kovtun este internat intr-un spital din Moscova, informatiile despre starea sa fiind contradictorii.
Avionul apartinand companiei aeriene Germanwings, cu care Kovtun s-a deplasat la Londra, la 1 noiembrie, a fost, de asemenea, testat de radiatii, pe aeroportul din Koln.
Investigatiile continua si in Marea Britanie, unde la doi dintre cei 26 de ofiteri de politie implicati in ancheta au fost depistate urme de contaminare foarte slaba cu poloniu 210. De asemenea, toti cei sapte angajati ai barului Hotelului Millenium din Mayfair (Londra) care au fost de serviciu pe 1 noiembrie, cand Litvinenko s-a intalnit acolo cu fostul spion Andrei Lugov, omul de afaceri Dmitri Kovtun si Viaceslav Sokolenko, seful unei firme private de securitate din Rusia, au prezentat urme de expunere la poloniu 210. O ceasca de ceai si o masina de spalat vase din acest bar au fost testate pentru a se verifica nivelul de radiatii.

Vaduva a rupt tacerea

„The Sunday Times” si „The Mail on Sunday” au publicat, ieri, primul interviu al Marinei Litvinenko, vaduva fostului spion rus. Aleksandr Litvinenko „era un fost ofiter FSB si stia, ca si mine, ca nu poti scapa niciodata de FSB; si a inceput sa vorbeasca deschis despre crime… Nu pot sa spun ca au fost implicati in asasinat acesti oameni, dar sunt absolut sigura ca ei nu l-au iertat pentru ceea ce a facut”, a declarat Marina Litvinenko, adaugand: „Evident, nu a fost insusi Putin. Dar ceea ce face Putin in jurul lui in Rusia face posibila uciderea unei persoane pe pamant britanic”. Vaduva lui Litvinenko a declarat si ca nu doreste sa colaboreze cu echipa de anchetatori rusi. Un prieten al lui Litvinenko a declarat ca are informatii ca din echipa de ancheta face parte si un agent al Kremlinului care fusese insarcinat sa il urmareasca pe fostul spion.

Cele mai citite

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...
Ultima oră
Pe aceeași temă